Gartner: Top 10 strateških tehnoloških trendova za 2020.

Gartner: Top 10 strateških tehnoloških trendova za 2020.

Foto: DepositPhotos

Tehnologija ubrzano napreduje i to nije nikakav novitet, zbog čega je iznimno teško prognozirati što bi dogodine mogli biti trendovi. Ali, Gartner je to pokušao na temelju svih podataka koje ima pa predstavio deset strateških tehnoloških trendova za 2020.

Naravno, ovakve liste prije desetljeće, dva ili tri bilo je daleko lakše raditi pa ne treba zamjeriti Gartneru krajem 2020. ukoliko je što promašio.

1. Hiperautomatizacija

Organizacije, posebno one s nekoliko stotina, tisuća ili desetaka tisuća zaposlenih, ubrzano rade na automatizaciji procesa. Time se štedi vrijeme, a samim time i novac. No, uklanjaju se i greške, dobiva prostora rada na više projekata odjednom pa samim time posao dobiva nekoliko razina više po pitanju kvalitete, funkcionalnosti i profita. Samim time, ulažu se milijuni američkih dolara u razne alate za analizu podataka, umjetnu inteligenciju, strojno učenje... Sve što je sastavni dio automatizacije, odnosno, hiperautomatizacije.

2. Višestruko iskustvo ili multiiskustvo

Iako će ovaj segment zaživjeti otprilike 2028., sa sljedećom godinom kreće transformacija organizacija prema virtualnoj (VR) i proširenoj (AR) stvarnosti, kao i mješovitoj stvarnosti (MR), koje bi trebale biti dio korisničke platforme pa samim time pružiti jedno novo iskustvo, višestruko.

3. Demokratizacija stručnosti

I ovo će zaživjeti tek otprilike 2023., ali dogodine kreće transformacija. Riječ je o pojednostavljenju načina poslovanja, što će omogućiti korisnicima pristup alatima koji se koriste u poslovanju organizacije u toj mjeri da im je razumljiva. Dakle, bilo da je riječ o kodiranju, umjetnoj inteligenciji, strojnom učenju, razvoju ili bilo kojim drugim alatima...

4. Ljudski dodatak

Ili na engleskom "human augmentation" jest ono prema će se ići narednih deset godina. Više se neće raditi za ljude, radit će se s ljudima i na ljudima kako bi se poboljšala kognitivna i fizička komponenta u poslovanju.

5. Transparentnost i praćenje

Novije generacije su svjesne svega što ostavljaju na internetu i brinu o tome, što se može vidjeti u promijeni zakonodavnog sklopa, a samim time i tehnološkog. Narednih godina samo će se nastaviti rad na transparentnosti i načinu na koji se prati što korisnici rade dok su online.

6. Osnaživanje rubnog računalstva

Rubno računalstvo uzima zamah, u ovoj godini je manje od deset posto generiranih podataka u poslovnom sektoru kreirano i procesuirano izvan podatkovnih centara ili clouda, a do 2023. bit će ih više od 50 posto!

7. Distribuirani cloud

Do 2024. će distribuirani cloud činiti većinu, koju trenutno ima centralizirani cloud, a 2020. bi trebala biti prijelomna u tom zaokretu.

8. Autonomne stvari

Riječ je o fizičkim uređajima koji koriste umjetnu inteligenciju i njene automatizirane mogućnosti unaprijed izvedene od strane ljudi. Primjerice, to su roboti i dronovi, a sa sljedećom godinom će činiti značajniji dio tržišta jer to je budućnost.

9. Praktični blockchain

Tranzicija je već počela jer ova tehnologija nudi sigurnost, zajedno s praktičnim i funkcionalnim dijelom koji se cijeni u financijskom ili bankovnom sektoru. Do 2023. će se uz pomoć blockchaina generirati godišnje dva bilijuna američkih dolara.

10. AI sigurnost

Nimalo čudno, s razvojem umjetne inteligencije razvijat će se i sigurnosni dio kojim ona upravlja. Iako bi "ono pravo" trebalo stići 2022., strateški zaokret prema ovom vidu tehnologije počinje dogodine.

Još iz kategorije

Za poduzetnike, 45. godina je nova 25.

Za poduzetnike, 45. godina je nova 25.

12.11.2019. komentiraj

Rasprave o tome je li poduzetništvo “igra” za mlade još uvijek ne prestaju jer dovoljno je vidjeti primjere kao što su Mark Zuckerberg, Evan Spiegel, Elon Musk, Larry Page, Sergey Brin ili Steve Jobs. Naime, svi su postigli uspjeh prije 30. godine. Srećom, nije istina da je stvar u mladosti.

Jeff Bezos: Ovo je najpametnija stvar koju smo napravili u Amazonu

Jeff Bezos: Ovo je najpametnija stvar koju smo napravili u Amazonu

07.11.2019. komentiraj

Najbogatiji čovjek svijeta i osnivač Amazona Jeff Bezos konstantno gleda kako unaprijediti poslovanje, pod čime se misli i na sitnice kao jedna kojom je podigao sami način rada na jednu višu razinu te je iznimno ponosan na taj detalj.

Kreiranje mentalnog sklopa potrebnog za uspjeh

Kreiranje mentalnog sklopa potrebnog za uspjeh

05.11.2019. komentiraj

Mentalni sklop okrenut uspjehu možda je najbitnija stavka poduzetnicima i liderima općenito jer bez pravog usmjerenja u glavi, teško da će u konačnici uopće biti ostvaren željeni uspjeh. Stoga, u nastavku teksta donosimo nekoliko koraka koji pomažu u kreiranju mentalnog sklopa potrebnog za uspjeh.