KOMENTAR: Ulaganja u fiksnu i mobilnu telefoniju pogurala A1 Hrvatska

KOMENTAR: Ulaganja u fiksnu i mobilnu telefoniju pogurala A1 Hrvatska
Damir Brkić

Krenuli su poslovni rezultati, a prvi su stigli z A1 Hrvatska, a dok čekamo one iz HT-a pogledajmo kakvi su oni. I realno gledano u godini kada kriza traje, a prelila se i u ovu godinu, a tek nas čeka energetsko ludilo, A1 Hrvatska bilježi rast ključnih pokazatelja i rezultati su jako dobri.

Za ovu godinu tako se očekuje nastavak inflacije, ali i energetsko ludilo koje smo spomenuli koje će se ugledati u rastu cijena. Međutim niti to neće biti dugog vijeka, iako se geopolitička situacija dodatno može zakomplicirati, jer gospodarstva trebaju rast nakon godina krize. Zanimljivo je tu spomenuti da su mnogi sektori bili zaustavljeni pandemijom, dok su burze nastavile rast. Neki analitičari ovo što se sad događa smatraju nečim potpuno neočekivanim i tvrde da se stvari moraju vrlo skoro stabilizirati.

Vratimo se rezultatima A1 Hrvatska koji u svemu bilježi rast svih ključnih pokazatelja i prihod ai dobit, ali znakovito i ulaganja jer ona su jako porasla, a razlog tome je i kupnja frekvencijskog spektra za 5G mrežu koja je krenula u komercijalizaciju.

Tako je A1 Hrvatska gotovo udvostručio svoja ulaganja u prošloj godini. Značajne investicije u radiofrekvencijski spektar za 5G mrežu, izgradnja mobilne i fiksne infrastrukture te novog podatkovnog centra, generirali su 93,7 posto viša ulaganja, odnosno 96,1 milijuna eura.

Naravno vide se i rezultati takvih ulaganja pa su nedavno predstavili i svoje nove certifikate kada je riječ o kvaliteti mreže. Tako su dobili potvrdu najbrže fiksne mreže u Hrvatskoj prema platformi Speedtest kompanije Ookla, a na temelju korisničkih testova od srpnja do prosinca prošle 2021. godine.

A1 Hrvatska bilježi i rast prihoda u pojedinim segmentima korisnika, ali i u njihovom broju što je za kompaniju jako važno pogotovo jer na tržištu vlada bespoštedna borba za svakog korisnika. Kupnjom Optima Telekoma United Grupa odnosno Telemach Hrvatska dodatno će zaoštriti tržišnu utakmicu i a1 Hrvatska i Hrvatskom Telekomu kada je riječ o fiksnoj telefoniji.

U komentarima rezultata od strane Telekom Austrie kaže se kako je operativno, solidan rast prihoda od usluga zahvaljujući core mobilnim uslugama i mobilnom WiFi-ju i to u segmentu usmjerivača. Baza širokopojasnog RGU-a stabilizirana je zbog rasta RGU-ova visoke propusnosti mreže koja je potaknula korisnike na korištenje ovih usluga.

Što se tiče ulaganja A1 Hrvatska prošle je godine otvorio svoj podatkovni centar vrijedan 11 milijuna eura. Najviši standardi kvalitete koje zadovoljava A1 podatkovni centar ugrađeni su u same njegove temelje. Tako je u konstrukciju površine 2.122 četvorna metra utrošeno 220 tona armature i 5.500 tona betona te je, sukladno zahtjevima za Tier III certifikaciju, u stanju izdržati potrese do magnitude 9 po Richterovoj ljestvici.

Podatkovni centar opremljen je vlastitom trafostanicom koja se napaja iz dvije neovisne energetske grane maksimalnog kapaciteta 2MW. Poteškoća u radu neće biti ni u slučaju prekida obje energetske grane jer će napajanje opreme preuzeti dva diesel agregata ukupne snage 2MW te UPS sustavi. U povezivanje podatkovnog centra utrošeno je oko 5.000 km optičkih niti (50 km optičkih kabela) iz tri različita, neovisna smjera. Unutar samog objekta razvedeno je oko 600 km optičkih niti (6 km optičkih kabela).

U punom kapacitetu podatkovni centar će u šest tehničkih soba imati 300 IT ormara te zadovoljavati kriterije najzahtjevnijih korisnika u pogledu sigurnosti podataka i tehničke zaštite.

A1 Hrvatska u svojem drugom podatkovnom centru pruža usluge kolokacije, Virtualne infrastrukture (Iaas), Disaster Recovery as a Service (DRaaS), Backup as a Service (BaaS) i Exoscalea uz čitav niz sigurnosnih rješenja.

U svakom slučaju, a tako i sami tvrde prošla godina je rezultat njihove strategije koja je donijela rezultate, a tako će se nastaviti i u ovoj godini.