KOMENTAR: Telekomi pozdravljaju sniženja, ali traže još

KOMENTAR: Telekomi pozdravljaju sniženja, ali traže još

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Iako domaći telekomi telekom operateri smatraju kako najavljene promjene pravilnika koji regulira cijenu radiofrekvencijskog spektra idu u dobrom smjeru, traže i očekuju još, proizlazi to iz odgovora na upit ICTbusiness.info nakon što je ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u javnu raspravu pustilo novi prijedlog pravilnika.

Svi ono složni su u ocjeni kako će to dati zamašnjak novim ulaganjima i to prije svega u 5G infrastrukturu od koje mnogi očekuju kako s tehnološke tako i gospodarske strane jer će donijeti nove mogućnosti i za javni i za privatni sektor, ali i telekomima omogućiti bolju pokrivenost velikim brzinama prijenosa u dijelovima gdje je izgradnja optičke infrastrukture jednostavno neisplativa. Ipak očekuju da se naknade još i smanje jer su i dalje vrlo visoke.

Promjene su počele u krizi kada je država odlučila nametati dodatna plaćanja telekomima „jer oni imaju“. Bio je tada i poseban porez, podignute naknade koje su telekomi prebacili na svoje korisnike i zadnje je bilo veliko povećanje naknada za radiofrekvencijski spektar prije četiri godine. Sada će se to napokon na zadovoljstvo Hrvatskog Telekoma, A1 Hrvatska i Tele2 napokon smanjiti. Ponovno, još jednom nakon kraja prošle odnosno početka ove godine.

Naime, kako smo već pisali, smanjuje se ponovno koeficijent. U prosincu prošle godine koeficijent je smanjen već sa 60 na sadašnjih 40, s kojeg bi se trebao promijeniti na 20 odnosno u godinu dana. To bi bilo smanjenje od ukupno 3 puta u posljednjih 12 mjeseci, upravo onoliko koliko su telekomi tražili očekivali.

Cijena radiofrekvencijskog spektra vraćena je na onu iz 2014. godine, kada je kao namet teleoperaterima  nepravedno podignuta za čak tri puta. Ovo će biti zamašnjak za još veća ulaganja u mobilnu mrežu, smatraju pak iz najvećeg domaćeg telekom operatera Hrvatskog Telekoma.

„Pozdravljamo svaku odluku u smjeru smanjenja parafiskalnog nameta, čime se otvara dodatni prostor za ulaganja u telekomunikacijski sektor kao i investicije u razvoj 5G koji je prepoznat kao jedna od glavnih strateških odrednica razvoja RH. Podsjetimo i kako je spomenuta radiofrekvencijska naknada u 2014. godini bila povećana tri puta, a i dalje imamo jednu od najvećih RF naknada po glavi stanovnika u CEE regiji“, pojašnjavaju iz A1 Hrvatska, drugog po veličini domaćeg telekoma.

Pozdravljamo promjene predložene u Prijedlogu Pravilnika o izmjenama Pravilnika o plaćanju naknada za pravo uporabe adresa, brojeva i radiofrekvencijskog spektra te nam je drago što je Vlada Republike Hrvatske prepoznala potrebu daljnjeg rasterećenja investicijskog potencijala operatora pokretnih komunikacija, ističu iz Tele2. Međutim, napominjemo kako se predloženim izmjenama razina predmetne naknade vraća na onu iz 2014., dakle na iznose primjenjive prije povećanja kojim se naknada utrostručila, te u apsolutnom iznosu i dalje predstavlja visoko opterećenje za operatere mobilnih komunikacija, pojašnjavaju dalje iz Tele2.

„Sagledavajući potrebna ulaganja u 5G mrežu za nova područja primjene smatramo da će biti potrebni dodatni poticaji od strane Republike Hrvatske, obzirom na potrebu za većom količinom frekvencijskog spektra nego što ga koristimo danas, što u konačnici opet vodi velikom opterećenju operatera.Dakle, mjere navedene u Prijedlogu Pravilnika samo su prvi korak prema poticanju ulaganja u mreže idućih generacija. Ako se želi potaknuti ulaganje u mreže idućih generacija potrebno je u dijalogu s Vladom nastaviti na daljnjem rasterećenju u vidu dodatnog smanjenja naknade za pravo upotrebe brojeva, adresa i radiofrekvencijskog spektra, što će svakako biti na dobrobit korisnika Tele2, a i drugih mobilnih mreža u Republici Hrvatskoj“, zaključuju iz Tele2.

Još iz kategorije

INOVACIJA …   i Global Entrepreneurship Monitor - GEM

INOVACIJA … i Global Entrepreneurship Monitor - GEM

13.11.2018. komentiraj

Ne mogu a da prvo ne dam malu digresiju o Nacionalnom inovacijskom vijeću (NIV) kao najaktualnijoj inovacijskoj temi prošloga tjedna. U petak je održana konstituirajuća sjednica ovog novog tijela o čemu sam dao izjavu za RTL portal. U najkraćem je moj odgovor bio „Bolje ikad nego nikad“

INOVACIJA …   i kritičko mišljenje u edukaciji

INOVACIJA … i kritičko mišljenje u edukaciji

06.11.2018. komentiraj

Slavimo mali jubilej – ovo je 150. kolumna o inovaciji na ICTbusiness.info! Koga zanima pregled svih dosadašnjih kolumni, osim pretraživanjem na portalu, može ga vidjeti OVDJE. U tom je pregledu dijelu članaka pridijeljena oznaka „Poglavlje“, što predstavlja pripremu za strukturiranje buduće knjige na osnovi članaka u kolumni. U knjizi kao i  u nastavnom predmetu „Upravljanje inovacijom“, osnovnu podjelu poglavlja čine

KOMENTAR: HT iznenadio rastom dobiti i profitnih marži

KOMENTAR: HT iznenadio rastom dobiti i profitnih marži

31.10.2018. komentiraj

Kompletirali smo domaće telekom rezultate. I dobro su, ključni pokazatelji rastu i za novi oblik života A1 Hrvatska i za još uvijek izazivača koji se tako ponaša Tele2 Hrvatska, ali i najjačeg i najvećeg Hrvatski Telekom koji je pokazao da se uz neznatan rast prihoda, tek malo smanjena kapitalna ulaganja može ostvariti odličan rast neto dobiti i pritom još i povećati profitne marže.