Cloud računarstvo radikalno će ubrzati digitalnu transformaciju u poslovanju

Cloud računarstvo radikalno će ubrzati digitalnu transformaciju u poslovanju

Foto: Fotolia

Forrester je prošle godine predvidio da će cloud računalstvo radikalno ubrzati transformaciju u poslovanju na svim razinama, a to se uistinu dogodilo i tome smo svjedočili kroz cijelu 2018. Jer, nema veće ili manje kompanije koja želi ostati konkurentna, a da se nije okrenula cloud računalstvu. Nema više ni startupa koji želi postati relevantan da u samom startu nije otvoren prema cloud rješenjima.

Fundamentalni koncept cloud računalstva jest u tome da uopće nije bitno gdje se nalazi infrastruktura potrebna za rad softvera i pohranu podataka. Upravo zato je i dobio ime kakvo je dobio - cloud (hrv., oblak). Na taj su se način desetljećima u prošlosti oglašavali telekomi, kako bi korisniku predočili da lokacija više nije bitna jer se sve što trebaju nalazi oko njih, konstantno, kao da je u oblacima iznad gdje god se kretali.

Samo na prostoru sjeverne Amerike pet puta više kompanija i organizacija koristi se cloud računalstvom no prije pet godina, kad je svega 12 posto njih bilo otvoreno prema cloud rješenjima. Stoga, sad kad je temelj postavljen, vrijeme je za prognozirati kamo će cloud u sljedećoj godini. Donosimo tri prognoze.

1. Potrošnja će rasti zbog većeg interesa za poslovnim aplikacijama

Modernizacija čini svoje, više nije dovoljno cloud koristiti za rasterećenje servera ili skladištenje podataka. Kroz cloud će kompanije i organizacije raditi sve pa ćemo svjedočiti povećanim ulaganjima u sustave za transakcije, baze podataka, e-trgovinu, SaaS aplikacije, strojno učenje, umjetnu inteligenciju...

2. Rast će i privatni cloud

Brže nego ikad prije svjedočit ćemo rastu privatnog clouda jer kompanije će ih graditi na postojećima. Htjet će razne platforme, oni će biti definirani ovisno o softveru kroz koji se posluje ili radi. Htjet će fleksibilnija rješenja i sve s ciljem da imaju potpunu kontrolu, neovisnu o svemu ostalom.

3. Istinski SaaS cloud ekosustavi

Zdravstvo, obrazovanje, vladini sektori... Svi veći sustavi napokon će se okrenuti prema cloudu sa SaaS aplikacijama kao njegovom jezgrom. Bit će to potpuna i istinska digitalna transformacija, a bit će nikad bolje izvedena zahvaljujući posebnim platformama koje već sad polako nude Salesforce, Workday, SAP ili Oracle...

Još iz kategorije

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

19.03.2019. komentiraj

Velika Britanija krenula je stopama Donalda Trumpa i Sjedinjenih Američkih Država pa najavljuje stroži vizni režim, što je ponukalo Francusku da krene u potpuno drugom smjeru pa otvori svoje granice kao nikad prije, ali samo ako se radi o tehnološkim vizama.

EU odgađa uvođenje digitalnog poreza za kraj 2020.

EU odgađa uvođenje digitalnog poreza za kraj 2020.

18.03.2019. komentiraj

Europska unija pričekat će do kraja sljedeće godine s uvođenjem jedinstvenog poreza na digitalne prihode velikih kompanija jer nisu sve zemlje članice za kompromisno rješenje koje se pokušalo implementirati od 21. ožujka ove godine. Protiv njega su Irska, Švedska, Danska i Finska, a Njemačka, Nizozemska i Velika Britanija tražile su još vremena kako bi donijele odluku.

Nvidia i u krizi prodaje 4 puta više grafičkih kartica od AMD-a

Nvidia i u krizi prodaje 4 puta više grafičkih kartica od AMD-a

15.03.2019. komentiraj

Tržište grafičkih procesorskih jedinica (GPU) u padu i Nvidia je time najteže pogođena, ali svejedno je još uvijek bolja no AMD, podosta bolja! Konkretnije, na četiri Nvidia GPU, proda se tek jedna AMD i to dovoljno govori o dominaciji koju ta američka kompanija još uvijek ima nad direktnom konkurencijom.