Tajne vrhunskih predavača

Tajne vrhunskih predavača

Foto: Shutterstock

Postoje loši predavači, oni prosječni, ima i dobrih, a vrlo rijetko se naiđe na one vrhunske. Pa tko su ti vrhunski predavači i koje su njihove tajne....

Tajna broj 1. - Jednostavnost

Vrhunski predavač je jednostavan, opušten, došao je upravo iz kafića da zajedno sa vama razgovara o temama koje su vam zanimljive.

Tajna broj 2. – Osmijeh

Na licu vrhunskog predavač možete uočiti iskren i širok osmijeh. On nije namrgođen, na njemu se ne vidi da tu prezentaciju odrađuje reda radi, nego da je tu zbog vas, da uživa u tome.

Tajna broj 3. – Jasno i konkretno

On zna o čemu priča, vrhunski predavač je potkovan velikim znanjem i rijetko kada improvizira, iako vam se nekada može učiniti da upravo to i radi. Ne, on je samo dobro uvježbao svoje korake i usavršio ih.

Tajna broj 4. – Zanimljivost

Vrhunski predavač priča zanimljive anegdote, pun je mudrih misli, doskočica, šala, nevjerojatnih statističkih podataka – uglavnom, on nije dosadan. Ne zamara, nego zabavlja. Educira, ali ne na „zijeeeev“ način.

Tajna broj 5. – Nema nervoze

Ok je imati tremu, no ne smijete pokazati da ste nervozni na podiju. Vrhunski predavači se polagano kreću po podiju, imaju lagan i samouvjeren korak, gledaju u oči, gestikuliraju tako da ih svi razumiju, nemaju nervozne pokrete.

Tajna broj 6. – Oni ne čitaju

Vrhunski predavači ne čitaju, oni govore. Oni nemaju ispred sebe papirić, nego iz glave slažu rečenice i misli.

Tajna broj 7. – Priprema

U pripremi je tajna uspjeha vrhunskih predavača. Sve su dobro isplanirali i znaju kako će voditi show u kojem su oni glavni zabavljači, a publika je tu da se dobro zabavi i nauči korisne stvari.

Još iz kategorije

Poduzetnici konstantno moraju raditi na vlastitom redizajnu

Poduzetnici konstantno moraju raditi na vlastitom redizajnu

24.01.2020. komentiraj

Poduzetnici konstantno moraju biti u pokretu i konstantno se moraju nanovo izgrađivati jer status quo može označiti njihov krah. Takav pritisak nešto je s čime se samo najbolji mogu nositi jer nikad ne prestaje, posebno u današnjem ubrzanom vremenu. Zato, treba osluškivati tržište, tražiti načine kako se pozicionirati i napraviti iskorak.

Kultura poslovanja u radnoj okolini

Kultura poslovanja u radnoj okolini

20.01.2020. komentiraj

Promjena posla nikad nije laka, ali kad se na nju odlučite, izrazito je bitno biti svjestan u kakvo radno okruženje dolazite. U suprotnom biste mogli vrlo brzo otići ili tražiti novu poziciju unutar kolektiva. Srećom, tako nešto moguće je promijeniti. Ne uvijek, ali moguće je.

Vrijeme je da prilagodite marketing strategije

Vrijeme je da prilagodite marketing strategije

17.01.2020. komentiraj

Kompanije su dugi niz godina demografske informacije tretirale kao najrelevantnije pri oglašavanju i oslanjali su se na njih kad god je trebalo “targetirati” određenu skupinu ljudi. No, to više ne vrijedi i vrijeme je da se kompanije prilagode takvoj stvarnosti jer će u suprotnom bacati novac u vjetar.