KOMENTAR: Odlični rezultati u iščekivanju 5G mreže

KOMENTAR: Odlični rezultati u iščekivanju 5G mreže

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Nakon početka epidemiološki i poslovno izazovne 2021., A1 Hrvatska konsolidirala je poslovanje, tvrde u drugom po veličini domaćem telekom operateru, komentirajući poslovne rezultate na upit ICTbusiness.info.

To pokazuje i rast prihoda i dobiti i to 7,1 posto i 11,8 posto što govori da je telekom industrija bila vrlo otporna na krizu, a bez nje mnoge stvari u krizi uopće ne bi radile. Ne bi bilo rada od kuće, ne bi bilo škole od kuće, lockdown bi zapravo bio nemoguć. Iako ova godina nije bila tako paklena kao prošla za telekome je počela vrlo izazovno jer je postalo jasno da je ovo godina 5G mreže.

Dolazak 5G mreže za telekome znači novi veliki dugogodišnji investicijski ciklus. I taj ciklus je tek na početku jer su krenule aukcije za frekvencijske spektre.

Vratimo se malo na rezultate jer u A1 Hrvatska ističu da oporavak gospodarstva, porast mobilnih i prihoda od roaminga te smanjenje tekućih troškova poslovanja, glavni su razlozi pozitivnih financijskih pokazatelja u prvoj polovici godine.

Kompanija je spremno dočekala aukciju radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluga na 5G mreži te je pokrenut  investicijski ciklus u najmoderniju tehnologiju, pojasnili su za ICTbusiness.info.

I sami su se transformirali jer zahvaljujući digitalnoj transformaciji poslovanja, smanjenju tekućih troškova te brzom odgovoru i prilagodbi na potrebe korisnika uslijed pandemije COVID-19, A1 Hrvatska je stabilizirala poslovanje i posvetila se digitalizaciji Hrvatske kao jednom od pokretača gospodarskog oporavka i rasta, komentiraju na upit ICTbusiness.info.

Da su im rezultati jako dobri govore i podaci o churnu jer im je on zaista minimalan. Ukupni churn je minimalna i to svega 1,8 posto, dok je u segmentu korisnika s ugovorom on 1,1 posto, a u segmentu bez ugovora 2,8 posto. Među ostalim to pokazuje da im problemi oko ukidanja N1 televizije nisu previše naštetili. U tom svjetlu treba gledati i dolazak United odnosno Telemachove OTT platforme EON, ali nedavne njihove kupnje Optima Telekoma.

Ta kupnja još uvijek čeka odobrenje regulatora. Iako se na početku procjenjivali da je A1 Hrvatska jedna od zainteresiranih prema informacijama kojima raspolažemo A1 je prije nekog vremena odustao i među ponuditeljima je tako ostao samo United odnosno Telemach. Ako dođe do promjene zakona koji regulira vertikalnu integraciju imat ćemo 3 telekoma s cijelim segmentom usluga, a HT i A1 će tada moći krenuti i s proizvodnjom vlastitog sadržaja.

Međutim za A1 će do kraja godine biti najvažnije komercijalno pokretanje 5G mreže koja će donijeti veće brzine, nižu latenciju, ali i lakše pokrivanje brzim internetom ruralnih područja Fixed Wirteless Accesom jer do nekih krajeva bez obzira na sve optika neće doći. U svakom slučaju prvih šest mjeseci 2021. godine za A1 Hrvatska bilo je zaista odlično.

Još iz kategorije

Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

23.05.2022.

Gaming industrija, odnosno industrija video igara (PC igre, mobilne igre, igre na konzolama i browser/social network igre) jedna je od najbrže rastućih industrija čija vrijednost prelazi brojku od 100 milijardi dolara. Time ova nova industrija premašuje globalnu filmsku i glazbenu industriju, a pametni uređaji unijeli su veliku promjenu u razvoj gaminga i učinili ga omiljenom zabavom za sve, bez obzira na godine.

Android tableti nikako ne nalaze recept za uspjeh

Android tableti nikako ne nalaze recept za uspjeh

19.05.2022.

Android tableti nikad nisu bili konkurencija za iPad, što je s godinama samo postajalo sve izraženije i stiglo je do te mjere da Google mora poduzimati uistinu velike napore kako bi taj segment poslovanja ostao primamljiv proizvođačima. Jer, u suprotnom, mogli bi se potpuno povući s tržišta.

EU radi na novoj regulativi o kriptovalutama kako bi se iskoristio potencijal i smanjili rizici

EU radi na novoj regulativi o kriptovalutama kako bi se iskoristio potencijal i smanjili rizici

16.05.2022.

Peta Direktiva o sprečavanju korištenja financijskog sustava u svrhu pranja novca ili financiranja terorizma 2018/843 sadrži pravnu definiciju prema kojoj virtualna valuta znači digitalni prikaz vrijednosti koji nije izdala i za koji ne jamči središnja banka ni javno tijelo, koji nije nužno povezan sa zakonski uspostavljenom valutom te nema pravni status valute ili novca, ali ga fizičke ili pravne osobe prihvaćaju kao sredstvo razmjene, i može se prenositi, pohranjivati te se njime može trgovati elektroničkim putem.