Managed Cloud Solutions i podatkovni centri - tehnologije koje pobjeđuju recesiju

Managed Cloud Solutions i podatkovni centri - tehnologije koje pobjeđuju recesiju

Svjedoci smo jednog od najvećih ekonomskih izazova modernog poslovanja uzrokovanog pandemijom COVID-19. Potreseni su uz poslovanje i naši životi, gotovo pa nema niti jedne grane gospodarstva koja nije zahvaćena krizom u većem ili manjem obimu. Cjelokuopno tržište je u padu, a sukladno tome u padu je i tržište ICT-ja. Međutim ako pogledamo tržište cloud tehnologija i podatkovnih centara predviđa se rast u 2020-oj godini iako će taj rast biti nešto manji nego li je bio u 2019.

Managed Cloud Solutions ključni su u daljnjoj borbi

COVID-19 prisilio je organizacije na drastičnu promjenu i prilagodbu poslovanja kako bi odgovorili za zahtjeve u novoj poslovnoj stvarnosti. Procjenjuje se da je nešto više od četvrtine korisnika ICT rješenja uvjerena kako je Managed Cloud Solutions ključ uspjeha u borbi protiv poslovnih izazova tokom krize. Gotovo svi navedni korisnici suglasni su kako su Managed Cloud Solutions zaslužni i za održavanje agilnosti i kontinuiteta poslovanja, te da su znatno olakšane daljnje aktivnosti digitalne transformacije polovanja. Povećana potražnja Managed Cloud Solutions rezultirala je i mogućim rastom broja davatelja takvih usluga.

Managed Cloud Solution vrlo je moćan alat za korisnike a posebno u krizi, omogućavaju korisnicima podršku u pružanju kritičnih poslovnih servisa i sve složenijih tehnoloških zahtjeva. Kupci reagiraju na tržište potrebom šireg spektra usluga. Tako je povećan broj upita za sustave upravljanja sigurnosti za daljinski pristup, optimizacija radnog opterećenja, ali javlja se sve veći pritisak i na optimizaciju troškova. Uz Managed Cloud Solutions strelovit je i rast za savjetovanjem u oblaku, ali i za podršku u procesu implementacije Managed Cloud Solutionsa. Tržište postaje sve otvorenije i prema novim, manjim Managed Cloud Solutions davateljima usluga s jedne strane zbog agilnosti, ali ponajviše zbog ekonmski opravdanih i povoljnijih uvjeta. U prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica da se oko 30% korisnika u EU obratilo tvrtkama trećih strana kako bi im pomogli u procesu brze migracije poslovanja u cloud. Vodeći pružatelji usluga Managed Cloud Solutions usluga smatraju kako trenutna tržišna previranja povećavaju interes za fleksibilnije i skalabilnije IT platforme koje jedino Managed Cloud Solutions mogu zadovoljiti. Predviđanja su da će tek neznatno manje od 50% tvrtki do sredine 2021 nastaviti sa migracijom svojih poslovnih sustava u cloud.

Rast broja manjih i agilnijih tvrtki koje se bave Managed Cloud Solutions uslugama dovodi do blagog usporavanja rasta velikih i etabliranih Managed Cloud Solutions davatelja usluga, a kupci sukladno svojim potrebama zahtjevaju od davatelja usluga veću paletu proizvoda. Razlog tome je jačanje regulative i poticanje korisnika da usluge nabavljaju od različitih davatelja usluga s jedne strane, a s druge strane korisnici naglašavaju kako im je iznimno bitna izgradnja odnosa između davatelja usluga i njih samih, spremnost i dostupnost u otklanjanju svakodnevnih problema, dostupnost,a ono najvažnije da su njihovi prijedlozi ključni za budući razvoj. U tom pogledu kao jaki alternativni igrači u svijetu Managed Cloud Solutionsa nameću se telekomi, a konzultantske usluge sve se više traže od sistem integratora pa posljedično tome pada potražnja za konzultantskim uslugama etabliranih kuća. Kako tržište proživljava tektonske poremećaje davatelji suluga Managed Cloud Soluitonsa postaju sve oprezniji u nastupu prema svojim klijentima, usluge su cjelovitije a podrška na sve većoj razini. Spremnost tržišta za prihvaćanjem Managed Cloud Solutionsima nikad nije bilo veće i prema posljednjim trendovima spremnost pokazuje više od 75% kupaca. Dakle prilike su tu samo ih sada treba iskoristiti.

 

* O autoru: Marko Gulan, ICT & cloud Consultant & independant researcher

Još iz kategorije

Internet of things - uvod u NB-IoT

Internet of things - uvod u NB-IoT

22.10.2020. komentiraj

Danas, više nego ikad prije, postoji potreba za brzim i sigurnim prijenosom podataka. Sve je više elektroničkih uređaja i virtualnih sustava međusobno povezano te se konstantno razvijaju nove mogućnosti njihove međusobne interakcije. Nadzor proizvodnih postrojenja, logistika, industrijska automatizacija i razvoj ‘’smart city’’ infrastrukture samo su neka od područja u kojima je brz i pouzdan prijenos podataka od presudne važnosti. Stoga ne čudi da je ‘’internet stvari’’ (engl. Internet of things) već dugi niz godina dio AMR sustava diljem svijeta. Industrija ‘’zahtijeva’’ točne i pravovremene podatke o potrošnji, manje potrebne infrastrukture i što niže troškove održavanja.

Kako izbor oblaka prilagoditi poslovanju

Kako izbor oblaka prilagoditi poslovanju

21.10.2020. komentiraj

Razmišljanje o prebacivanju informacijskih sustava u cloud kod većine korisnika i dalje stvara nedoumice. Kolokacija, privatni oblak, javni oblak, hibridno okruženje modeli su koji stoje na raspolaganju korisnicima. Svaki od navedenih modela za korisnike ima određenih prednosti.

KOMENTAR: Rezultati pod utjecajem krize, ali i cijelo tržište

KOMENTAR: Rezultati pod utjecajem krize, ali i cijelo tržište

20.10.2020. komentiraj

Bilo je za očekivati da će rezultati biti pod utjecajem krize, treći kvartal je pokazao prvo pravo stanje zbog tog virusa. A četvrti kvartal mogao biti i gori. I dok čekamo rezultate Hrvatskog Telekoma, jer Tele2 nećemo vidjeti do godišnjih rezultata, jasno je da se A1 Hrvatska našao na udaru krize. Neki će reći puno, neki će reći malo, a realno očekivan pad prihoda i dobiti i na kvartalnoj i devetomjesečnoj razini.