7 pitanja koje si trebate postaviti prije ulaska u poduzetništvo

7 pitanja koje si trebate postaviti prije ulaska u poduzetništvo

Foto: DepositPhotos

Postati poduzetnik zvuči lako, ali svi koji su se okušali u toj avanturi znaju koliko je teško. Ponekad se pitaju što im je to uopće trebalo, ali kad to pitanje stigne - stiglo je prekasno! Da bismo vam donekle pomogli, u nastavku donosimo sedam pitanja koja si trebate postaviti prije no što odlučiti postati poduzetnik.

1. Je li poduzetništvo za mene?

Volite svoje vrijeme, živce, mir... Tad teško da je poduzetništvo za vas. Ako volite nepredvidive situacije, svakodnevne izazove, 24 sata uključenosti svih sedam dana u tjednu... Tad je poduzetništvo za vas.

2. Je li pravo vrijeme za postati poduzetnik?

Ovisno s čime želite na tržište i ovisno o situaciji. To je najbolji mogući odgovor. Jer, nema smisla forsirati nešto u krivom trenutku jer biste mogli biti jedan od onih koji su imali dobru ideju, samo je nisu "izbacili" u pravom trenutku. Dobro proučite situaciju oko vas.

3. Što želim postići?

Važno je odrediti cilj i posvetiti mu se. Jer, mnogi kojima je cilj obogatiti se pa na taj način dobiti željenu moć ili poštovanje, moraju biti pripremljeni za razočaranje jer izgledi su protiv njih. Imao i onih koji žele imati nešto svoje, bez obzira što neće biti bogati, ali psihički su sretniji. Odredite u koju grupu spadate i posvetite se cilju.

4. Kako se nositi s nesigurnosti?

Nikako. Biti poduzetnik je nesigurno. Svaki trenutak je nesiguran, konstantno se može dogoditi nešto nepredvidivo. Ako se s time ne možete nositi, bolje ne ulazite u poduzetničke vode.

5. Jesam li po prirodi osoba koja se može motivirati?

Mnogi ljudi trebaju druge ljude da bi ih motivirali. Za poduzetnike je to luksuz koji si često ne mogu priuštiti pa poradite na motiviranju sebe samih, ako već po prirodi to nemate u sebi.

6. Jesam li ustrajan?

Ukoliko lako odustajete, niste baš materijal za poduzetnika. Neki velikani koje danas znamo odbijeni su na desetke puta, ali u konačnici su uspjeli plasirati ideju na tržište. Imajte to na umu kad naiđete na prepreke.

7. Mogu li nadvladati naizgled nesavladive zidove?

Često situacija izgleda bezizlazno, ali upravo u tim trenucima oni najbolji pokazuju najviše. Ako mislite da ste spremni snaći se u takvim situacijama, onda što čekate, "bacite" se u poduzetničke vode.

Još iz kategorije

Kultura poslovanja u radnoj okolini

Kultura poslovanja u radnoj okolini

20.01.2020. komentiraj

Promjena posla nikad nije laka, ali kad se na nju odlučite, izrazito je bitno biti svjestan u kakvo radno okruženje dolazite. U suprotnom biste mogli vrlo brzo otići ili tražiti novu poziciju unutar kolektiva. Srećom, tako nešto moguće je promijeniti. Ne uvijek, ali moguće je.

Vrijeme je da prilagodite marketing strategije

Vrijeme je da prilagodite marketing strategije

17.01.2020. komentiraj

Kompanije su dugi niz godina demografske informacije tretirale kao najrelevantnije pri oglašavanju i oslanjali su se na njih kad god je trebalo “targetirati” određenu skupinu ljudi. No, to više ne vrijedi i vrijeme je da se kompanije prilagode takvoj stvarnosti jer će u suprotnom bacati novac u vjetar.

Kako pozicionirati proizvod na tržište

Kako pozicionirati proizvod na tržište

13.01.2020. komentiraj

Kad proizvodom pogađate tržišnu nišu, svejedno je teško naći konkretnu poziciju na tržištu i svejedno imate konkurenciju, što znači da morate pronaći način kako se postaviti i plasirati proizvod na adekvatan način. U nastavku teksta donosimo nekoliko savjeta kako to učiniti na najbolji mogući način.