Izazovi internog anketiranja

Izazovi internog anketiranja

Foto: Fotolia

Iskrene i konstruktivne povratne informacije koje vam pružaju članovi vašeg tima su najbolji način za utvrđivanje slabih točaka i daljnje usavršavanje i ojačavanje tima. Stoga se u tvrtkama često provode interne ankete, a pomoću kojih se nastoji doći do navedenih informacija. Na anketama obično stoji da su zaposlenici zaštićeni, a odgovori povjerljivi ili čak anonimni.

No, problem je u tome što je mali broj ljudi spreman dati izravne povratne informacije, a čak i kad ih daju, malo je vjerojatno da će biti dovoljno kritične. Raširena je pretpostavka da će djelatnici odgovarati iskreno ako znaju da su njihovi odgovori anonimni i ako im se jamči povjerljivost.

No, da li je to doista tako? Kada zaposlenici popunjavaju takve ankete često sumnjaju u njihovu anonimnost pa su neiskreni i uglavnom daju bolje ocjene no što to stvarno stanje opravdava. Na osnovi toga se stvara lažna slika o dobrom odnosu između zaposlenika i kompanije te je pitanje odgovaraju li informacije stvarnom stanju tvrtke i tima.  Ako vam se članovi tima opiru da njihova imena povezujete s njihovim odgovorima onda ste već identificirali što je najveći problem u vašem timu.

To je nedostatak povjerenja. Voditelji rutinski inzistiraju da je svaki član tima odgovoran jednako kao i cijeli tim pa prema toj logici slijedi da bi oni inače trebali davati dobar, kritički osvrt jer je to dobro za timski uspjeh.

No, bez osnovnog povjerenja među članovima tima (uključujući i voditelja tima) timski rad i odnosi su narušeni. Ocjene mogu biti pristrane i netočne, no bez točne identifikacije onoga tko je dao odgovor nemoguće je odrediti kako je svaki član reagirao i što je najvažnije - zašto. Prepoznavanje specifičnih ponašanja koje treba mijenjati zahtjeva da članovi tima međusobno razgovaraju jedan s drugim o problemima i o tome što se može napraviti drugačije.

Dobro je da, kao voditelj, porazgovarate sa svojim timom o tome da li bi (i kada) odgovarali iskreno, koristeći svoja imena. Uvjerite ih da im čak i negativne informacije koje prikupite od njih neće donijeti kaznene bodove. Jer, članovi uspješnog tima pomažu jedni drugima da se poprave. Oni jedni drugima mogu slobodno dati povratne informacije kako ih vide i kako njihovo ponašanje utječe na tim i ostvarivanje zajedničkih ciljeva.

Još iz kategorije

Legendarni potez Stevea Jobsa na kritike

Legendarni potez Stevea Jobsa na kritike

11.08.2020. komentiraj

Bihevioralna psihologija koristi se kao tehnika u borbi protiv kriminala, ali može se primijeniti i u svakodnevnom životu, što je najbolje pokazao tijekom jednog intervjua Steve Jobs. Naime, upotrijebio je tehniku S.T.O.P. da bi se suočio sa žestokim i argumentiranim kritikama jednog developera, nezadovoljnog činjenicom da se Apple 1997. bez ikakvog razloga i povoda odlučio odbaciti podršku za OpenDoc.

Emil Tedeschi: Ne postoji kristalna kugla koja garantira uspjeh

Emil Tedeschi: Ne postoji kristalna kugla koja garantira uspjeh

06.08.2020. komentiraj

Predsjednik Atlantic Grupe jedan je od najuspješnijih biznismena u Europi, a njegov poslovni put do vrha inspirativna je priča o poslovanju u kojem uvijek treba imati rješenje u rukavu za najgore situacije.

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

31.07.2020. komentiraj

Bill Gates je prošle godine tijekom obraćanja srednjoškolcima u Lakeside školi, koju je i sam završio, otkrio kako nije mogao postići uspjeh sve dok nije naučio jednu posebnu vještinu - kako izabrati pravog zaposlenika i pravi posao za njega.