PROBLEMI ZBOG MONOPOLISTIČKOG POLOŽAJA

Apple u novim problemima zbog odluke Bidenove administracije

Apple u novim problemima zbog odluke Bidenove administracije
Depositphotos

Američko Ministarstvo pravosuđa (DoJ) podnijelo je prijelomnu antimonopolsku tužbu protiv Applea. Optužuje ga za sudjelovanje u protukonkurencijskom ponašanju koje šteti i potrošačima i programerima.

Američki državni odvjetnik Merrick Garland izjavio je da je Apple zadržao monopolsku moć na tržištu pametnih telefona, ne samo time što je ostao ispred konkurencije po zaslugama, već i kršeći savezni antimonopolski zakon. “Potrošači ne bi trebali plaćati više cijene jer tvrtke krše zakon”, rekao je.

Garland je objasnio da je Apple primijenio strategiju koja se oslanja na isključivo, protukonkurencijsko ponašanje, što je rezultiralo manjim izborom za potrošače, višim cijenama i naknadama, nižom kvalitetom pametnih telefona, aplikacija i dodataka te manje inovacija od strane Applea i njegovih konkurenata. "Za programere, to je značilo da su prisiljeni igrati prema pravilima koja izoliraju Apple od konkurencije", istaknuo je. Mnogi analitičari procjenjuju kako je ovo čvrtsa odluka Bidenove administracije.

“Kao što je navedeno u našoj pritužbi, tvrdili smo da je Apple učvrstio svoju monopolsku moć, ne čineći svoje proizvode boljim, već čineći druge proizvode lošijima”, dodao je Garland. Rekao je da Apple svoje isključujuće ponašanje protiv tržišnog natjecanja provodi na dva vidljiva načina. Prvi je nametanje ugovornih ograničenja i naknada koje ograničavaju značajke i funkcionalnost koje programeri mogu ponuditi korisnicima iPhonea. Drugo, izjavio je da Apple selektivno ograničava pristup točkama povezivanja između aplikacija trećih strana i operativnog sustava iPhonea, degradirajući funkcionalnost aplikacija i dodataka koji nisu Appleovi.

Garland je primijetio da je tijekom većine posljednjih 15 godina Apple ubirao 30 posto provizije na cijenu bilo koje aplikacije preuzete s App Storea, kao i kupnje unutar aplikacije. Također je izjavio da je tehnološki div potisnuo pojavu aplikacija za strujanje u oblaku, uključujući aplikacije za igrice, kao i "super aplikacije" koje bi mogle smanjiti ovisnost korisnika o Appleovom vlastitom operativnom sustavu i skupom hardveru.

Novi problemi za Apple su odmah iza ugla nakon što su Meta, Microsoft, X i Match Group podržali Epic Games u borbi protiv Applea zbog antikonkurentskih praksi App Storea. U podnesku su tvrtke preporučile Vrhovnom sudu SAD-a da odbaci Appleove revizije mehanizma kupnje u App Storeu, tvrdeći da promjene sadrže prakse protiv upravljanja i nameću nove prepreke programerima.

Također su se žalili na prenapuhanu proviziju koju programeri moraju platiti nakon što korisnik klikne na vanjsku vezu za plaćanje, te na zahtjev koji programere prisiljava da koriste vlastitu web stranicu umjesto platforme za plaćanje treće strane. Ovi su potezi osmišljeni kako bi spriječili nove kanale plaćanja i opteretili programere operativnim troškovima, dodali su. "Appleova ograničenja imat će negativne utjecaje u stvarnom svijetu i na potrošače i na programere aplikacija koji se protežu izvan trgovine Epic Games i izvan mobilnih igara općenito", stoji u podnesku.