Cijena iskrenosti na društvenim medijima

Cijena iskrenosti na društvenim medijima

Povjerenje koje krajnji korisnici i potrošači ukazuju tvrtkama, njihovim tržišnim markama i pratećim proizvodima i uslugama predstavlja izravnu vrijednost koja se nesavjesnim ponašanjem može u potpunosti izgubiti. Ta opasnost vreba na svakom koraku, uključujući i društvene mreže koje danas služe kao jedno od primarnih sredstava organizacije, djelovanja i generiranja mišljenja među velikim dijelom populacije.

Ono u čemu neke tvrtke griješe jest da zapravo, dijelom ne znajući, podcjenjuju svoju publiku i društvene medije koriste na umjetan način. Najčešća greška je da društvene medije koriste kao samo još jedan kanal za plasman svojih PR i marketinških poruka, umjesto da sa zajednicom pokušaju izgraditi iskreni odnos i ponuditi još bolje i ugodnije iskustvo. Rezultat je da sve liči na radio, televiziju ili kazalište - jednosmjernu komunikaciju koja je prije toga prošla barem tri generalne probe. Ljudi će takav pristup uočiti te će u konačnici (i trajno - jer zaboravlja se sporo) patiti ugled tvrtke i njenih tržišnih marki.

Stručnjaci ističu kako tvrtke koje se isključivo fokusiraju na oglašavanje (i preko društvenih mreža) troše i do tri puta veću količinu novca u svrhu promocije u odnosu na one koje iskreno i dvosmjerno komuniciraju svoju ponudu. Takav podatak ne iznenađuje, budući da se u prvom slučaju pozornost kupaca privlači na klasičan i provjeren, ali ujedno i hladan i generički način.

Stoga tvrtke koje putem društvenih mreža žele uspješno komunicirati svoju ponudu prije svega moraju definirati njenu svrhu i svoju želju da kupcima na temelju nje - pomognu. Ukoliko se uspostavi takav pristup kupci i korisnici će imati (opravdano) povjerenje te će ujedno biti skloni i oprostiti manje greške ukoliko (odnosno kad) do njih dođe.

Rezultat je da se u konačnici fokusom na iskrenost, a ne profit, ostvaruju veći dobici za tvrtku.