Tri savjeta za izradu dobre PowerPoint prezentacije

Tri savjeta za izradu dobre PowerPoint prezentacije

Foto: CNET

Ponedjeljak je ujutro, a vaš šef vas je zamolio da napravite prezentaciju za važan sastanak u srijedu. Znate brojeve, znate sadržaj, no ne snalazite se najbolje u PowerPoint programu?

Prvo i najvažnije pravilo, ono koje se nikad ne smije zaboraviti, da loši sladovi uništavaju dobar sadržaj. Koliko god želite da to nije istina, vaši kolege i klijenti prije nego što uopće počnu čitati sadržaj, zamijetit će estetiku prezentacije.

Dakle, kako bi osigurali da svoju pažnju usredotoče na vašu poruku i kako ne bi gubili vrijeme u paklu PowerPointa , donosimo vam tri jednostavna pravila kako dobro kreirati slajdove:

1. Master slajdovi su vaš najbolji prijatelj

Master slajdovi su predlošci u PowerPointu, koji će vam uštedjeti vrijeme i trud. Provodeći nešto više vremena pri kreiranju dobrog master slajda, osigurat će te da svaki slajd izgleda isto, te će cijela prezentacija izgledati kohezivno i profesionalno.

Za početak u „View“ izborniku odaberite „Master“ opciju te kliknite na „Slide Master“ i kreirajte vlastiti predložak. Jedan od osnovnih trikova je da odaberete svjetliju pozadinu sa suptilnim teksturama koji će slajdovima dati dubinu. Za inspiraciju u izborniku „Subtle Patterns“ možete vidjeti obrasce ili besplatno preuzeti pozadinske slike.

Zatim u podnožje dodajte logotip tvrtke i sve ključne informacije poput web stranice, vaši kontakt podaci i tema sastanka. Kada ste to učinili , spremite master slajd i vratite se na prezentaciju.

2. Veličina fonta ima velik utjecaj

Ako vaša tvrtka ima određene kriterije kako prezentacija mora izgledati ili tvrtka ima vlastiti font slova, tada preskočite ovaj savjet i idite na sljedeći .

No, ako želite da vaša prezentacija ima „wow“ efekt , tada zaboravite na Arial i Times New Roman font i koristite Google Web fontove. Ovi besplatni fontovi jednostavni su za instalaciju na računalo, a potrebno ih je samo preuzeti i instalirati na računalo i u trenu će te moči uljepšati vašu prezentaciju. No, pazite da ne pretjerate, dvije vrste fonta su dovoljne, koristite „ serife “ font za zaglavlja i „sans serif“ font za tekstualne blokove.

Ako koristite prilagođene fontove, pobrinite se da prezentaciju spremite u PDF formatu prije slanja drugima, kako bi prilagođeni font bio prikazan i kod onih koji na svojim računalima nemaju instaliran taj font.

3. Budite kratki i vizualni

Jedna od najvećih pogrešaka koju ljudi čine prilikom izrade PowerPoint prezentacije je tretiranje prezentacije kao da je Word dokument. Zapamtite, vaši slajdovi su tu da pokazuju a ne da pričaju,drugim riječima, njihova je zadaća istaknuti vaše najvažnije točke na vizualan i zanimljiv način.

Zato preskočite duge odlomke i koristite zaglavlja, umetke i najviše od svega koristite slike. Nemojte pisati da je broj vaših korisnika prvotno narastao sa 100 na 210,a potom na 350 korisnika, umjesto toga napravite graf. Dodavanje vizualne strukture vašim slajdovima može osigurati da oči vaših kolega budu usredotočene na prave stvari, bez dodavanja previše teksta.

Gledajući prezentaciju u cjelini, sažetost je isto tako važan element. Neka vaše prezentacije budu kratke , sa 7 do 10 slajdova koji su dovoljni za 30-minutnu prezentaciju u kojoj će biti sadržane sve potrebne informacije.

Još jedan mali savjet, nikada nemojte stavljati veličinu fonta manju od 13, kako se sudionici sastanka ne bi morali mučiti s čitanjem sadržaja.

Još iz kategorije

Fil Rouge Capital treći Akceleratorski program otvoren je za prijave

Fil Rouge Capital treći Akceleratorski program otvoren je za prijave

04.07.2020. komentiraj

Fil Rouge Capital je investicijski fond rizičnog kapitala čiji je primarni cilj investiranje u mlade poduzetnike, startup i scale up tvrtke kao i daljnje afirmiranje lokalnog poduzetničkog ekosistema u Hrvatskoj. Fil Rouge Capital ponosan je objaviti da su prijave za ljetni Akceleratorski program 2020. otvorene do nedjelje 05. srpnja 2020. Do ponoći.

Komunikacija u krizi

Komunikacija u krizi

24.06.2020. komentiraj

Maksimir će se 30. lipnja i 1. srpnja pretvoriti u pravu ljetnu oazu te će na DK Pikniku by Jamnica Botanica okupiti vodeće stručnjake komunikacijske industrije – kako domaće tako i svjetske.

Digitalna transformacija više nije opcija, ona je postala imperativ

Digitalna transformacija više nije opcija, ona je postala imperativ

20.06.2020. komentiraj

Sapphire Now, globalna konferencija koja donosi značajne uvide, vizije, vodstvo i usmjerenje SAP zajednici, s obzirom na situaciju uzrokovanu COVID-19 pandemijom se ove godine nije održala u tradicionalnom „licem u lice“ obliku već je otišla korak dalje i ušla u virtualni svijet. Ovogodišnje izdanje konferencije doživjelo je uzbudljiv zaokret te se u potpunosti održalo u digitalnom obliku pod nazivom Sapphire Now Reimagined. Konferencija koja se svake godine održavala u Orlandu i za koju se tražila kotizacija više, ove godine bila je besplatna svim registriranim korisnicima.