KOMENTAR: Telekomi pozdravljaju sniženja, ali traže još

KOMENTAR: Telekomi pozdravljaju sniženja, ali traže još

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Iako domaći telekomi telekom operateri smatraju kako najavljene promjene pravilnika koji regulira cijenu radiofrekvencijskog spektra idu u dobrom smjeru, traže i očekuju još, proizlazi to iz odgovora na upit ICTbusiness.info nakon što je ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u javnu raspravu pustilo novi prijedlog pravilnika.

Svi ono složni su u ocjeni kako će to dati zamašnjak novim ulaganjima i to prije svega u 5G infrastrukturu od koje mnogi očekuju kako s tehnološke tako i gospodarske strane jer će donijeti nove mogućnosti i za javni i za privatni sektor, ali i telekomima omogućiti bolju pokrivenost velikim brzinama prijenosa u dijelovima gdje je izgradnja optičke infrastrukture jednostavno neisplativa. Ipak očekuju da se naknade još i smanje jer su i dalje vrlo visoke.

Promjene su počele u krizi kada je država odlučila nametati dodatna plaćanja telekomima „jer oni imaju“. Bio je tada i poseban porez, podignute naknade koje su telekomi prebacili na svoje korisnike i zadnje je bilo veliko povećanje naknada za radiofrekvencijski spektar prije četiri godine. Sada će se to napokon na zadovoljstvo Hrvatskog Telekoma, A1 Hrvatska i Tele2 napokon smanjiti. Ponovno, još jednom nakon kraja prošle odnosno početka ove godine.

Naime, kako smo već pisali, smanjuje se ponovno koeficijent. U prosincu prošle godine koeficijent je smanjen već sa 60 na sadašnjih 40, s kojeg bi se trebao promijeniti na 20 odnosno u godinu dana. To bi bilo smanjenje od ukupno 3 puta u posljednjih 12 mjeseci, upravo onoliko koliko su telekomi tražili očekivali.

Cijena radiofrekvencijskog spektra vraćena je na onu iz 2014. godine, kada je kao namet teleoperaterima  nepravedno podignuta za čak tri puta. Ovo će biti zamašnjak za još veća ulaganja u mobilnu mrežu, smatraju pak iz najvećeg domaćeg telekom operatera Hrvatskog Telekoma.

„Pozdravljamo svaku odluku u smjeru smanjenja parafiskalnog nameta, čime se otvara dodatni prostor za ulaganja u telekomunikacijski sektor kao i investicije u razvoj 5G koji je prepoznat kao jedna od glavnih strateških odrednica razvoja RH. Podsjetimo i kako je spomenuta radiofrekvencijska naknada u 2014. godini bila povećana tri puta, a i dalje imamo jednu od najvećih RF naknada po glavi stanovnika u CEE regiji“, pojašnjavaju iz A1 Hrvatska, drugog po veličini domaćeg telekoma.

Pozdravljamo promjene predložene u Prijedlogu Pravilnika o izmjenama Pravilnika o plaćanju naknada za pravo uporabe adresa, brojeva i radiofrekvencijskog spektra te nam je drago što je Vlada Republike Hrvatske prepoznala potrebu daljnjeg rasterećenja investicijskog potencijala operatora pokretnih komunikacija, ističu iz Tele2. Međutim, napominjemo kako se predloženim izmjenama razina predmetne naknade vraća na onu iz 2014., dakle na iznose primjenjive prije povećanja kojim se naknada utrostručila, te u apsolutnom iznosu i dalje predstavlja visoko opterećenje za operatere mobilnih komunikacija, pojašnjavaju dalje iz Tele2.

„Sagledavajući potrebna ulaganja u 5G mrežu za nova područja primjene smatramo da će biti potrebni dodatni poticaji od strane Republike Hrvatske, obzirom na potrebu za većom količinom frekvencijskog spektra nego što ga koristimo danas, što u konačnici opet vodi velikom opterećenju operatera.Dakle, mjere navedene u Prijedlogu Pravilnika samo su prvi korak prema poticanju ulaganja u mreže idućih generacija. Ako se želi potaknuti ulaganje u mreže idućih generacija potrebno je u dijalogu s Vladom nastaviti na daljnjem rasterećenju u vidu dodatnog smanjenja naknade za pravo upotrebe brojeva, adresa i radiofrekvencijskog spektra, što će svakako biti na dobrobit korisnika Tele2, a i drugih mobilnih mreža u Republici Hrvatskoj“, zaključuju iz Tele2.

Još iz kategorije

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

10.06.2019. komentiraj

U jednoj davnoj kolumni  prikazali smo kako izgleda životni ciklus inovacije, mnemotehnika je 8E's: Zaokružili smo životnu fazu „razvoj inovacije“ – EVOLVE – koja nas ovdje zanima, a i zato jer je u sebi vrlo proturječna! Ilustracija ove tvrdnje je u tome da kad netko smisli ideju za koju vjeruje da je inovativna odmah dolaze oponenti. Oni imaju j još bolje ideje ili unapređuju izvornu. Ideator je time obično frustriran, jer se njegova brilijantna ideja ne prihvaća bez pogovora.  Pri tome zaboravlja da je i ta njegova ideja vjerojatno samo „evolucija“ nekog ranijeg rješenja. Zato treba u svakoj situaciji biti otvoren prema novim rješenjima, ali ih ne treba prihvaćati nekritički.

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

04.06.2019. komentiraj

Googleova odluka o oduzimanju licence za Android Huaweiju, koju je vrlo brzo ublažio, ukazala je na cijeli niz problema u tehnološkom sektoru i već nakon desetak dana potpuno je jasno da se naredbe kao ona američkog predsjednika Donalda Trumpa ne mogu donositi ishitreno, prvenstveno jer zabrana trgovanja na najvišim razinama štete apsolutno svima. Osim Samsungu...

KOMENTAR: Očekivana prodaja Tele2 Hrvatska, sljedeća meta Optima Telekom

KOMENTAR: Očekivana prodaja Tele2 Hrvatska, sljedeća meta Optima Telekom

01.06.2019. komentiraj

Kada je i službeno potvrđeno da je Tele2 Hrvatska prodan United Grupi postalo je jasno da se dugo najavljivana prodaja napokon dogodila. Iako su neki isticali kako je Tele2 AB, kao vlasnik Tele2 Hrvatska, objavom u poslovnom izvješću o tome kako su zadovoljni poslovanje i kako nastavljaju s ulaganjima zapravo otklonio mogućnost prodaje to je zapravo bio dokaz da su na nju spremni. Pogotovo prikazani svi parametri poslovanja koji su rasli čime se vrijednost prodaje povećavala.