Kontinuitet poslovanja uvelike ovisi o izboru kvalitetnog premium cloud rješenja i podatkovnih centara

Kontinuitet poslovanja uvelike ovisi o izboru kvalitetnog premium cloud rješenja i podatkovnih centara

Suvremeno poslovanje pod stalnim je pritiskom implementacije novih tehnologija koje omogućavaju neometano poslovanje, vodeći pri tom strogo računa o zaštiti ključnih podataka, poslovnih aplikacija, i ne manje važno, poslovnih procesa. Također, poslovni procesi moraju biti dostupni putem Interneta 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu i 365 dana u godini (ili 366 dana u godini ukoliko je godina prijestupna).

Kako bi poslovanje bilo što manje pogođeno eventualnim negativnim posljedicama, bilo da se radi o prirodnoj katastrofi ili štetnom tehničkom događaju, nužno je uz sve danas poznate poslovne rizike razmišljati i o rješenjima za uspostavu kontinuiteta poslovanja (Business Continuity). U procesu uspostave sustava za isporuku kontinuiteta poslovanja vrlo je važna komunikacija između upravljačke strukture tvrtke, IT odjela i tvrtke treće strane koja isporučuje tj. osigurava poslovno informacijska rješenja. Jedino transparentnom i otvorenom komunikacijom tvrtke stručnjaci mogu predvidjeti, a samim time i isporučiti sustav koji će otkloniti ometajuće događaje prije nastanka istih. Iskusni dobavljači usluga kontinuiteta poslovanja i usluga oporavka od moguće katastrofe mogu pomoći IT profesionalcima da procjene ranjivost sustava, aplikacija, podataka, pa čak i imovine. Stručnjaci su tu kako bi kreirali za Vas optimalno rješenje, predložili prave alate i definirali odgovarajuće procedure i procese poslovanja. Mogu vam predložiti implementaciju specijaliziranih softvera i hardvera, ili sukladno modernim načinima poslovanja, definirati tehnološka rješenja temeljena na Cloud tehnologijama ili usluge podatkovnih centara kako bi poslovanje bilo spremno odgovoriti na izazove eventualne katastrofe.

Jedan od alata svakako su već navedene usluge podatkovnih centara. Kao što za npr. izgradnju i održavanje električnih instalacija i isporuku energije tvrtke koriste usluge profesionalaca na polju instalacija i isporuke električne energije, tako bi i vrijednu opremu na kojoj pohranjuju svoje podatke trebali koristiti profesionalne usluge smještaja opreme u specijalizirane i visoko dostupne podatkovne centre. Na ovaj način tvrtke osiguravaju nesmetan rad sustava, smanjuju troškove uzrokovane nepotrebnim održavanjem iste opreme (dakle nema troška električne energije za rad infrastrukture, nema troška energije za hlađenje infrastrukture, nema troška održavanja infrastrukture). Kolokacija opreme u podatkovne centre nikako ne znači da interni IT gubi svoju svrhu, naprotiv tek tada će se interni IT početi baviti zadatcima koji su njihova profesija.

Postoji još jedan moćan alat za održavanje kontinuiteta poslovanja - to su rješenja temeljena na Cloud tehnologijama. Cloud se danas uvelike oslanja na podatkovne centre i hardverski neovisnu tehnologiju virtualizacije čime omogućava tvrtkama brzu izradu sigurnosnih kopija, aplikacija, pa čak i operativnih sustava u udaljeni podatkovni centar. Brzi prijenos podataka znači i značajno brže vrijeme oporavka.

Korištenje oblaka za oporavak od katastrofe i kontinuitet poslovanja ovisi o dizajnu IT arhitekture tvrtke. Ovo je još jedno područje u kojem se profesionalni dobavljač usluga oporavka od katastrofe može pokazati neprocjenjivim. Najučinkovitiji dizajn automatizirat će što više procesa u slučaju katastrofe, osiguravajući da se računalni resursi brzo prebace na stabilnu sigurnosnu kopiju i ostanu operativni.

Bez obzira na to slijede li tvrtke planove kontinuiteta poslovanja i oporavka od katastrofe temeljenih na oblaku ili se odluče za lokalno rješenje, iznimno je potrebno surađivati s pružateljem usluga za oporavak od katastrofe i kontinuitetom poslovanja koji ima iskustva u provođenju točne početne procjene ranjivosti i formuliranju politika i planova koji uključuju odabir tehnologija najprikladnijih za IT okruženje, potrebe i proračun organizacije. Kako Cloud sazrijeva i nastavlja pružati isplative i skalabilne resurse za infrastrukturu, aplikacije i podatke, vjerojatno će postati sve popularnija opcija za oporavak od katastrofe u tvrtki.

Jeste li vi osigurali kontinuitet vašeg poslovanja ili još razmišljate o najboljem rješenju?