Može li se kontrolirati online komunikacija?

Može li se kontrolirati online komunikacija?

Odmah da odgovorimo: ne može. Ako ste kliknuli na članak u nadi da ćete pronaći neki magični način kojim biste mogli kontrolirati online komunikaciju ili stopirati sadržaj koji vam nije po volji - nemojte nastaviti čitati.

Ako vas zanima kako se organizacije mogu nositi s nepovoljnim (ali i povoljnim) sadržajem i konkretno iskustvo s hrvatskog tržišta onda samo naprijed. Ima puno sadržaja na ovu temu koju možete pronaći online, ali savjeti koji funkcioniraju u Americi nisu nužno primjenjivi kod nas.

Ovo su 3 preventivne taktike na društvenim mrežama koje sam imao prilike iskoristiti i koje funkcioniraju.

Upoznajte influencere

Kad smo prije nekih 5 godina trebali startati Twitter konverzaciju za jedan domaći telekom, bili smo svjesni kako ulazimo u žestoku arenu. Znali smo da ćemo se morati nositi s velikim pritiskom korisnika (kao i svaki telekom), ali posebno smo bili svjesni koliko online influenceri mogu usmjeriti komunikaciju u (ne)željenom pravcu.

Jedan od načina kako prevenirati negativni stav influencera jest bio da ih upoznamo s osobama koje će komunicirati na tom Twitter računu. Potrudili smo se da ključni ICT influenceri imaju priliku upoznati tim koji će komunicirati, i nakon nekoliko mjeseci, kad je krenula komunikacija, pokazalo se da su bili manje skloni „hejtanju“ jer su znali koji ljudi (dragi, dobri i normalni) vode komunikaciju. Lako je hejtati telekom ili banku, ali je malo teže ako znaš da zagorčavaš život konkretnoj osobi koju poznaješ.

Razradite eskalacijske procedure

Obavezno razradite jasnu eskalacijsku proceduru. Evo tri primjera koji jasno pokazuju stupanj eskalacije u slučajevima kada osoba javno iznosi svoje nezadovoljstvo vašom uslugom/proizvodom na društvenim mrežama:

  • Nezadovoljni korisnik à vaša korisnička služba (koja komunicira na društvenim mrežama) bi trebala biti u stanju ovo rješavati redovnim postupkom
  • Nezadovoljni novinar ili online influencer à eskalacija: uključiti PR službu
  • Nezadovoljni ključni kupac à eskalacija: uključiti PR službu i Upravu

Educirajte tim i upravu

Ako radite u industrijama koje su jako izložene negativnim komentarima trebate jasno razlikovati što je problem, a što kriza. Uz eskalacijsku proceduru razradite KPI-jeve i praćenje uzroka negativne komunikacije, uz benchmarking. Jasno ih komunicirajte interno.

Primjeri:

  • Ako vaša kompanija napravi ozbiljan propust i korisnici vam to prigovaraju, uprava treba biti svjesna da problem nije u društvenim mrežama već u srži poslovanja.
  • Ako se direktoru ne sviđa neki vizual i traži da ga promijenite to nije kriza niti bi trebao biti problem. To samo pokazuje da niste odradili internu pripremu i edukaciju. Ako imate jasno postavljen ton i stil komunikacije, onda ne bi trebalo dolaziti do ad hoc intervencija.

A ako članovi uprave ne žele biti educirani niti vide vrijednost u otvorenoj komunikaciji... pa, ne postoji blogpost koji vam može riješiti problem. J Pokušajte im pokazati primjere koji pokazuju kako napredne uprave vide društvene mreže:

Koje su taktike koje vi koristite preventivno, a koje reaktivno?