Tko ne riskira, ne profitira

Tko ne riskira, ne profitira

Foto: Shutterstock

Rizik je sastavni dio poslovanja i ona stara “tko ne riskira, ne profitira” uistinu vrijedi. Samo, nije uvijek pametno riskirati, bitno je stvoriti uvjete za to pa ako ne završi sve po planu, da posljedice ne budu katastrofične. I upravo će oni nesigurniji zbog tih mogućih posljedica odbijati riskirati, čak kad i rizik nije prevelik.

Pobijedite to u sebi i kroz tri razloga o tome zašto je bitno riskirati pokušajte krenuti naprijed čak i kad se ne čini da biste mogli pobijediti na tom putu. Ali, bitno je odvažiti se, bitno je probati i biti spreman na sve što slijedi. To će vas ojačati i pomoći da postanete uspješniji.

1. Kalkulirani rizik pomaže nadvladati strah

Kad već ne možete riskirati sami po sebi, najbolje je izvesti situaciju u kojoj rizik nije prevelik. Dakle, kao u slučaju kockanja, uložite tek djelić onoga što imate u ruci pa pokušajte s time nešto napraviti. Naravno, uz manji rizik, ni dobitak nije značajan, ali korak po korak i tako se nadvlada strah u vama.

2. Rizik dovodi do otkrivanja sebe samih

Nema boljeg načina od otkriti što se u vama krije nego kad se zaputite u nepoznato. Način na koji reagirate u takvoj situaciji podosta će vas naučiti. Nebitno je radi li se o uspjehu ili neuspjehu, bit će vam to škola kao nikakva prije nje. Naravno, nije isključeno da upoznate mračniji dio sebe, ali i to je škola, bitno da otkrijete u sebi nešto što niste znali da postoji. To je prednost, u svakom slučaju. Čak i ako se radi o mani, barem ćete je biti svjesni i znati kako izbjeći.

3. Rizik dovodi do većeg samopouzdanja

Osobe koje preuzimaju rizik, iskazuju samopouzdanje i to nije upitno. Naravno, ako je to samopouzdanje nerealno, preuzimanje rizika može biti pogubno. Budite razumni i potom riskirajte, tako nešto donijet će vam osobni napredak, što podrazumijeva i rast samopouzdanja.

Još iz kategorije

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

31.07.2020. komentiraj

Bill Gates je prošle godine tijekom obraćanja srednjoškolcima u Lakeside školi, koju je i sam završio, otkrio kako nije mogao postići uspjeh sve dok nije naučio jednu posebnu vještinu - kako izabrati pravog zaposlenika i pravi posao za njega.

Kava bi vas mogla učiniti boljim liderom

Kava bi vas mogla učiniti boljim liderom

28.07.2020. komentiraj

Oprah, Napoleon, Beethoven i Reagan nemaju zajedničko samo to što su prepoznatljivi kad se spomene jedna riječ njihovog punog imena, kao ni to što je njihov utjecaj bezvremenski i globalni, već im je zajedničko to što su pili enormne količine kave. U redu, Oprah i dalje pije jer je u ovom društvu jedina još uvijek živa.

Kako generaciji Z pristupiti kroz e-mail marketing

Kako generaciji Z pristupiti kroz e-mail marketing

23.07.2020. komentiraj

Generacija Z, ili sljednici milenijalaca, trenutni su kriptonit svakom stručnjaku za digitalni marketing jer još uvijek nije potpuno jasno kako im pristupiti. Ali, u startu griješe oni koji misle da generacija Z ne koristi elektroničku poštu. Ne samo da griješe već si u samom startu onemogućavaju jedan potencijalno veliki dio digitalno-marketinškog kolača.