Tajne vrhunskih predavača

Tajne vrhunskih predavača

Foto: Shutterstock

Postoje loši predavači, oni prosječni, ima i dobrih, a vrlo rijetko se naiđe na one vrhunske. Pa tko su ti vrhunski predavači i koje su njihove tajne....

Tajna broj 1. - Jednostavnost

Vrhunski predavač je jednostavan, opušten, došao je upravo iz kafića da zajedno sa vama razgovara o temama koje su vam zanimljive.

Tajna broj 2. – Osmijeh

Na licu vrhunskog predavač možete uočiti iskren i širok osmijeh. On nije namrgođen, na njemu se ne vidi da tu prezentaciju odrađuje reda radi, nego da je tu zbog vas, da uživa u tome.

Tajna broj 3. – Jasno i konkretno

On zna o čemu priča, vrhunski predavač je potkovan velikim znanjem i rijetko kada improvizira, iako vam se nekada može učiniti da upravo to i radi. Ne, on je samo dobro uvježbao svoje korake i usavršio ih.

Tajna broj 4. – Zanimljivost

Vrhunski predavač priča zanimljive anegdote, pun je mudrih misli, doskočica, šala, nevjerojatnih statističkih podataka – uglavnom, on nije dosadan. Ne zamara, nego zabavlja. Educira, ali ne na „zijeeeev“ način.

Tajna broj 5. – Nema nervoze

Ok je imati tremu, no ne smijete pokazati da ste nervozni na podiju. Vrhunski predavači se polagano kreću po podiju, imaju lagan i samouvjeren korak, gledaju u oči, gestikuliraju tako da ih svi razumiju, nemaju nervozne pokrete.

Tajna broj 6. – Oni ne čitaju

Vrhunski predavači ne čitaju, oni govore. Oni nemaju ispred sebe papirić, nego iz glave slažu rečenice i misli.

Tajna broj 7. – Priprema

U pripremi je tajna uspjeha vrhunskih predavača. Sve su dobro isplanirali i znaju kako će voditi show u kojem su oni glavni zabavljači, a publika je tu da se dobro zabavi i nauči korisne stvari.

Još iz kategorije

Dosta vam je e-mailova i Zooma?

Dosta vam je e-mailova i Zooma?

25.09.2020. komentiraj

Rad na daljinu posljednjih šest mjeseci normalna je pojava u mnogim kompanijama i organizacijama diljem svijeta, što znači da su neki od zaposlenih otišli domovima u druge zemlje ili na druge kontinente. I ne samo njih, “novom normalnom” prilagodili su se i lideri, kao i poslodavci.

Bill Gates o razlikama između Elona Muska i Stevea Jobsa

Bill Gates o razlikama između Elona Muska i Stevea Jobsa

24.09.2020. komentiraj

Dionice Tesle rastu iz tjedna u tjedan, a s njima i bogatstvo Elona Muska, što je dovelo do situacije kad se počinje tog milijardera uspoređivati s pokojnim Steveom Jobsom. Razlike između njih dvojice naveo je treći milijarder i desetljećima najbogatiji čovjek svijeta - Bill Gates.

Generacija Z i budućnost rada i zabave

Generacija Z i budućnost rada i zabave

15.09.2020. komentiraj

Vremena se mijenjaju brže nego ikad prije, a s njima i potrebe zaposlenika. Traže bolje uvjete, ali glasnije i odlučnije, a ako ih ne dobiju otići će od poslodavca, što se nekad činilo nezamislivo i kontraproduktivno, no posljednjih je godina iznimno uspješan alat u stvaranju okruženja koje je adekvatno radnom mjestu i atmosferi.