Što je to mesh WiFi router i je li vam potreban?

Što je to mesh WiFi router i je li vam potreban?

Nebitno koliko je velik ili malen dom u kojem živite, Wi-Fi signal će varirati ovisno o tome gdje se nalazite u tom prostoru. Na jednom dijelu bit će sjajan, na drugom ga neće biti i to može biti frustrirajuće, no ne i nerješivo.

Signal koji se odašilje ne prolazi najbolje kroz zidove pa oni s više prostorija ili katova mogu imati većih problema, za koje oni koji imaju, primjerice, jednu prostoriju u kojoj borave - nemaju. Ali, ti problemi su poznati, manje je poznato kako ih riješiti. A odgovor je jednako jednostavana koliko i kompliciran - mrežom (eng. mesh) Wi-Fi rutera.

Takav ruter je u principu ruter u samoj njegovoj jezgri. Konkretnije, zamislite sustav mreže Wi-Fi rutera kao višestruke rutere koji su spojeni na jedan modem, ali dijele jednu Wi-Fi mrežu. Ujedno, funkcioniraju bežično pa ih se može bez većih problema postaviti gdje god želite.

Treba znati da ovdje nije riječ o pojačivačima signala, niti o "posrednicima" signala. Oni su jedna sasvim druga priča i zapravo proširuju signal, koji se kod svakog tog širenja slabi, nije potpuno stabilan te je za veće domove ne baš pretjerano koristan. Mreža rutera ne slabi signal, stabilnija je i pokriva "mrtve kuteve" bez problema.

Ujedno, "mesh" ruteri su "pametniji" jer koriste algoritme kojima se određuje najbolji smjer konekcije, ali i najbolji način u datom trenutku ili položaju da korisnik dobije najbržu moguću vezu. I najstabilniju. Samim time, jasno da se radi o daleko boljem rješenju. Samo, kvaliteta košta.

Širenje signala koštalo bi po uređaju nekih 150 kuna, ali ovo rješenje je daleko skuplje. Primjerice, ako biste se odlučili na Googleov Nest WiFi, to bi koštalo oko 2000 kuna (ili 269 američkih dolara). Naravno, mnogi će već na to odmahnuti rukom te odustati od "mesh" Wi-Fi rutera, ali o tome se i radi, oni su rješenje za one kojima je neophodno u svakom dijelu objekta imati najbolju moguću internetsku vezu. S te se strane isplati potrošiti novac.

Normalno, može se potrošiti i manje od Nesta, ali i više. Pa tako Linksys Velop košta oko tisuću kuna, ali Netgear Orbi košta oko 2500 kuna... Odličan i cjenovno prihvatljiv izbor bio bi i TP-Linkov Deco WiFi Mesh set, za kojeg ćete u Hrvatskoj za 3pack komplet izdvojiti oko 1200 kn.

Postoje i domaća rješenja primjerice ono koje nudi Iskon i koje je na tržištu već dulje vrijeme i rješava ovaj problem po pristupačnijoj cijeni. U svakom slučaju ako imate problem WiFi signala, rješenja su tu.

Još iz kategorije

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

03.07.2020. komentiraj

Svijet ima 10 godina za riješiti svoje hitne izazove ili će biti prekasno. U svojoj novoj knjizi „DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja (4. kolovoza 2020.; Berret-Koehler), Blair Sheppard objašnjava zašto je taj vremenski okvir tako presudan, koji su najhitniji izazovi i ključni elementi rješenja.

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

25.06.2020. komentiraj

Kako funkcioniraju tržišta Srednje Europe? Poslovni stručnjak Andreas Schwabe, viši ekonomist u Raiffeisen Bank International AG (RBI) i diplomant MBA programa Global Executive na poslovnoj školi WU Executive Academy, analizirao je utjecaj koronavirus krize na regiju CEE s posebnim fokusom na ekonomije Hrvatske, Rusije, Rumunjske i Bugarske.

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

24.06.2020. komentiraj

Rad na daljinu postao je potreba kao nikad prije u trenucima pandemije koronavirusa pa su se zaposlenici morali prilagođavati, što je podrazumijevalo nabavku ključnih “alata” za kvalitetan rad. A jedan od njih za neke je svakako printer.