SADRŽAJNI PANEL

Odvažnost i vidljivost: Inspirativne priče uspješnih žena u IT-u

"Radite, griješite, probajte, usudite se, pitajte za pomoć, jer samo tako se raste."

Odvažnost i vidljivost: Inspirativne priče uspješnih žena u IT-u

Women in Tech united, u organizaciji IBM-a iX, networking je event koji naglašava moć suradnje žena u IT-u i vitalnu ulogu koju raznolikost igra u industriji. Program uključuje predavanja, panel diskusiju i praktične radionice s temama koje pokrivaju izazove s kojima se žene u IT-ju suočavaju, kako ih prevladati i u konačnici pružiti inspiraciju sudionicama događaja. 

Upravo je IBM dugi niz godina globalno poznat po inkluzivnosti svih oblika, pogotovo kad je u pitanju rodna ravnopravnost. Tako su već 1935. imali prvu zaposlenu inženjerku. Taj korak nije bio samo revolucionaran u to vrijeme, već je postavio temelje za buduće generacije žena u tehnološkoj industriji. Samo 12 godina kasnije, 1947., IBM je postavio još jedan prekretnički trenutak imenovanjem prve žene na poziciju potpredsjednice tvrtke. Kontinuirani angažman za promicanje rodne ravnopravnosti jedan je od temelja poslovanja IBM-a i danas, na što su posebno ponosni.

O ženama u IT-u govorila je Nataša Krupljanin, financijska i operativna direktorica IBM-a Hrvatska. Opisavši svoj poslovni put, Krupljanin se dotaknula važnih poslovnih trenutaka u svojoj karijeri, naglasivši da su emocionalna inteligencija i empatija od velike važnosti u današnjem svijetu.

Karijerni put odveo ju je na razne destinacije diljem svijeta, gdje je od ljudi iz drugih kultura, naučila i ono najteže – boriti se za sebe. Žene iz drugih zemalja govorile su joj kako su Europljanke pretihe i preskromne, mirne i ne ističu se dovoljno, što je, na žalost, često i istina.

"Uvijek se sjetim jednog savjeta: "Pitaj se samo što bi napravila kad se ne bi bojala?!" i točno to, kad se nisam bojala, ono što sam željela sam i napravila i ispalo je dobro. Griješila sam nekad, nekad nisam, ali je sve uvijek rezultiralo učenjem i to je po meni najbitnije. Radite, griješite, probajte, usudite se, pitajte za pomoć, jer samo tako se raste", poručila je Krupljanin naglasivši da je jako važno za različita područja imati različite i kvalitetne mentore.

Upravo je o važnosti mentoriranja govorila i Nataša Kapov, koja je sve sudionice Women in Tech united eventa upoznala s dvije hvalevrijedne inicijative, ICT SuperGirls & Mentoring Byte, koje svake godine bilježe sve veću zainteresiranost žena u IT-u. Također, veliko zanimanje sudionica eventa u organizaciji IBM-a iX, izazvale su i radionice koje su zasigurno bile dodatan motiv polaznicama da postanu odvažnije, vidljivije i da drugim mladim ženama postanu inspiracija.

Iza Snježane Miliše iz Bugatti Rimca zanimljiv je karijerni put. Prošle godine ponijela je titulu Inženjerka godine, što je njena velika osobna i profesionalna pobjeda.

"U prvom mjesecu 2017. su mi dali da vodim projekt Nevera, najbrži električni serijski automobil na svijetu. Narednih pet godina je bilo doslovce ispunjenje mog sna. Radila sam s fenomenalnim ljudima, toliko pametnim mladim inženjerima i napravili smo čuda. Vjerojatno ste pratili… Auto koji je oborio sve rekorde, sve one inicijalne specifikacije i prve inicijalne kalkulacije koje smo radili, mi smo prebacili. Kad smo radili simulacije i izračune, sve smo pokazivali Mati Rimcu uz poruku da ne može ići toliko brzo, ali se na kraju tako sve lijepo posložilo", opisuje uzbudljive godine provedene u Bugatti Rimcu Snježana Miliša.

S današnjim danom zaposlenice IBM-a iX čine više od 35 posto ukupnog broja zaposlenih. Ako ove brojke usporedimo s hrvatskim prosjekom, rezultati su time još bolji.

A ima li sveprisutna umjetna inteligencija predrasude, posebno kada su u pitanju žene? Jelena Škalec, Data&AI Technical Sales u IBM-u Hrvatska kaže da AI modeli s vremenom mogu postati pristrani i da upravo zato u IBM-u pomažemo ljudima i organizacijama da odgovorno usvoje AI.

"Samo ugradnjom etičkih načela u aplikacije i procese umjetne inteligencije možemo izgraditi sustave temeljene na povjerenju. U tom kontekstu, svakako vrijedi spomenuti watsonx.governance - IBM platformu koja omogućava tvrtkama da prate etičnost i kvalitetu AI modela, njegovu točnost, ali i je li AI model s vremenom postao pristran. Ono što je naš finalni cilj je da želimo napraviti objektivniji pristup, i u konačnici sigurniji pristup umjetnoj inteligenciji", naglasila je Jelena Škalec, koja je za sve mlade žene, posebno one koje nisu sretne svojom poslovnom okolinom imala jasnu poruku:

"Ako vam u nekom trenutku okolina prestane biti motivirajuća, otiđite. Nađite negdje gdje ćete moći procvjetati, kao što se meni osobno dogodilo u IBM-u, gdje radim zadnjih osam godina i svaki dan se dodatno razvijam i radim na sebi."

Panel raspravu zaključila je moderatorica Sanja Božičević iz IBM-a iX, naglasivši da osnaživanje žena počinje u našoj neposrednoj okolini, bilo kroz snažne žene u našoj obitelji, prijateljice, suradnice, uzore ili mentorice. 

"Slušajući njihove priče, njihova iskustva i razgovarajući o tome kako su postale žene kakve su danas, prikupljamo inspiraciju da dosegnemo iste visine ili se popnemo još više. Priče nadahnjuju i osnažuju, ali promjene leže u organizacijama, da stvore strukture i sustave koji rade i za žene i za muškarce. Upravo je ova IBM iX inicijativa Women in Tech united stvorena da pruži inspiraciju, omogući karijerni rast i stvori zajednicu podrške i ostvarenja", poručila je Sanja Božičević.