Gartner: Top 10 strateških tehnoloških trendova za 2020.

Gartner: Top 10 strateških tehnoloških trendova za 2020.

Foto: DepositPhotos

Tehnologija ubrzano napreduje i to nije nikakav novitet, zbog čega je iznimno teško prognozirati što bi dogodine mogli biti trendovi. Ali, Gartner je to pokušao na temelju svih podataka koje ima pa predstavio deset strateških tehnoloških trendova za 2020.

Naravno, ovakve liste prije desetljeće, dva ili tri bilo je daleko lakše raditi pa ne treba zamjeriti Gartneru krajem 2020. ukoliko je što promašio.

1. Hiperautomatizacija

Organizacije, posebno one s nekoliko stotina, tisuća ili desetaka tisuća zaposlenih, ubrzano rade na automatizaciji procesa. Time se štedi vrijeme, a samim time i novac. No, uklanjaju se i greške, dobiva prostora rada na više projekata odjednom pa samim time posao dobiva nekoliko razina više po pitanju kvalitete, funkcionalnosti i profita. Samim time, ulažu se milijuni američkih dolara u razne alate za analizu podataka, umjetnu inteligenciju, strojno učenje... Sve što je sastavni dio automatizacije, odnosno, hiperautomatizacije.

2. Višestruko iskustvo ili multiiskustvo

Iako će ovaj segment zaživjeti otprilike 2028., sa sljedećom godinom kreće transformacija organizacija prema virtualnoj (VR) i proširenoj (AR) stvarnosti, kao i mješovitoj stvarnosti (MR), koje bi trebale biti dio korisničke platforme pa samim time pružiti jedno novo iskustvo, višestruko.

3. Demokratizacija stručnosti

I ovo će zaživjeti tek otprilike 2023., ali dogodine kreće transformacija. Riječ je o pojednostavljenju načina poslovanja, što će omogućiti korisnicima pristup alatima koji se koriste u poslovanju organizacije u toj mjeri da im je razumljiva. Dakle, bilo da je riječ o kodiranju, umjetnoj inteligenciji, strojnom učenju, razvoju ili bilo kojim drugim alatima...

4. Ljudski dodatak

Ili na engleskom "human augmentation" jest ono prema će se ići narednih deset godina. Više se neće raditi za ljude, radit će se s ljudima i na ljudima kako bi se poboljšala kognitivna i fizička komponenta u poslovanju.

5. Transparentnost i praćenje

Novije generacije su svjesne svega što ostavljaju na internetu i brinu o tome, što se može vidjeti u promijeni zakonodavnog sklopa, a samim time i tehnološkog. Narednih godina samo će se nastaviti rad na transparentnosti i načinu na koji se prati što korisnici rade dok su online.

6. Osnaživanje rubnog računalstva

Rubno računalstvo uzima zamah, u ovoj godini je manje od deset posto generiranih podataka u poslovnom sektoru kreirano i procesuirano izvan podatkovnih centara ili clouda, a do 2023. bit će ih više od 50 posto!

7. Distribuirani cloud

Do 2024. će distribuirani cloud činiti većinu, koju trenutno ima centralizirani cloud, a 2020. bi trebala biti prijelomna u tom zaokretu.

8. Autonomne stvari

Riječ je o fizičkim uređajima koji koriste umjetnu inteligenciju i njene automatizirane mogućnosti unaprijed izvedene od strane ljudi. Primjerice, to su roboti i dronovi, a sa sljedećom godinom će činiti značajniji dio tržišta jer to je budućnost.

9. Praktični blockchain

Tranzicija je već počela jer ova tehnologija nudi sigurnost, zajedno s praktičnim i funkcionalnim dijelom koji se cijeni u financijskom ili bankovnom sektoru. Do 2023. će se uz pomoć blockchaina generirati godišnje dva bilijuna američkih dolara.

10. AI sigurnost

Nimalo čudno, s razvojem umjetne inteligencije razvijat će se i sigurnosni dio kojim ona upravlja. Iako bi "ono pravo" trebalo stići 2022., strateški zaokret prema ovom vidu tehnologije počinje dogodine.

Još iz kategorije

Tko su agilni lideri?

Tko su agilni lideri?

28.05.2020. komentiraj

Pojam “agilni lider” sve je češći u današnje vrijeme kad su poduzetnici sve mlađi u prosjeku i kad se tržište ubrzano mijenja pa su kao nikad potrebne i fizičke te mentalne sposobnosti lidera da bi opstajali i nosili se sa svim izazovima koje donosi moderno i nikad povezanije doba.

Važnost komunikacije kod preuzimanja i spajanja kompanija

Važnost komunikacije kod preuzimanja i spajanja kompanija

24.05.2020. komentiraj

Komunikacija brenda mora imati strategiju i smjer, ona oblikuje brend i kreira njegovu reputaciju. Zato će Louise Tingström, savjetnica za strateške i financijske komunikacije na najvišim razinama te glasnogovornica CEO-a UniCredit Grupe, biti gošća novog izdanja DK Talksa u srijedu, 27. svibnja u 15 sati na Facebook stranici Dana komunikacija.

OTP LAB drugu godinu zaredom osvojio prestižnu nagradu za najbolji inovacijski lab u 2020. godini

OTP LAB drugu godinu zaredom osvojio prestižnu nagradu za najbolji inovacijski lab u 2020. godini

13.05.2020. komentiraj

Global Finance Magazin ovom nagradom odaje priznanje centrima za financijske inovacije koji ulažu u razvoj novih načina i koriste inovativne pristupe u svijetu financija kako bi razvili bankarske usluge i proizvode budućnosti. Na prestižnom međunarodnom polju, zajedno s laboratorijima za inovacije 34 globalne korporacije, poput Barclaysa, Boston Consulting Group, Citibank, Commerzbank, PayPal, UBS i Wells Fargo, stručni panel dodijelio je nagradu u kategoriji „Najbolji financijski inovacijski lab“ i to drugu godinu zaredom OTP LAB-u čime je ponovno potvrđena izvrsnost ovog huba.