HUP pokreće program mentorstva za poslovne žene hrvatske

HUP pokreće program mentorstva za poslovne žene hrvatske

Foto: DepositPhotos

Hrvatska udruga poslodavaca na platformi Baze poslovnih žena, pokreće mentorski program za poslovne žene koje imaju potencijal i ambiciju napredovati u profesionalnoj karijeri te preuzeti seniorske i vodeće pozicije u tvrtkama, i za poduzetnice koje žele obogatiti svoja dosad stečena znanja. Mentorski ciklusi trajat će 6 mjeseci, a mentorice i mentori su uspješne žene i muškarci iz različitih područja, na pozicijama predsjednika ili članova Uprava vodećih kompanija i dio su vodstva HUP-ovih udruga.

Tijekom procesa mentori će u individualnim susretima i kontaktima davati smjernice za razvoj karijere i prenositi znanja koja smatraju važnim za poslovni uspjeh mentoriranoj osobi. Projekt je pokrenut u sklopu platforme Baze žena HUP-a koja svojim djelovanjem i aktivnostima želi utjecati na povećanje udjela žena u upravama društava.

Gordana Deranja, predsjednica HUP-a i mentorica: „Veća uključenost žena u upravljanje na svim razinama, kako u privatnom tako i u javnom sektoru, nikako nije u interesu samo žena. Organizacije koje imaju uravnoteženu spolnu strukturu i na upravljačkim razinama su jednostavno uspješnije i to redovito pokazuju brojna istraživanja. Žene ne mogu same ubrzati pozitivne promjene već u tome moraju aktivno sudjelovati i muškarci koji se nalaze na pozicijama na kojima se donose ključne odluke pa i one vezane uz davanje jednakih prilika, odnosno uključivanje žena i na te najviše razine.“

Mentorski program HUP-a imat će šestomjesečne cikluse u kojima se povezuje 15-tak uspješnih menadžerica i menadžera s poslovnim ženama na poziciji srednjeg menadžmenta (primjerice, voditeljice odjela/direktorice sektora), ali i poduzetnicama koje žele steći dodatna znanja. U svakom ciklusu iznova će se birati mentori i mentorirane osobe, a po završetku će se pristupiti evaluaciji procesa koja će koristiti u povećanju učinkovitosti programa. U tijeku je natječaj za sve poslovne žene koje žele biti uključene u proces mentoriranja, a prijave su moguće do 17. veljače 2020.

Mentori prvog ciklusa HUP mentorskog programa su: Bojana Božanić, dopredsjednica HUP-Udruge novinskih izdavača i direktorica Lider media; Ivan Bračić, predsjednik HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika i osnivač tvrtke PIP; Gordana Deranja, predsjednica HUP-a i predsjednica Uprave Tehnomont; Boris Drilo, predsjednik HUP ICT Udruge i član Uprave Hrvatskog Telekoma; Mihael Furjan, predsjednik HUP-Udruge proizvođača lijekova i predsjednik Uprave PLIVE; Ivana Gažić, članica Odbora Baze žena i predsjednica Uprave Zagrebačke burze; Ana Hanžeković, članica HUP-Udruge novinskih izdavača i članica Uprave Hanza Medie; Medeja Lončar, članica Izvršnog odbora HUP-Udruge energetike i predsjednica Uprave Siemensa za Hrvatsku i Sloveniju; Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca i član Stručne savjetodavne skupine Global Compact Ujedinjenih Naroda; Ivica Mudrinić, član Odbora Baze žena i predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost, Marina Pulišić, predsjednica Vijeća članova HUP-a i članica Upravnog odbora Jadran Galenski Laboratorij; Maša Smokrović, dopredsjednica HUP-Udruge zdravstvene njege, rehabilitacije i socijalne skrbi i suvlasnica Ustanova za zdravstvenu njegu i rehabilitaciju 'Helena Smokrović'; Damir Zorić, predsjednik HUP-Udruge financijskog poslovanja i prokurist Uprave Euroherc osiguranje d.d.

Baza poslovnih žena platforma je kojom potičemo promjene i dokazujemo kako u Hrvatskoj postoje brojne stručne i kvalificirane žene spremne u svakom trenutku preuzeti upravljačke funkcije i popis takvih žena javno je objavljen na stranicama HUP-a. Kroz radne skupine Baze žena, Inicijativu 30% - koja povezuje kompanije i medije, te kroz mentorski program želimo pomoći u osnaživanju poslovnih žena, kako bi i same jednom postale mentorice i poticale perspektivne žene iz svog okruženja na snažniji iskorak u karijerama.“– izjavila je Lea Šćrbec, voditeljica Baze žena Hrvatske udruge poslodavaca.

„Petnaestak poslovnih žena bit će u narednih šest mjeseci mentorirano kroz individualne susrete, dok će sve kandidatkinje koje se prijave za program, a nisu se povezale s nekim od mentora, biti u izboru za naredni ciklus. Dodanu vrijednost dobivaju svi jer će se paralelno s individualnim programom održavati posebne radionice iz područja financija, ICT-a i liderstva za sve prijavljene poslovne žene. Mentorski program prilika je za učenje svih dionika, a mentori će pomoći mentoriranoj poslovnoj ženi obogatiti profesionalna znanja i vještine, identificirati jasnije ciljeve u razvoju karijere te naučiti kako postići profesionalnu autonomiju i preuzeti odgovornost“, dodala je Carmen Majetić Pavić koja će upravljati mentorskim procesom za Bazu žena Hrvatske udruge poslodavaca.

Još iz kategorije

Komunikacija u krizi

Komunikacija u krizi

24.06.2020. komentiraj

Maksimir će se 30. lipnja i 1. srpnja pretvoriti u pravu ljetnu oazu te će na DK Pikniku by Jamnica Botanica okupiti vodeće stručnjake komunikacijske industrije – kako domaće tako i svjetske.

Digitalna transformacija više nije opcija, ona je postala imperativ

Digitalna transformacija više nije opcija, ona je postala imperativ

20.06.2020. komentiraj

Sapphire Now, globalna konferencija koja donosi značajne uvide, vizije, vodstvo i usmjerenje SAP zajednici, s obzirom na situaciju uzrokovanu COVID-19 pandemijom se ove godine nije održala u tradicionalnom „licem u lice“ obliku već je otišla korak dalje i ušla u virtualni svijet. Ovogodišnje izdanje konferencije doživjelo je uzbudljiv zaokret te se u potpunosti održalo u digitalnom obliku pod nazivom Sapphire Now Reimagined. Konferencija koja se svake godine održavala u Orlandu i za koju se tražila kotizacija više, ove godine bila je besplatna svim registriranim korisnicima.

Rođeni lideri ovo pitanje se nikad ne pitaju

Rođeni lideri ovo pitanje se nikad ne pitaju

09.06.2020. komentiraj

Liderom se može postati, ali neki se rađaju kao lideri i imaju karizmu zbog koje će ih ljudi oko njih pratiti gdje god išli, slušat će ih što god govorili i uvijek će od njih očekivati nešto veliko, očekivat će da imaju odgovore na sva pitanja...