Banke će do 2025. potrošiti dodatnih 31 milijardu dolara na umjetnu inteligenciju

Banke će do 2025. potrošiti dodatnih 31 milijardu dolara na umjetnu inteligenciju

Foto: DepositPhotos

Banke diljem svijeta potrošit će dodatnih 31 milijardu američkih dolara na umjetnu inteligenciju ugrađenu u postojeće sustave do 2025., očekivanja su koja navodi IDC u najnovijem izvještaju na ovu temu.

Slično tome, u  nedavnoj anketi među bankarskim rukovoditeljima diljem svijeta, IDC je otkrio da je upravljanje prevarama (eng. fraud managament) svih vrsta istaknuto kao glavni prioritet, što je logično s obzirom da se radi o prijetnjama koje mogu rezultirati razornim posljedicama.

"U procesu osmišljavanja digitalnih proizvoda i usluga, novih kanala i novih metoda plaćanja, tvrtke možda precjenjuju primjerenost svojih trenutnih obrambenih mehanizama protiv prijevara. Ono što je prije dobro funkcioniralo jednostavno ne bi bilo dovoljno sada u digitalnijem svijetu Potrebno je stalno nadograđivati ​​mogućnosti upravljanja prevarama", tvrdi se kroz IDC-ov izvještaj.

Ukratko, ovo je jedinstveno vrijeme u financijskim uslugama. Naime, industrija je usred dva krizna scenarija, a svaka strana zahtijeva rješenja koja mogu biti suprotna jedno drugom. Vladine politike moraju manevrirati, a institucije koje pružaju financijske usluge, kao banke, osiguravatelji, kompanije na tržištu kapitala... moraju balansirati između jurnjave za prihodima i upravljanja rizikom.

"Do 2023. industrija će se također baviti izgradnjom platformi, što omogućuje eksternalizaciju financijskih usluga i proširenje na "treće strane". Vidimo da su raniji napori u otvorenom bankarstvu urodili plodom, ali također primjećujemo da industrija napreduje dalje u platforme i traži nove suradnje poput bankarstva kao usluge (BaaS) i ekosustava digitalnog životnog stila. Ono što je vrlo jasno jest da biti digitalni na prvom mjestu znači biti usklađen s jedinstvenim trenutkom u oporavku financijskih usluga", zaključuju u IDC-u.

Još iz kategorije

Devōt na prestižnoj Deloitte CE Technology Fast 50 ljestvici

Devōt na prestižnoj Deloitte CE Technology Fast 50 ljestvici

27.11.2022.

Deloitte objavio svoju prestižnu ljestvicu CE Technology Fast 50 kojom rangiraju najbrže rastuće srednjoeuropske tehnološke tvrtke i povezuju ih u mrežu uspješnih igrača na hrvatskom tech tržištu. U top 50 tvrtki ušlo ih je čak osam iz Hrvatske, od kojih je health tech boutique IT tvrtka Devōt daleko najbolje rangirana u software kategoriji.

Async Labs  rastom prihoda od gotovo 750 posto među najbrže rastućim IT tvrtkama na Deloitteovoj listi

Async Labs rastom prihoda od gotovo 750 posto među najbrže rastućim IT tvrtkama na Deloitteovoj listi

26.11.2022.

Digitalna agencija Async Labs jedina je hrvatska IT agencija koja se već drugu godinu zaredom našla se na Deloitteovoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe i to na 42. mjestu. Natječaj se provodi već više od 20 godina u 3 kategorije: Technology Fast 50, Companies to Watch, te Zvijezde pozitivnog utjecaja. Async Labs je prepoznat i od strane Clutcha kao jedna najboljih developerskih agencija u Hrvatskoj i regiji.

Xiaomi u problemima zbog pada tržišta, pad prihoda 10 posto

Xiaomi u problemima zbog pada tržišta, pad prihoda 10 posto

25.11.2022.

Xiaomi je pao u negativno područje u trećem kvartalu 2022. Kineski dobavljač izvijestio je o padu prihoda od 10 posto nakon što su globalne makroekonomske turbulencije utjecale na potražnju za pametnim telefonima.