VRIJEME PROMJENA

6 koraka za održavanje smislenih i produktivnih sastanaka

6 koraka za održavanje smislenih i produktivnih sastanaka
Depositphotos

Korisni sastanci su mogući, bez obzira na premisu kako su sastanci većinom gubitak vremena. Ali, da bi bili korisni i produktivni, potrebno je ispuniti nekoliko bitnih koraka za to. Točnije, šest osnovnih koje ćemo "provući" kroz ovaj tekst.

No, prije... Uistinu, pokazalo se kroz istraživanja da oko 75 posto sastanaka jesu gubitak vremena, ali ne treba se priklanjati tome i pustiti da stvari idu svojim tokom, umjesto potruditi se. Nije jednostavno, ali ako se već mora održati sastanak, bolje da se vrijeme potroši na koristan način. Stoga, ovo je šest koraka kojih bi trebali biti temelj korisnog sastanka:

  1. Sazivatelj

To su zapravo osobe koje organiziraju sastanak i vode ga. Na njima je odrediti svrhu sastanka, koji su njihovi ciljevi, ali i izvesti sastanak kroz prezentaciju ili govor na adekvatan način.

  1. Svrha

Nemaju svi sastanci identičnu svrhu, zato im se ni ne može pristupati identično. Zato je bitno na artikuliran način objasniti svrhu, potom ciljeve i ne ostavljati dojam kao da se sastanak održava "reda radi". Ako se ostavi takav dojam, sudionici će ga i doživjeti baš tako, što automatski znači da se svrha gubi.

  1. Agenda

Ona mora biti jasna, na samom početku i na kraju. Često se čini greška pa se prve minute izgube na nepovezani razgovor, zatim se sastanak ubrza pa na samom kraju agenda nekako iščezne. Stoga, koncentracija je ono na što treba pripaziti i držati se agende u svakom trenutku.

  1. Ciljani sudionici

Možda najbitnija stavka. Oni značajni sastanci imaju i značajne sudionike, zato se ne smije tratiti vrijeme s njima. Sami sastanak im mora biti usmjeren jer često se veže uz posao koji treba sklopiti, održati ili promicati. Također, ciljani sudionici moraju sami po sebi imati značaj pa pokušajte na sastanku imati one s najviše odgovornosti na području koje vam je od značaja u poslovanju.

  1. Vrijeme početka i kraja te etiketa sastanka

Uvijek treba označiti kad sastanak počinje i kad završava jer svi njegovi sudionici imaju vrlo vjerojatno zgusnut raspored. Sama etiketa pak jest zapravo pravilnik koji navodi detalje kao da je kašnjenje zabranjeno, što treba donijeti, mogu li se sudionici uključiti i koje će sve biti teme, poredane po rasporedu.

  1. "Kontrolor leta"

Organizator sastanka prije početka mora odabrati osobu ili više njih kako bi pratili tijek sastanka pa ga usmjeravali na pravi put u trenucima kad možda skrene s njega. Osoba koja vodi sastanke ne može sama možda primijetiti skretanje s puta i rasprave koje se pretvore u kontraproduktivne. Zato treba par ili više pari očiju i ušiju na sastanku, kako bi ga kontrolirali.