Koji su stvarni izazovi s kojima se susreću IT-evci kod udaljenog rada

Koji su stvarni izazovi s kojima se susreću IT-evci kod udaljenog rada

Foto: DepositPhotos

Rad na daljinu, iz udobnosti vlastitih domova, postao je normalna pojava posljednjih dana i tjedana, no mnogi se teško privikavaju na takvo stanje. Što ne čudi jer mnogi nisu navikli na takvo stanje. No, situacija je kakva jest pa izbora nema i potrebno je prilagoditi se.

Zato nije naodmet znati izazove s kojima se susreću zaposlenici koji rade na daljinu. Konkretnije, oni u IT sektoru. Da bi se otkrilo koji su ti izazovi, potrudila se kompanija Boxboat pa napravila istraživanje nad tisuću zaposlenika u IT sektoru. I objavila ga sredinom ožujka.

Samo istraživanje ne bi bilo toliko zanimljivo da nije provedeno u siječnju ove godine, prije pandemije. Samim time, izazovi su nekako iskreniji, ponajprije jer su prije dva mjeseca zaposlenici često imali izbora i mogli su raditi s radnog mjesta. Saznanja su iznimno poučna.

Jer, čak 91,1 posto ispitanih ustvrdilo je da komuninicira "oči u oči" na radnom mjestu, htjeli to ili ne. Elektronička pošta na drugom je mjestu za 87,6 posto ispitanih, telefonski pozivi su na 84,4 posto, video pozivi su slučaj kod 44,4 posto ispitanih, chat aplikacije koje nudi kompanija dio su neizbježne komunikacije za 41,6 posto ispitanih...

No, kad se zaposlenike postavi u situaciju da mogu sami izabrati komunikaciju na radnom mjestu, brojke su bitno drugačije. Komunikaciju "oči u oči" bira svega 42,2 posto ispitanih, e-mail je izbor kod 34,9 posto ispitanih, kompanijina chat aplikacija izbor je kod 9,1 posto, a telefonski pozivi izbor su kod samo 7,6 posto ispitanih.

Kad se ispitanike postavi u hipotetsku situaciju da moraju raditi konstantno na daljinu, tad komunikaciju "oči u oči" bira 32,2 posto ispitanih, što je pomalo "klimavo" jer često neće imati s kime komunicirati uživo. Zato je tu e-mail kao izbor njih 33 posto, chat je na 13 posto i telefonski pozivi na 11,3 posto...

Sve u svemu, prije same pandemije, IT zaposleni nekako su već mentalno bili spremni na izazove koji slijede.

Još iz kategorije

3 vještine vrhunskih lidera

3 vještine vrhunskih lidera

04.06.2020. komentiraj

Istinski i najsposobniji lideri prilagodili su se „novom normalnom“ tijekom pandemije koronavirusa tako što su vjerovali u svoju emocionalnu inteligenciju, ali i onu „običnu“ inteligenciju. Samim time, uspjeli su doprijeti do ljudi, bez obzira što su im fizički bili daleko.

Tko su agilni lideri?

Tko su agilni lideri?

28.05.2020. komentiraj

Pojam “agilni lider” sve je češći u današnje vrijeme kad su poduzetnici sve mlađi u prosjeku i kad se tržište ubrzano mijenja pa su kao nikad potrebne i fizičke te mentalne sposobnosti lidera da bi opstajali i nosili se sa svim izazovima koje donosi moderno i nikad povezanije doba.

Važnost komunikacije kod preuzimanja i spajanja kompanija

Važnost komunikacije kod preuzimanja i spajanja kompanija

24.05.2020. komentiraj

Komunikacija brenda mora imati strategiju i smjer, ona oblikuje brend i kreira njegovu reputaciju. Zato će Louise Tingström, savjetnica za strateške i financijske komunikacije na najvišim razinama te glasnogovornica CEO-a UniCredit Grupe, biti gošća novog izdanja DK Talksa u srijedu, 27. svibnja u 15 sati na Facebook stranici Dana komunikacija.