Najvažnije osobine koje treba imati poduzetnik

Najvažnije osobine koje treba imati poduzetnik

Foto: Shutterstock

Mnogi sanjaju o tome da postanu poduzetnici, no opet se ne usude napraviti prvi korak. Jedan od razloga je taj da su svjesni da nemaju neke od osobina koje su vrlo bitne ako žele postati uspješni poduzetnici. Svi uspješni poduzetnici imaju neke svoje priče i kada ih pričaju za medije ili svojim najbližima najčešće ističu da ih nije bilo strah da krenu u poduzetništvo.

Jedan od najčešćih strahova kod poduzetnika tiče se i troškova, hoće li uspjeti u početku platiti sve poreze i davanja i da li će im na kraju mjeseca ostati za isplatu plaća. Ipak, u poduzetništvo treba riskirati ako želite uspjeti i strah vam mora biti nešto što morate prevladati. Poduzetnici imaju osobinu koja se tiče raspolaganja novcem, oni znaju kako zaraditi novac ali istodobno su sposobni taj novac uložiti u nove projekte ili ga preusmjeriti na neki drugi način koji će im na kraju donijeti profit.

Novac troše pametno i znaju da uvijek moraju na računu imati dovoljno novčanih sredstava kako bi vodili poslovanje. Najbolji poduzetnici su oni koji su u mogućnosti da iskoriste svoje snage, umjesto da se fokusiraju na slabosti.

Poduzetnici pomažu drugima, nisu sebični i zavidni drugima. Vole gledati kako im poslovanje raste, no ponosni su kada mogu podijeliti savjete sa drugim poduzetnicima. Prepoznati pravu priliku je još jedna osobina koja krasi poduzetnike. Novac možda leži doslovce na cesti, a poduzetnik je taj koji će prije od svih drugih ugrabiti priliku.

No, posebno treba paziti na to da ostanete u formi i da budete zdravi. Poduzetnici paze na svoje zdravlje, idu redovito na kontrole i vode zdrav život. Oni ostavljaju vremena za obitelj, zdravlje i sebe. Optimizam i odlučnost su osobine bez kojih je nemoguće zamisliti današnjeg poduzetnika, ali i samokritičnost je vrlo važna osobina.

Još iz kategorije

Poduzetnici konstantno moraju raditi na vlastitom redizajnu

Poduzetnici konstantno moraju raditi na vlastitom redizajnu

24.01.2020. komentiraj

Poduzetnici konstantno moraju biti u pokretu i konstantno se moraju nanovo izgrađivati jer status quo može označiti njihov krah. Takav pritisak nešto je s čime se samo najbolji mogu nositi jer nikad ne prestaje, posebno u današnjem ubrzanom vremenu. Zato, treba osluškivati tržište, tražiti načine kako se pozicionirati i napraviti iskorak.

Kultura poslovanja u radnoj okolini

Kultura poslovanja u radnoj okolini

20.01.2020. komentiraj

Promjena posla nikad nije laka, ali kad se na nju odlučite, izrazito je bitno biti svjestan u kakvo radno okruženje dolazite. U suprotnom biste mogli vrlo brzo otići ili tražiti novu poziciju unutar kolektiva. Srećom, tako nešto moguće je promijeniti. Ne uvijek, ali moguće je.

Vrijeme je da prilagodite marketing strategije

Vrijeme je da prilagodite marketing strategije

17.01.2020. komentiraj

Kompanije su dugi niz godina demografske informacije tretirale kao najrelevantnije pri oglašavanju i oslanjali su se na njih kad god je trebalo “targetirati” određenu skupinu ljudi. No, to više ne vrijedi i vrijeme je da se kompanije prilagode takvoj stvarnosti jer će u suprotnom bacati novac u vjetar.