SAVJET POSLODAVCIMA

Evo kako zadržati najbolje zaposlenike

Evo kako zadržati najbolje zaposlenike
Depositphotos

Glassdor je u istraživanju o navikama zaposlenika ponudio savjete poslodavcima o tome kako uspješno zadržati one najbolje u svojim redobima.

Istraživači su promatrali koji su najjači prediktori zadovoljstva zaposlenika, a time i što bi navelo zaposlenike da žele ostati. Glassdoor je zatim sastavio te podatke, dajući svakoj kvaliteti numerički postotak, koji je, kada se sve zbroji, iznosio sto posto.

Dakle, evo koji su najvažniji čimbenici na radnom mjestu, a utječu na kompletno zadovoljstvo zaposlenika:

- kultura i vrijednosti: 18,4 posto
- više rukovodstvo: 17,6 posto
- mogućnosti ostvarenja karijere: 15,8 posto
- potencijal za uspjeh posla kojim se bave: 13,8 posto
- ravnoteža između poslovnog i privatnog života: 12,1 posto
- raznolikost i uključenost: 11,4 posto
- naknade i beneficije: 10,9 posto

Ono što bi neke moglo iznenaditi jest da su naknade i beneficije osvojile najmanji dio, što ukazuje na to da plaća nije nužno glavna kada je riječ o zadovoljstvu. Međutim, Glassdoor ističe da je potencijalna plaća ipak na prvom mjestu kada se pokušava privući zaposlenike. Što je i logično.

Kod potrage za novim poslom, ili prihvaćanjem prelaska u novo okruženje, zaposlenici žele što bolje uvjete. Ali, ako se u novom okruženju ne osjećaju dobro, nikakvi ih uvjeti neće zadržati, gledat će prvu priliku za odlazak tamo gdje će se sve "kockice" posložiti na adekvatan način - za njih.

U konačnici, ako žele svoje zaposlenike održati sretnima nakon što su ih osvojili dobrim uvjetima, Glassdoor savjetuje kompanijama da prate razvoj kulture radnog mjesta i da se jave zaposlenicima kako bi zatražili povratne informacije, koje im mogu pomoći identificirati njihove potrebe. To je najbitnije, osluškivati ih jer bez toga ne postoji realna slika. Naime, lako je moguće da se možda nešto previdjelo u cijelom poslovnom okruženju.