Cloud računarstvo radikalno će ubrzati digitalnu transformaciju u poslovanju

Cloud računarstvo radikalno će ubrzati digitalnu transformaciju u poslovanju

Foto: Fotolia

Forrester je prošle godine predvidio da će cloud računalstvo radikalno ubrzati transformaciju u poslovanju na svim razinama, a to se uistinu dogodilo i tome smo svjedočili kroz cijelu 2018. Jer, nema veće ili manje kompanije koja želi ostati konkurentna, a da se nije okrenula cloud računalstvu. Nema više ni startupa koji želi postati relevantan da u samom startu nije otvoren prema cloud rješenjima.

Fundamentalni koncept cloud računalstva jest u tome da uopće nije bitno gdje se nalazi infrastruktura potrebna za rad softvera i pohranu podataka. Upravo zato je i dobio ime kakvo je dobio - cloud (hrv., oblak). Na taj su se način desetljećima u prošlosti oglašavali telekomi, kako bi korisniku predočili da lokacija više nije bitna jer se sve što trebaju nalazi oko njih, konstantno, kao da je u oblacima iznad gdje god se kretali.

Samo na prostoru sjeverne Amerike pet puta više kompanija i organizacija koristi se cloud računalstvom no prije pet godina, kad je svega 12 posto njih bilo otvoreno prema cloud rješenjima. Stoga, sad kad je temelj postavljen, vrijeme je za prognozirati kamo će cloud u sljedećoj godini. Donosimo tri prognoze.

1. Potrošnja će rasti zbog većeg interesa za poslovnim aplikacijama

Modernizacija čini svoje, više nije dovoljno cloud koristiti za rasterećenje servera ili skladištenje podataka. Kroz cloud će kompanije i organizacije raditi sve pa ćemo svjedočiti povećanim ulaganjima u sustave za transakcije, baze podataka, e-trgovinu, SaaS aplikacije, strojno učenje, umjetnu inteligenciju...

2. Rast će i privatni cloud

Brže nego ikad prije svjedočit ćemo rastu privatnog clouda jer kompanije će ih graditi na postojećima. Htjet će razne platforme, oni će biti definirani ovisno o softveru kroz koji se posluje ili radi. Htjet će fleksibilnija rješenja i sve s ciljem da imaju potpunu kontrolu, neovisnu o svemu ostalom.

3. Istinski SaaS cloud ekosustavi

Zdravstvo, obrazovanje, vladini sektori... Svi veći sustavi napokon će se okrenuti prema cloudu sa SaaS aplikacijama kao njegovom jezgrom. Bit će to potpuna i istinska digitalna transformacija, a bit će nikad bolje izvedena zahvaljujući posebnim platformama koje već sad polako nude Salesforce, Workday, SAP ili Oracle...

Još iz kategorije

Za rast i izvoz poduzetnicima na raspolaganju 150 milijuna kuna iz EU fondova

Za rast i izvoz poduzetnicima na raspolaganju 150 milijuna kuna iz EU fondova

17.01.2019. komentiraj

Sredinom prošlog mjeseca otvorena je mogućnost novog povlačenja novca iz EU fondova za novootvorene male, mikro i srednje tvrtke gdje se ukupno iznos penje na 150 milijuna kuna za sve tvrtke, dok je maksimalni iznos potpore 1,4 milijuna kuna po tvrtki. Radi se o trajno otvorenom natječaju, odnosno o natječaju doks e novac ne potroši.

PC tržište opet u minusu zbog trgovinskog rata Kine i SAD-a

PC tržište opet u minusu zbog trgovinskog rata Kine i SAD-a

17.01.2019. komentiraj

Baš kad je PC tržište pronašlo put prema oporavku, zbio se trgovinski rat između Kine i Sjedinjenih Američkih Država te se situacija ponovno okrenula u negativnom smjeru, što potvrđuju istraživanja provedena od strane IDC-a i Gartnera.

N26 ostvario novu investiciju od 300 milijuna dolara

N26 ostvario novu investiciju od 300 milijuna dolara

16.01.2019. komentiraj

Njemačka banka N26, mobilna banka kako ju mnogi nazivaju, ostvarila je novu rundu financiranja u D seriji investicijskog ciklusa s novih 300 milijuna dolara i time dostigla tržišnu kapitalizaciju veću od 2,7 milijardi dolara. N26 kao banka koja ima samo mobilnu aplikaciju dosad je imala 500 milijuna dolara investicija. Ovu posljednju investiciju predvodili su Venture Partners i GIC, kao i postojeći investitoru. Među njima su Tencent, Allianz X, Valar Ventures, Peter Thiel, Li Ka-Shing's Horizons Ventures, Earlybird Venture Capital, Redalpine Ventures i Greyhound Capital.