PET PRINCIPA

Startupi inspiraciju mogu pronaći u "Umijeću ratovanja" Sun Tzua

Startupi inspiraciju mogu pronaći u "Umijeću ratovanja" Sun Tzua
Nije rijetkost da poslovni lideri koriste njegove savjete, citate i strategije u globalu kroz svakodnevicu.
depositphotos

Kineski vojni strateg i general Sun Tzu napisao je prije 2500 godina "Umijeće ratovanja", koje se proučava i danas, a ujedno i primjenjuje u raznim područjima poslovanja.

Nije rijetkost da poslovni lideri koriste njegove savjete, citate i strategije u globalu kroz svakodnevicu pa stoga zavirimo u pet njegovih principa ratovanja koje možemo primijeniti i na startupove.

1. "Svaka bitka je dobivena prije nego se odvila."

Osnivači startupa ovaj citat mogu iskoristiti u smislu da je ključno planirati da bi se postigao uspjeh. Ne samo mjesec ili dva unaprijed, već kvartal pa i godine unaprijed. Uz to, potrebno je imati rezervne planove koji se "uključuju" odmah kad je izgledno da prethodni neće uspjeti. Postavite ciljeve i potom načine kako, ali i kad doći do njih.

2. "Ako poznajete neprijatelje i sebe, ne morate strahovati oko rezultata stotina bitaka."

U poslovnom smislu morate poznavati svoje prednosti, snagu, vrline, prilike, ali i slabosti i prijetnje koje mogu utjecati na poslovanje. Uz to, morate razumjeti konkurenciju, kao i njene snage, slabosti i strategiju. Na taj se način lakše možete pozicionirati na tržištu.

3. "Svako ratovanje se temelji na obmani."

Iako se na startupe i poslovanje ne može direktno primijeniti pojam "obmana", ovdje je više riječ o kreativnosti i originalnosti potrebnoj za uspjeh. Ukratko, bitno se izdvojiti i stvoriti povezanost s vašom publikom.

4. "Prilike se umnožavaju kako se iskorištavaju."

Ovdje je jasno da oportunizam vrijedi u svakom području i svakoj eri. Pratite što se događa i ne libite se riskirati jer ponekad prilika dolazi bez da ste je unaprijed svjesni.

5. "U ratu treba izbjegavati ono što je snažno i udarati gdje su slabosti."

Kao startup, nije za očekivati nadmetati se "rame uz rame" s velikim i etabliranim kompanijama, no zato je velika prednost prepoznati što one nemaju, ne nude ili se time ne zamaraju. U tome može biti vaša prilika, ona velika zbog koje će se startup izdvojiti.