Tko ne riskira, ne profitira

Tko ne riskira, ne profitira

Foto: Shutterstock

Rizik je sastavni dio poslovanja i ona stara “tko ne riskira, ne profitira” uistinu vrijedi. Samo, nije uvijek pametno riskirati, bitno je stvoriti uvjete za to pa ako ne završi sve po planu, da posljedice ne budu katastrofične. I upravo će oni nesigurniji zbog tih mogućih posljedica odbijati riskirati, čak kad i rizik nije prevelik.

Pobijedite to u sebi i kroz tri razloga o tome zašto je bitno riskirati pokušajte krenuti naprijed čak i kad se ne čini da biste mogli pobijediti na tom putu. Ali, bitno je odvažiti se, bitno je probati i biti spreman na sve što slijedi. To će vas ojačati i pomoći da postanete uspješniji.

1. Kalkulirani rizik pomaže nadvladati strah

Kad već ne možete riskirati sami po sebi, najbolje je izvesti situaciju u kojoj rizik nije prevelik. Dakle, kao u slučaju kockanja, uložite tek djelić onoga što imate u ruci pa pokušajte s time nešto napraviti. Naravno, uz manji rizik, ni dobitak nije značajan, ali korak po korak i tako se nadvlada strah u vama.

2. Rizik dovodi do otkrivanja sebe samih

Nema boljeg načina od otkriti što se u vama krije nego kad se zaputite u nepoznato. Način na koji reagirate u takvoj situaciji podosta će vas naučiti. Nebitno je radi li se o uspjehu ili neuspjehu, bit će vam to škola kao nikakva prije nje. Naravno, nije isključeno da upoznate mračniji dio sebe, ali i to je škola, bitno da otkrijete u sebi nešto što niste znali da postoji. To je prednost, u svakom slučaju. Čak i ako se radi o mani, barem ćete je biti svjesni i znati kako izbjeći.

3. Rizik dovodi do većeg samopouzdanja

Osobe koje preuzimaju rizik, iskazuju samopouzdanje i to nije upitno. Naravno, ako je to samopouzdanje nerealno, preuzimanje rizika može biti pogubno. Budite razumni i potom riskirajte, tako nešto donijet će vam osobni napredak, što podrazumijeva i rast samopouzdanja.

Još iz kategorije

Tko su agilni lideri?

Tko su agilni lideri?

28.05.2020. komentiraj

Pojam “agilni lider” sve je češći u današnje vrijeme kad su poduzetnici sve mlađi u prosjeku i kad se tržište ubrzano mijenja pa su kao nikad potrebne i fizičke te mentalne sposobnosti lidera da bi opstajali i nosili se sa svim izazovima koje donosi moderno i nikad povezanije doba.

Važnost komunikacije kod preuzimanja i spajanja kompanija

Važnost komunikacije kod preuzimanja i spajanja kompanija

24.05.2020. komentiraj

Komunikacija brenda mora imati strategiju i smjer, ona oblikuje brend i kreira njegovu reputaciju. Zato će Louise Tingström, savjetnica za strateške i financijske komunikacije na najvišim razinama te glasnogovornica CEO-a UniCredit Grupe, biti gošća novog izdanja DK Talksa u srijedu, 27. svibnja u 15 sati na Facebook stranici Dana komunikacija.

OTP LAB drugu godinu zaredom osvojio prestižnu nagradu za najbolji inovacijski lab u 2020. godini

OTP LAB drugu godinu zaredom osvojio prestižnu nagradu za najbolji inovacijski lab u 2020. godini

13.05.2020. komentiraj

Global Finance Magazin ovom nagradom odaje priznanje centrima za financijske inovacije koji ulažu u razvoj novih načina i koriste inovativne pristupe u svijetu financija kako bi razvili bankarske usluge i proizvode budućnosti. Na prestižnom međunarodnom polju, zajedno s laboratorijima za inovacije 34 globalne korporacije, poput Barclaysa, Boston Consulting Group, Citibank, Commerzbank, PayPal, UBS i Wells Fargo, stručni panel dodijelio je nagradu u kategoriji „Najbolji financijski inovacijski lab“ i to drugu godinu zaredom OTP LAB-u čime je ponovno potvrđena izvrsnost ovog huba.