Najvažnije osobine koje treba imati poduzetnik

Najvažnije osobine koje treba imati poduzetnik

Foto: Shutterstock

Mnogi sanjaju o tome da postanu poduzetnici, no opet se ne usude napraviti prvi korak. Jedan od razloga je taj da su svjesni da nemaju neke od osobina koje su vrlo bitne ako žele postati uspješni poduzetnici. Svi uspješni poduzetnici imaju neke svoje priče i kada ih pričaju za medije ili svojim najbližima najčešće ističu da ih nije bilo strah da krenu u poduzetništvo.

Jedan od najčešćih strahova kod poduzetnika tiče se i troškova, hoće li uspjeti u početku platiti sve poreze i davanja i da li će im na kraju mjeseca ostati za isplatu plaća. Ipak, u poduzetništvo treba riskirati ako želite uspjeti i strah vam mora biti nešto što morate prevladati. Poduzetnici imaju osobinu koja se tiče raspolaganja novcem, oni znaju kako zaraditi novac ali istodobno su sposobni taj novac uložiti u nove projekte ili ga preusmjeriti na neki drugi način koji će im na kraju donijeti profit.

Novac troše pametno i znaju da uvijek moraju na računu imati dovoljno novčanih sredstava kako bi vodili poslovanje. Najbolji poduzetnici su oni koji su u mogućnosti da iskoriste svoje snage, umjesto da se fokusiraju na slabosti.

Poduzetnici pomažu drugima, nisu sebični i zavidni drugima. Vole gledati kako im poslovanje raste, no ponosni su kada mogu podijeliti savjete sa drugim poduzetnicima. Prepoznati pravu priliku je još jedna osobina koja krasi poduzetnike. Novac možda leži doslovce na cesti, a poduzetnik je taj koji će prije od svih drugih ugrabiti priliku.

No, posebno treba paziti na to da ostanete u formi i da budete zdravi. Poduzetnici paze na svoje zdravlje, idu redovito na kontrole i vode zdrav život. Oni ostavljaju vremena za obitelj, zdravlje i sebe. Optimizam i odlučnost su osobine bez kojih je nemoguće zamisliti današnjeg poduzetnika, ali i samokritičnost je vrlo važna osobina.

Još iz kategorije

Fil Rouge Capital treći Akceleratorski program otvoren je za prijave

Fil Rouge Capital treći Akceleratorski program otvoren je za prijave

04.07.2020. komentiraj

Fil Rouge Capital je investicijski fond rizičnog kapitala čiji je primarni cilj investiranje u mlade poduzetnike, startup i scale up tvrtke kao i daljnje afirmiranje lokalnog poduzetničkog ekosistema u Hrvatskoj. Fil Rouge Capital ponosan je objaviti da su prijave za ljetni Akceleratorski program 2020. otvorene do nedjelje 05. srpnja 2020. Do ponoći.

Komunikacija u krizi

Komunikacija u krizi

24.06.2020. komentiraj

Maksimir će se 30. lipnja i 1. srpnja pretvoriti u pravu ljetnu oazu te će na DK Pikniku by Jamnica Botanica okupiti vodeće stručnjake komunikacijske industrije – kako domaće tako i svjetske.

Digitalna transformacija više nije opcija, ona je postala imperativ

Digitalna transformacija više nije opcija, ona je postala imperativ

20.06.2020. komentiraj

Sapphire Now, globalna konferencija koja donosi značajne uvide, vizije, vodstvo i usmjerenje SAP zajednici, s obzirom na situaciju uzrokovanu COVID-19 pandemijom se ove godine nije održala u tradicionalnom „licem u lice“ obliku već je otišla korak dalje i ušla u virtualni svijet. Ovogodišnje izdanje konferencije doživjelo je uzbudljiv zaokret te se u potpunosti održalo u digitalnom obliku pod nazivom Sapphire Now Reimagined. Konferencija koja se svake godine održavala u Orlandu i za koju se tražila kotizacija više, ove godine bila je besplatna svim registriranim korisnicima.