10 dokaza da vas šef namjerno sputava

10 dokaza da vas šef namjerno sputava

Foto: Fotolia

Zaposlenici često znaju za svoje neuspjehe kriviti poslodavce, nadređene i sve koje mogu pronaći samo da bi "oprali ruke" od činjenice da ne napreduju, ne dobivaju povišicu ili su općenito nezadovoljni. Ali, ponekad je sve to istina.

Korporacije su najbolji primjer, kao i veće organizacije u cijelosti, da nadređene osobe svjesno sputavaju neke ljude oko sebe kako bi ispunili osobne interese ili izbjegli eventualni rizik da ih netko nadmaši.

Iako postoje brojni primjeri koji upućuju na takvo ponašanje, kroz nastavak teksta donosimo deset vrsta ponašanja nadređenih koja mogu sugerirati da se radi o podmetanjima i onemogućenju napredovanja kod podređene osobe.

1. Nakon manje pogreške, ponašanje nadređenog bitno se mijenja na gore

Greške su sastavni dio posla i pravi lideri to jako dobro znaju. Oni manje "pravi" i sposobni su druga priča, promijenit će ponašanje za 180 stupnjeva u slučaju greške te osobu koja je pogriješila nakon toga konstantno nadgledati i ponašati se kao da ne zna što radi ni u kojem trenutku. Posebno je primjetno da se radi o ciljanom napadu i ponašanju ukoliko ne vrijedi identičan uzorak za sve i za sve greške.

2. Dodatna kontrola

Tako nešto zbiva se u trenucima kad nadređeni nema povjerenja u svoje zaposlenike, a time zapravo iskazuje vlasititi izostanak samopouzdanja i liderskih sposobnosti. Ali, čini i štetu na drugu stranu, kontroliranjem gubi vrijednog radnika jer će prestati donositi samostalne odluke, konstantno će propitivati što radi i jednostavno se povući.

3. Prestanak davanja zadataka

Zbog pretjerane kontrole, iako se imali rezultate i bili produktivni, nadređeni vam prestaje davati zadatke koji su inače bili sastavni dio posla, objašnjavajući da niste dovoljno motivirani, što proizlai iz problema pod rednim brojem dva. Naravno, time pada produktivnost, izostaju rezultati i dovodi se u pitanje vaša vrijednost. No time lider šteti i sebi.

4. Izbjegavanje

Nadređeni vas izbjegava u potpunosti, osim u trenucima kad to ne može zbog posla koji zahtjeva interakciju. To sugerira toksičnu vezu između vas i potvrđuje da ste u pravu što ste je tako i doživjeli. Ali, potvrđuje i da je nadređeni svjestan nepravde koju je počinio. I koju čini.

5. Odbijanje promjene

Nadređeni u podosta slučajeva vole biti u pravu, posebno ako ulaze u raspravu s onima ispod sebe. Nažalost, ponekad će činiti sve da to dokažu pa makar njihov pristup bio kriv, spor i općenito lošiji no pristup koji se sugerira. U takvim će trenucima čak i greške biti negirane, ali u konačnici, pri izostanku rezultata, "leti" zaposlenik.

6. Prestanak investiranja

Ako šef jednostavno prestane ulagati u vas kao zaposlenog, to je znak da više ništa ni ne očekuje. Dapače, čeka da uz postojeće alate napravite što traži. Ili, bolje rečeno, čeka da se to ne dogodi pa da ima razloga tvrditi da je to zbog vaše nesposobnosti. Tako nešto dogodi se pri gubitku povjerenja od strane nadređenog, a u ovom slučaju, za to je kriv nadređeni svojim lošim liderskim sposobnostima.

7. Uzaludno trošenje vremena

Kad ste već dotučeni, kreće još malo... Odjednom morate raditi besmislene zadatke koji troše vrijeme potrebno za obavljanje pravog posla. Kao pisanje onoga što se radili ili što ćete raditi, iako se to sve zna i mora znati.

8. Ništa od pohvala

Nakon dobro obavljenog posla ili rezultata koji treba posebno istaknuti, nadređeni ne spominje vaše ime ili jednostavno umanjuje vaš doprinos.

9. Blokiranje komunikacije

Nadređeni vas prestaje uključivati u bitne sastanke i općenito razgovore koji se tiču posla, što i kod drugih stvara dojam kao da niste bitni ili sposobni za ono što se radi.

10. Dobivate samo "specijalne projekte"

Najčešće nisu vezani uz ukupne rezultate tima pa ako se ponavljaju i postaju konstanta, to znači da vas nadređeni potpuno isključuje i priprema za konačni pad.

Još iz kategorije

Tko je turist budućnosti i kako ga privući na odmor baš u Hrvatsku?

Tko je turist budućnosti i kako ga privući na odmor baš u Hrvatsku?

25.05.2022.

Godišnji odmor u Svemiru danas još uvijek zvuči kao znanstvena fantastika za sve one koji nisu super bogati. No, velika je vjerojatnost da će takva putovanja postati sve učestalija i uobičajenija. Tko su turisti budućnosti, kako će birati lokacije za odmor i što možemo već danas učiniti kako bismo postali poželjna destinacija u budućnosti?

LeverUP Consulting: Dva dana tjedno u uredu, ostalo od kuće

LeverUP Consulting: Dva dana tjedno u uredu, ostalo od kuće

24.05.2022.

Od samih početaka poslovanja u tvrtki LeverUP Consulting prakticiramo hibridni model rada. Organizacija radnog vremena ostaje u rukama samih zaposlenika.

Fokus na iskustvo zaposlenika rezultira većim prihodima

Fokus na iskustvo zaposlenika rezultira većim prihodima

23.05.2022.

Istraživanja su pokazala poveznicu između iskustva zaposlenika (EX) i korisnika (CX), kao i njihov utjecaj na ubrzani rast. Ali, može li se brojkama iskazati koliki točno utjecaj na rast ima povećani fokus na iskustvo zaposlenih?