Što napraviti kada doživite „burn-out“ na poslu?

Što napraviti kada doživite „burn-out“ na poslu?

Foto: Fotolia

Izgaranje ili popularni „burn out“ na poslu je nešto što je postalo svakodnevica među zaposlenicima, posebno na rukovodećim položajima. Sve više se traži od nas, profita nikada dosta, rezultati više ne smiju biti zadovoljavajući jer se traži perfekcija, konkurencija ne spava nego je stalno budna, mailovi stižu sa svih strana, šefovi viču i tako iz dana u dan.

Odjednom doživite mentalnu, fizičku i emocionalnu iscrpljenost koja dolazi zbog stresa – jednostavno pregorite. Ipak, postoje načini kako da se borite protiv stresa i „burn out“ sindroma. Evo nekoliko savjeta koje bi bilo dobro da zapamtite i provodite u praksi.

1. Budite proaktivni u rješavanju problema

Kada je u pitanju stres na poslu, morate zauzeti proaktivan stav da se bavite s njime i rješavate probleme, a ne da ih izbjegavate. Ako ne možete sami izaći na kraj s stresom i problemima, tražite pomoć od kolega. Samo nemojte gurati stvari pod tepih – jer ćete kad tad eksplodirati.

2. Saznajte koji je točno vaš posao

Budite sigurni da ste dobili od svojih nadređenih pismene naputke o tome koji je točno vaš posao. Znači, koje su vaše odgovornosti i dužnosti. Držite se strogo uputa i nemojte uskakati tamo gdje vam nije mjesto.

3. Ubijte monotoniju

Ako vam je dosadno na poslu, probajte naći neke nove izazove. Neka vas premjeste na neki drugi odjel ili krenite u svijet poduzetništva. Znamo da to ovako na prvu zvuči malo prejednostavno, no samo ćete se na taj način riješiti monotonije.

4. Koristite godišnji odmor

Obavezno koristite godišnji odmor. Nemojte ga preskakati i budite aktivni na odmoru – plivajte, radite roštilj, pecajte, igrajte picigin...

Još iz kategorije

Poduzetnici konstantno moraju raditi na vlastitom redizajnu

Poduzetnici konstantno moraju raditi na vlastitom redizajnu

24.01.2020. komentiraj

Poduzetnici konstantno moraju biti u pokretu i konstantno se moraju nanovo izgrađivati jer status quo može označiti njihov krah. Takav pritisak nešto je s čime se samo najbolji mogu nositi jer nikad ne prestaje, posebno u današnjem ubrzanom vremenu. Zato, treba osluškivati tržište, tražiti načine kako se pozicionirati i napraviti iskorak.

Kultura poslovanja u radnoj okolini

Kultura poslovanja u radnoj okolini

20.01.2020. komentiraj

Promjena posla nikad nije laka, ali kad se na nju odlučite, izrazito je bitno biti svjestan u kakvo radno okruženje dolazite. U suprotnom biste mogli vrlo brzo otići ili tražiti novu poziciju unutar kolektiva. Srećom, tako nešto moguće je promijeniti. Ne uvijek, ali moguće je.

Vrijeme je da prilagodite marketing strategije

Vrijeme je da prilagodite marketing strategije

17.01.2020. komentiraj

Kompanije su dugi niz godina demografske informacije tretirale kao najrelevantnije pri oglašavanju i oslanjali su se na njih kad god je trebalo “targetirati” određenu skupinu ljudi. No, to više ne vrijedi i vrijeme je da se kompanije prilagode takvoj stvarnosti jer će u suprotnom bacati novac u vjetar.