KOMENTAR: Telekomi pozdravljaju sniženja, ali traže još

KOMENTAR: Telekomi pozdravljaju sniženja, ali traže još

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Iako domaći telekomi telekom operateri smatraju kako najavljene promjene pravilnika koji regulira cijenu radiofrekvencijskog spektra idu u dobrom smjeru, traže i očekuju još, proizlazi to iz odgovora na upit ICTbusiness.info nakon što je ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u javnu raspravu pustilo novi prijedlog pravilnika.

Svi ono složni su u ocjeni kako će to dati zamašnjak novim ulaganjima i to prije svega u 5G infrastrukturu od koje mnogi očekuju kako s tehnološke tako i gospodarske strane jer će donijeti nove mogućnosti i za javni i za privatni sektor, ali i telekomima omogućiti bolju pokrivenost velikim brzinama prijenosa u dijelovima gdje je izgradnja optičke infrastrukture jednostavno neisplativa. Ipak očekuju da se naknade još i smanje jer su i dalje vrlo visoke.

Promjene su počele u krizi kada je država odlučila nametati dodatna plaćanja telekomima „jer oni imaju“. Bio je tada i poseban porez, podignute naknade koje su telekomi prebacili na svoje korisnike i zadnje je bilo veliko povećanje naknada za radiofrekvencijski spektar prije četiri godine. Sada će se to napokon na zadovoljstvo Hrvatskog Telekoma, A1 Hrvatska i Tele2 napokon smanjiti. Ponovno, još jednom nakon kraja prošle odnosno početka ove godine.

Naime, kako smo već pisali, smanjuje se ponovno koeficijent. U prosincu prošle godine koeficijent je smanjen već sa 60 na sadašnjih 40, s kojeg bi se trebao promijeniti na 20 odnosno u godinu dana. To bi bilo smanjenje od ukupno 3 puta u posljednjih 12 mjeseci, upravo onoliko koliko su telekomi tražili očekivali.

Cijena radiofrekvencijskog spektra vraćena je na onu iz 2014. godine, kada je kao namet teleoperaterima  nepravedno podignuta za čak tri puta. Ovo će biti zamašnjak za još veća ulaganja u mobilnu mrežu, smatraju pak iz najvećeg domaćeg telekom operatera Hrvatskog Telekoma.

„Pozdravljamo svaku odluku u smjeru smanjenja parafiskalnog nameta, čime se otvara dodatni prostor za ulaganja u telekomunikacijski sektor kao i investicije u razvoj 5G koji je prepoznat kao jedna od glavnih strateških odrednica razvoja RH. Podsjetimo i kako je spomenuta radiofrekvencijska naknada u 2014. godini bila povećana tri puta, a i dalje imamo jednu od najvećih RF naknada po glavi stanovnika u CEE regiji“, pojašnjavaju iz A1 Hrvatska, drugog po veličini domaćeg telekoma.

Pozdravljamo promjene predložene u Prijedlogu Pravilnika o izmjenama Pravilnika o plaćanju naknada za pravo uporabe adresa, brojeva i radiofrekvencijskog spektra te nam je drago što je Vlada Republike Hrvatske prepoznala potrebu daljnjeg rasterećenja investicijskog potencijala operatora pokretnih komunikacija, ističu iz Tele2. Međutim, napominjemo kako se predloženim izmjenama razina predmetne naknade vraća na onu iz 2014., dakle na iznose primjenjive prije povećanja kojim se naknada utrostručila, te u apsolutnom iznosu i dalje predstavlja visoko opterećenje za operatere mobilnih komunikacija, pojašnjavaju dalje iz Tele2.

„Sagledavajući potrebna ulaganja u 5G mrežu za nova područja primjene smatramo da će biti potrebni dodatni poticaji od strane Republike Hrvatske, obzirom na potrebu za većom količinom frekvencijskog spektra nego što ga koristimo danas, što u konačnici opet vodi velikom opterećenju operatera.Dakle, mjere navedene u Prijedlogu Pravilnika samo su prvi korak prema poticanju ulaganja u mreže idućih generacija. Ako se želi potaknuti ulaganje u mreže idućih generacija potrebno je u dijalogu s Vladom nastaviti na daljnjem rasterećenju u vidu dodatnog smanjenja naknade za pravo upotrebe brojeva, adresa i radiofrekvencijskog spektra, što će svakako biti na dobrobit korisnika Tele2, a i drugih mobilnih mreža u Republici Hrvatskoj“, zaključuju iz Tele2.

Još iz kategorije

INOVACIJA … i usklađenost kurikularnih dokumenata

INOVACIJA … i usklađenost kurikularnih dokumenata

17.01.2019. komentiraj

Kurikularna reforma treba uspostaviti sustav odgoja i obrazovanja koji bi dugoročno (za 20-ak godina?) trebao osigurati da iz naših osnovnih, srednjih i visokih škola izlaze mladi ljudi koji: Imaju razvijen sustav pozitivnih vrijednosti; Kritički misle; Znaju kako učinkovito i djelotvorno učiti;

ICTbusiness TV: Otišao je Kes

ICTbusiness TV: Otišao je Kes

15.01.2019. komentiraj

Prije pet godina, a godinu nakon pokretanja portala razmišljao sam o pokretanju TV emisije koja će na sasvim drugi način pratiti ICT tržište, domaće i svjetsko, biti dodatak na portalu i tako je nastao ICTbusiness TV. Trebala je ova kolumna izaći početkom veljače kada bude točno pet godina od prve TV emisije, koja je na IPTV platformama, na lokalnim TV postajama u Hrvatskoj i regiji, trebala je to biti prigodničarska i slavljenička kolumna. I 110 emisija s CES-a u Las Vegasu. A bit će zapravo tužna, ali opet slavljenička – jer otišao je Željko Keserović Kes čovjek i prijatelj bez kojeg te emisije kakva je danas sigurno ne bi bilo.

INOVACIJA … i kurikul „Učiti kako učiti“

INOVACIJA … i kurikul „Učiti kako učiti“

08.01.2019. komentiraj

U prethodnoj smo kolumni vidjeli da je zainteresirana javnost imala i te kako priliku proučiti i komentirati jedan od najvažnijih kurikula: „Učiti kako učiti“. Tako smo došli opet na područje edukacije. Po uistinu mizernom broju komentara na ovaj važni dokument se ponovno istaknula potreba za edukacijom: u ovom slučaju kako bi opća i stručna javnost kroz obrazovni sustav bila osposobljena i motivirana za građansko djelovanje. Očito je da sada to nije tako jer bi inače bilo više komentara i komentatora na „Nacrt Odluke o donošenju kurikuluma međupredmetne teme Učiti kako učiti za osnovne škole i gimnazije u Republici Hrvatskoj“