Što je to mesh WiFi router i je li vam potreban?

Što je to mesh WiFi router i je li vam potreban?

Nebitno koliko je velik ili malen dom u kojem živite, Wi-Fi signal će varirati ovisno o tome gdje se nalazite u tom prostoru. Na jednom dijelu bit će sjajan, na drugom ga neće biti i to može biti frustrirajuće, no ne i nerješivo.

Signal koji se odašilje ne prolazi najbolje kroz zidove pa oni s više prostorija ili katova mogu imati većih problema, za koje oni koji imaju, primjerice, jednu prostoriju u kojoj borave - nemaju. Ali, ti problemi su poznati, manje je poznato kako ih riješiti. A odgovor je jednako jednostavana koliko i kompliciran - mrežom (eng. mesh) Wi-Fi rutera.

Takav ruter je u principu ruter u samoj njegovoj jezgri. Konkretnije, zamislite sustav mreže Wi-Fi rutera kao višestruke rutere koji su spojeni na jedan modem, ali dijele jednu Wi-Fi mrežu. Ujedno, funkcioniraju bežično pa ih se može bez većih problema postaviti gdje god želite.

Treba znati da ovdje nije riječ o pojačivačima signala, niti o "posrednicima" signala. Oni su jedna sasvim druga priča i zapravo proširuju signal, koji se kod svakog tog širenja slabi, nije potpuno stabilan te je za veće domove ne baš pretjerano koristan. Mreža rutera ne slabi signal, stabilnija je i pokriva "mrtve kuteve" bez problema.

Ujedno, "mesh" ruteri su "pametniji" jer koriste algoritme kojima se određuje najbolji smjer konekcije, ali i najbolji način u datom trenutku ili položaju da korisnik dobije najbržu moguću vezu. I najstabilniju. Samim time, jasno da se radi o daleko boljem rješenju. Samo, kvaliteta košta.

Širenje signala koštalo bi po uređaju nekih 150 kuna, ali ovo rješenje je daleko skuplje. Primjerice, ako biste se odlučili na Googleov Nest WiFi, to bi koštalo oko 2000 kuna (ili 269 američkih dolara). Naravno, mnogi će već na to odmahnuti rukom te odustati od "mesh" Wi-Fi rutera, ali o tome se i radi, oni su rješenje za one kojima je neophodno u svakom dijelu objekta imati najbolju moguću internetsku vezu. S te se strane isplati potrošiti novac.

Normalno, može se potrošiti i manje od Nesta, ali i više. Pa tako Linksys Velop košta oko tisuću kuna, ali Netgear Orbi košta oko 2500 kuna... Odličan i cjenovno prihvatljiv izbor bio bi i TP-Linkov Deco WiFi Mesh set, za kojeg ćete u Hrvatskoj za 3pack komplet izdvojiti oko 1200 kn.

Postoje i domaća rješenja primjerice ono koje nudi Iskon i koje je na tržištu već dulje vrijeme i rješava ovaj problem po pristupačnijoj cijeni. U svakom slučaju ako imate problem WiFi signala, rješenja su tu.

Još iz kategorije

Rad od 9 do 5 je zastarjeli koncept rada

Rad od 9 do 5 je zastarjeli koncept rada

06.01.2021. komentiraj

Pandemija koronavirusa ne jenjava i svjetske ekonomije to itekako osjete. Naravno, automatski to osjećaju i poslovne organizacije, što njihove lidere uči kako se prilagoditi na najbolji mogući način. Čini se, rad od osam do 16 sati ili od devet do 17 sati (više) nije odgovor.

Kako živi država koja preživi nekoliko potresa

Kako živi država koja preživi nekoliko potresa

04.01.2021. komentiraj

Ovih posljednjih dana svjedoci smo katastrofalnih potresa u Hrvatskoj. No svjesni smo da to nisu jedini potresi koji muče Hrvatsku, koja muku muči sa ekonomijom i preživljavanjem.

Što bi u budućnosti moglo zamijeniti NAND flash?

Što bi u budućnosti moglo zamijeniti NAND flash?

29.12.2020. komentiraj

Unatoč uspjehu, NAND flash pobjeđuje samo zato jer još uvijek ne postoji ništa bolje. Ali, to bi se uskoro moglo promijeniti i tržište vezano uz memoriju samim time doživjelo bi velike promjene.