Koje su prednosti, a koje mane rada na daljinu?

Koje su prednosti, a koje mane rada na daljinu?

Foto: Fotolia

Tvrtke koje su svoj posao organizirale na način da zaposlenici obavljaju radne zadatke iz svojih domova susreću se s raznim prednostima u poslovanju, ali i prijetnjama. Za ovakvu vrstu poslovanja najveća prednost očituje se u tome što zaposlenicima ne treba plaćati najam uredskih prostora, ali s druge strane javlja se problem nedostatka fizičke komunikacije licem u lice i postizanja radne učinkovitosti.

Zna se dogoditi da se zaposlenici opuste kada rade od doma, a kada su u fizičkim uredima i pod kontrolom šefa, onda su stvari ipak drugačije. Komunikacija sa zaposlenicima odvija se preko raznih servisa (Skype), no ona opet ne može zamijeniti onu pravu, stvarnu komunikaciju kada se nađemo oči u oči. Posebno treba obratiti pažnju na organizaciju sastanaka zaposlenika koji rade od doma jer će se samo tako osigurati kvalitetan protok informacija koje su bitne za obavljanje poslova.

Odličan alat za organizaciju sastanaka je Calendly i pruža šansu zaposlenicima da, uz vaš prijedlog, potvrde termin sastanaka i kada su dostupni. Razmijenite sa svima u timu podatke o kolegama tako da se i jedni i drugi mogu čuti, posavjetovati ako imaju neki problem i slično. Ako ste svi iz jedne države bilo bi dobro da se par puta organizira neko druženje.

Naprimjer, programeri su iz Osijeka, dizajneri iz Istre, prodajni tim se nalazi u Varaždinu, pa nije teško organizirati neko druženje u sjedištu tvrtke. Platite put svojim zaposlenicima, osigurajte im neki smještaj kod sebe, prijatelja ili rođaka i dobro se zabavite uz roštilj. Važno je da se razvije i osjećaj pripadnosti jer je to veliki problem kada se radi na daljinu.

Ljudi nisu na okupu, otuđeni su i nema one atmosfere kakva je prisutna kada se svi nalazimo u uredima. To je ponekada i prednost jer nema svađa, ogovaranja, podmetanja drugim kolegama i slično. Iz svega navedenoga možemo zaključiti kako postoje dobre i loše strana rada na daljinu, no uz dobru organizaciju i redovite sastanke tim može savršeno funkcionirati.

Još iz kategorije

Generacija Z i budućnost rada i zabave

Generacija Z i budućnost rada i zabave

15.09.2020. komentiraj

Vremena se mijenjaju brže nego ikad prije, a s njima i potrebe zaposlenika. Traže bolje uvjete, ali glasnije i odlučnije, a ako ih ne dobiju otići će od poslodavca, što se nekad činilo nezamislivo i kontraproduktivno, no posljednjih je godina iznimno uspješan alat u stvaranju okruženja koje je adekvatno radnom mjestu i atmosferi.

Kako startupi vide budućnost s radom na daljinu

Kako startupi vide budućnost s radom na daljinu

09.09.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa kreirala je novu stvarnost na svim razinama, pa i onima koje se tiču poslovanja. Dok se već na našem portalu naveliko spominjalo kako raditi na daljinu, kojim se alatima služiti i kako ostati mentalno jak za tako nešto, vrijeme je da se spomene i kakvu budućnost imaju startupi u jeku ove krize.

Da bi postali što efektivniji lider, ponovite ove 3 fraze svaki dan

Da bi postali što efektivniji lider, ponovite ove 3 fraze svaki dan

05.09.2020. komentiraj

Rezultati su važni jer najčešće su jedina relevantna mjerna jedinica uspjeha neke organizacije. I upravo zato je ključna stavka, ili bolje rečeno osoba, ona na samom vrhu - lider.