KOMENTAR: Telekomi pozdravljaju sniženja, ali traže još

KOMENTAR: Telekomi pozdravljaju sniženja, ali traže još

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Iako domaći telekomi telekom operateri smatraju kako najavljene promjene pravilnika koji regulira cijenu radiofrekvencijskog spektra idu u dobrom smjeru, traže i očekuju još, proizlazi to iz odgovora na upit ICTbusiness.info nakon što je ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u javnu raspravu pustilo novi prijedlog pravilnika.

Svi ono složni su u ocjeni kako će to dati zamašnjak novim ulaganjima i to prije svega u 5G infrastrukturu od koje mnogi očekuju kako s tehnološke tako i gospodarske strane jer će donijeti nove mogućnosti i za javni i za privatni sektor, ali i telekomima omogućiti bolju pokrivenost velikim brzinama prijenosa u dijelovima gdje je izgradnja optičke infrastrukture jednostavno neisplativa. Ipak očekuju da se naknade još i smanje jer su i dalje vrlo visoke.

Promjene su počele u krizi kada je država odlučila nametati dodatna plaćanja telekomima „jer oni imaju“. Bio je tada i poseban porez, podignute naknade koje su telekomi prebacili na svoje korisnike i zadnje je bilo veliko povećanje naknada za radiofrekvencijski spektar prije četiri godine. Sada će se to napokon na zadovoljstvo Hrvatskog Telekoma, A1 Hrvatska i Tele2 napokon smanjiti. Ponovno, još jednom nakon kraja prošle odnosno početka ove godine.

Naime, kako smo već pisali, smanjuje se ponovno koeficijent. U prosincu prošle godine koeficijent je smanjen već sa 60 na sadašnjih 40, s kojeg bi se trebao promijeniti na 20 odnosno u godinu dana. To bi bilo smanjenje od ukupno 3 puta u posljednjih 12 mjeseci, upravo onoliko koliko su telekomi tražili očekivali.

Cijena radiofrekvencijskog spektra vraćena je na onu iz 2014. godine, kada je kao namet teleoperaterima  nepravedno podignuta za čak tri puta. Ovo će biti zamašnjak za još veća ulaganja u mobilnu mrežu, smatraju pak iz najvećeg domaćeg telekom operatera Hrvatskog Telekoma.

„Pozdravljamo svaku odluku u smjeru smanjenja parafiskalnog nameta, čime se otvara dodatni prostor za ulaganja u telekomunikacijski sektor kao i investicije u razvoj 5G koji je prepoznat kao jedna od glavnih strateških odrednica razvoja RH. Podsjetimo i kako je spomenuta radiofrekvencijska naknada u 2014. godini bila povećana tri puta, a i dalje imamo jednu od najvećih RF naknada po glavi stanovnika u CEE regiji“, pojašnjavaju iz A1 Hrvatska, drugog po veličini domaćeg telekoma.

Pozdravljamo promjene predložene u Prijedlogu Pravilnika o izmjenama Pravilnika o plaćanju naknada za pravo uporabe adresa, brojeva i radiofrekvencijskog spektra te nam je drago što je Vlada Republike Hrvatske prepoznala potrebu daljnjeg rasterećenja investicijskog potencijala operatora pokretnih komunikacija, ističu iz Tele2. Međutim, napominjemo kako se predloženim izmjenama razina predmetne naknade vraća na onu iz 2014., dakle na iznose primjenjive prije povećanja kojim se naknada utrostručila, te u apsolutnom iznosu i dalje predstavlja visoko opterećenje za operatere mobilnih komunikacija, pojašnjavaju dalje iz Tele2.

„Sagledavajući potrebna ulaganja u 5G mrežu za nova područja primjene smatramo da će biti potrebni dodatni poticaji od strane Republike Hrvatske, obzirom na potrebu za većom količinom frekvencijskog spektra nego što ga koristimo danas, što u konačnici opet vodi velikom opterećenju operatera.Dakle, mjere navedene u Prijedlogu Pravilnika samo su prvi korak prema poticanju ulaganja u mreže idućih generacija. Ako se želi potaknuti ulaganje u mreže idućih generacija potrebno je u dijalogu s Vladom nastaviti na daljnjem rasterećenju u vidu dodatnog smanjenja naknade za pravo upotrebe brojeva, adresa i radiofrekvencijskog spektra, što će svakako biti na dobrobit korisnika Tele2, a i drugih mobilnih mreža u Republici Hrvatskoj“, zaključuju iz Tele2.

Još iz kategorije

Zašto zapošljavati headhunting metodom?

Zašto zapošljavati headhunting metodom?

26.03.2019. komentiraj

Privlačenje ICT stručnjaka izazovnije je nego ikada. Jedna od metoda koju koristimo u Lemaxu je i headhunting. Ovoj metodi pristupamo sami, iako smo povijesno koristili i usluge vanjskih ponuđača usluga. Pokazalo se kako u fazi intenzivnog rasta tvrtke jedino naš entuzijazam i stvarna iskustva stručnjaka osiguravaju prenošenje prave poruke do potencijalnog kandidata.

Vjeruju li korisnici u SaaS?

Vjeruju li korisnici u SaaS?

20.03.2019. komentiraj

Softver kao usluga (software-as-a-service – SaaS) model je kojim je softver u potpunosti dostupan za primjenu, ne nalazi se na lokaciji korisnika i ne kupuje se nego se iznajmljuje. Na svjetskoj razini postao je sve učestaliji od 2012. godine kada su vodeće svjetske tvrtke poput Microsofta i Amazona uvidjele glavnu prednost ovog modela, a to je planirani ponavljajući prihod (eng. Recurring revenue).

Speed, give me what I need

Speed, give me what I need

18.03.2019. komentiraj

Kad netko kaže da brzina znači život, to zvuči kao patetična izjava Toma Cruisea u „Danima groma“, ili takva neka holivudska smijurija. Međutim, u avionu to je vrlo doslovna i stvarna istina. Samo dok postoji dovoljna brzina opstrujavanja zraka oko površina zrakoplova, postoji i uzgon koji avion drži u zraku. Jedan od drilova koje instruktor upucava pilotu učeniku u glavu, kroz cijelo školovanje, je da pilot prvo leti, onda navigira, a tek onda razgovara s kontrolom leta. Ovo „prvo leti“ na prvom mjestu znači da održava brzinu aviona i odstojanje od prepreka.