Što napraviti kada doživite „burn-out“ na poslu?

Što napraviti kada doživite „burn-out“ na poslu?

Foto: Fotolia

Izgaranje ili popularni „burn out“ na poslu je nešto što je postalo svakodnevica među zaposlenicima, posebno na rukovodećim položajima. Sve više se traži od nas, profita nikada dosta, rezultati više ne smiju biti zadovoljavajući jer se traži perfekcija, konkurencija ne spava nego je stalno budna, mailovi stižu sa svih strana, šefovi viču i tako iz dana u dan.

Odjednom doživite mentalnu, fizičku i emocionalnu iscrpljenost koja dolazi zbog stresa – jednostavno pregorite. Ipak, postoje načini kako da se borite protiv stresa i „burn out“ sindroma. Evo nekoliko savjeta koje bi bilo dobro da zapamtite i provodite u praksi.

1. Budite proaktivni u rješavanju problema

Kada je u pitanju stres na poslu, morate zauzeti proaktivan stav da se bavite s njime i rješavate probleme, a ne da ih izbjegavate. Ako ne možete sami izaći na kraj s stresom i problemima, tražite pomoć od kolega. Samo nemojte gurati stvari pod tepih – jer ćete kad tad eksplodirati.

2. Saznajte koji je točno vaš posao

Budite sigurni da ste dobili od svojih nadređenih pismene naputke o tome koji je točno vaš posao. Znači, koje su vaše odgovornosti i dužnosti. Držite se strogo uputa i nemojte uskakati tamo gdje vam nije mjesto.

3. Ubijte monotoniju

Ako vam je dosadno na poslu, probajte naći neke nove izazove. Neka vas premjeste na neki drugi odjel ili krenite u svijet poduzetništva. Znamo da to ovako na prvu zvuči malo prejednostavno, no samo ćete se na taj način riješiti monotonije.

4. Koristite godišnji odmor

Obavezno koristite godišnji odmor. Nemojte ga preskakati i budite aktivni na odmoru – plivajte, radite roštilj, pecajte, igrajte picigin...

Još iz kategorije

Najboljim HR praksama u 2019. mogu se pohvaliti Infinum, Terme Sveti Martin i Span

Najboljim HR praksama u 2019. mogu se pohvaliti Infinum, Terme Sveti Martin i Span

26.09.2020. komentiraj

Dodjelom priznanja najkvalitetnijim HR praksama u 2019. godini, spušten je zastor na ovogodišnje izdanje HR Days konferencije, dvodnevnog stručnog okupljanja HR profesionalaca iz Hrvatske i regije, koja se ove godine po prvi put održala online, u virtualnom okruženju.

Dosta vam je e-mailova i Zooma?

Dosta vam je e-mailova i Zooma?

25.09.2020. komentiraj

Rad na daljinu posljednjih šest mjeseci normalna je pojava u mnogim kompanijama i organizacijama diljem svijeta, što znači da su neki od zaposlenih otišli domovima u druge zemlje ili na druge kontinente. I ne samo njih, “novom normalnom” prilagodili su se i lideri, kao i poslodavci.

Bill Gates o razlikama između Elona Muska i Stevea Jobsa

Bill Gates o razlikama između Elona Muska i Stevea Jobsa

24.09.2020. komentiraj

Dionice Tesle rastu iz tjedna u tjedan, a s njima i bogatstvo Elona Muska, što je dovelo do situacije kad se počinje tog milijardera uspoređivati s pokojnim Steveom Jobsom. Razlike između njih dvojice naveo je treći milijarder i desetljećima najbogatiji čovjek svijeta - Bill Gates.