Projektni menadžment važan za uspjeh svakog projekta

Projektni menadžment važan za uspjeh svakog projekta

Iako bi neki mogli reći da se stalno diže neka buka oko projektnog menadžmenta, no upravljanje projektima vrlo je važno kako bi se u njemu uspjelo, neki to imaju urođeno, no neki to moraju ipak naučiti. Porazgovarali smo s Liamom Dilonom o tome koliko je važan projektni menadžment i edukacija za njega.

Diilon ima dugogodišnje iskustvo u projektnom menadžmentu, a kako sam ističe trendovi su vrlo jednostavni - važno je isporučiti rezultate. Prema njegovim riječima novi trendovi su mnogo agilniji projektni menadžment, poslovne analize projekata, realizacija i korisnikovo zadovoljstvo.

„Ima razlika u projektnom menadžmentu ovisno o industriji i tipu projekata koji se rade. Postoji nekoliko razloga zbog kojih se projektni menadžment u IT-u treba mijenjati. Prvi je svakako razvoj IT-a u posljednjih nekoliko godina i načina prilagodbe novim tehnologijama, te načinu rada i poslovanja kompanija koje uvode IT rješenja“, objašnjava Dillon.

Drugi je razlog, pojašnjava Dillon, taj da IT rješenja pokrivaju sve šire područje unutar poslovanja tvrtke, ali i primjerice različitost sektora kao što su logistika, zdravstvo ili financijske institucije. On ističe da s druge strane treba uzeti u obzir brzinu implementacije IT rješenja i njihov životni ciklus kako u implementaciji tako i produkciji u odnosu na sve druge sektore, te da brzina razvoja i poboljšanje rješenja diktiraju brzinu projektnog menadžmenta i implementacije IT rješenja.

Dillon ističe kako je projektni menadžment vrlo dobro prihvaćen u akademskoj zajednici kao vrlo važan dio sveobuhvatne edukacije, a to je ustvari fantastično jer ste u mnogim situacijama bolji i od ostataka EU, ali i mnogih drugih razvijenih zemalja.

Kada pak govori o tome kako osigurati uspješnost projekta, Dillon ističe kako je bitno iskoristiti skrivene vještine kako bi se poštivali rokovi i u konačnici projekt završio kako treba i bio u potpunosti uspješan i tvrtki omogućio iskorištavanje svih prednosti koje im rješenje donosi u poslovanju.

Na kraju kada je riječ o velikim i za kompaniju iznimno važnim projektima izvršni direktori trebaju ovlastiti projektne menadžere i dati im alate i ovlasti da mogu uspješno provoditi projekte, ističe Dillon i dodaje da to znači da moraju zapravo imati odriješene ruke kako bi se projekti uspješni doveli do kraja.