KOLUMNA MARTINA KVARANTAN

NLP u odgoju djece - SIDRENJE

NLP u odgoju djece - SIDRENJE
Fotolia

Koliko puta ste se pitali zašto vaše dijete voli jesti pred TV-om? Ili, igrati se u dnevnoj sobi, a ne u kutiću kojeg ste pripremili za igru u njegovoj sobi? Ili nikako ne želi spavati u svom krevetu već uredno uskače u vaš bračni krevet!? Koliko ste puta to probali mijenjati, no bez uspjeha.

U NLP postoji termin  sidro  i proces koji se naziva  sidrenje, a kojeg je u psihologiji opisao Pavlov kao klasično uvjetovanje u svom eksperimentu sa psom, zvonom i lučenjem sline. Usidriti znači povezati podražaj izvana (npr. zvuk sirene, melodiju neke reklame, intenzivnu boju nečije majice ili izraz lica osobe koja je ispred vas, ugode mjesta na kojem jeste) sa određenim emotivnim stanjem. Kada dijete prvi puta gleda crtić, vjerojatno je znatiželjno.

Znatiželja je ugodno stanje i dijete pribjegava ugodi. Svaki put kad ono vidi crtić, razveseli se.  Isto je i s čokoladom. Vidi čokoladu, okine ugodu, ako mu je prvi puta odgovarao njen okus. Da je slučajno prilikom prvog kušanja čokolade bio izložen nekoj neugodi, npr. baš je probao čokoladu kad se u isto vrijeme razbio tanjur u kuhinji, onda će dijete povezati okus čokolade s iznenadnim, neočekivanim zvukom i ne mora nužno pokazivati interes za čokoladu kasnije.

Isto je i s varivima npr. ako mu se okus variva ne svidi prvi puta ili izgled variva ne svidi, ono će bježati od njega glavom bez obzira. Crtić, čokolada i variva su okidači, ono što povezuje, okida ili pokreće određenu emociju ugode ili neugode. Ugodi težimo, od neugode bježimo. Ako se vratimo na primjere s početka, onda možemo lako povezati kako smo djeci usidrili upravo osjećaj ugode na ključnim mjestima, ispred TV-a, u dnevnoj sobi i u bračnom krevetu.

Dok uz TV i dnevnu sobu djeca najčešće vezuju osjećaj znatiželje, uz bračni krevet djeca vezuju osjećaj sigurnosti, a koji je i njima i nama vrlo važan. I zbog tog osjećaja, sidra, a koje je vrlo važno, uskaču na to mjesto. Dok su mali, to nam ne stvara nikakav problem, no problem može nastati kada poželimo dijete premjestiti u dječju sobu jer je već dovoljno odraslo.

Tada u dječju sobu moramo sidriti sve snažne i ugodne osjećaje. Neke od varijanti su kupiti dječju posteljinu s likovima iz crtića kojeg gledaju na TV-u, poticati znatiželju tako da im baš u njihovim krevetu pričate priču na drugačiji način ( koristeći njihove plišane igračke, čitate im knjigu naopako ili nešto slično). Ako to ne djeluje, a imate takvu mogućnost, pretvorite spavaću sobu u njihovu i tako ostavite spavati dijete tamo gdje je naviklo, a vi preuredite dječju u vašu.

Ili, u slučaju da je otac taj koji je dnevnu sobu pretvorio u spavaću, onda možete učiniti sljedeća dva koraka:

1.  Neka dijete zaspi u bračnom krevetu s majkom, a otac u dnevnoj sobi

2.  Kad dijete zaspi, neka se majka iskrade iz kreveta i ode spavati k svom suprugu

Ako u tom slučaju želite usidriti ugodu na tom novom mjestu, imate nekoliko opcije, privinuti se jedan uz drugog ili donijeti neku  klopu  i upaliti TV. To su sidra koja nas već jako dobro okidaju na ugodu, a ponavljanjem ih samo osnažujemo.

 

O Autorici: Martina Kvarantan, trener NLP-a i neurolingvističke psihologije