Kako spaliti pet milijardi kuna, a gdje curi?

Kako spaliti pet milijardi kuna, a gdje curi?

Ministrima Slavku Liniću i Rajku Ostojiću trebalo bi dodijeliti Nobelovu malinu za ekonomiju, nagradu za najbrže spaljivanje novca u povijesti i to za 5 milijardi kuna koliko će biti potrošeno za sanaciju kliničkih bolnica i bolnica od općeg značaja (dječja i zarazna), te općih i županijskih bolnica te još nekih znanstvenih institucija.

Nažalost ma koliko bih pokušao napisati da je to što rade katastrofalno loše, trenutni dugovi bolnica prema najrazličitijim dobavljačima ogromni su, mnoge su tvrtke dovedene na rub jer isporuke idu, sustav ne smije stati, a novca nema. Proračuni odjela smanjuju se 20, 30 pa i više posto i to stalno, nekoliko puta u posljednjih godinu i pol.

Ideja o plaćanju u roku od 30 dana, iznimno 60 dana još je uvijek imaginarna kategorija, neka vijest iz zemlje utopije koja nažalost u Hrvatskoj gotovo pa nikad neće doći i stoga promjene i restrukturiranje sustava jest i mora biti prioritet.

Kako restrukturirati zdravstvo

Menadžersko pitanje za liječnike koji vode sustav, poput onog za dobivanje Eurojackpota, kako će te to napraviti, gdje je sustav poput pravog ementalera – sira s mnoštvom rupa. Zdravstveni sustav nam je trenutno baš takav ili poput njemačkog bojnog broda Bismarcka izbušenog nasumičnim opaljivanjem torpeda s neuglednih britanskih torpednih dvokrilnih zrakoplova. Pogođen u kormilo, u trup gdje mu je pogonski sustav i bespomoćno kruži na uzburkanom i ledenom moru. Postoje razne verzije zašto je Bismarck potonuo, baš kao što postoje razne verzije zašto nam je zdravstveni sustav u kolapsu.

Voda prodire, mornari viču spašavaj se tko može, e pa tako se i iz sustava mnogi žele spasiti, privatnicima nije ništa lakše jer eto država je s njima odlučila uskratiti suradnju, kaže mi moj dugogodišnji prijatelj uronjen u medicinski biznis do grla. I što sad?

Hladno menadžerski sustav možete restrukturirati, odnosno ove rupe začepiti jer nije cilj da zdravstvo postane profitabilno već održivo, samo ako znate gdje curi. A gdje curi? Imaju li sanacijski upravitelji odgovor na to pitanje. Nažalost ne. I ne bih se složio s izjavom Saše Cvetojevića da je problem hladni pogon, jer zapravo nije jer u mnogim slučajevima on je drastično premali i prema europskim standardima na koje se volimo pozivati.

Problem je neučinkovitost i nerad mnogih unutar sustava, neznanje, glomazna i neučinkovita administracija, ogromne marže u medicinskom biznisu, a propast objedinjene javne nabave najbolje tome ide u prilog. Navaljivala se na sva zvona ali se malo od toga dogodilo. Fali sustavna analiza, kako ju napraviti u 21. stoljeću – IT sustavi su rješenje. Ulažu se deseci pa i stotine milijuna kuna u najrazličitiju opremu, a IT još uvijek nije dovoljno moćan da otkrije gdje curi. Ili netko ne želi to otkriti, a to je zapravo jednostavno, treba dovesti menadžer za krpanje rupa!

E pa vrijeme je da se otkrije gdje curi, da se otkrije gdje se može uštedjeti skidanjem marži na nabavkama koje su ogromne, zaista ogromne. Imam mnogo načina da se to učini i vrijeme je da se to učini. Ne sutra, ne danas, nego jučer!

Još iz kategorije

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

15.02.2019. komentiraj

Kompletirani su rezultati svih domaćih telekoma i prema posljednjim koji su izašli najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma može se lako konstatirati kako je tržište telekom rješenja i usluga u Hrvatskoj stabilno i da nastavlja rast. I HT kao najjači domaći telekom bilježi rast prihoda u Hrvatskoj za 0,6 posto, dok je taj prihod nešto manji ako se pribroje i rezultati Crnogorskog Telekoma.

INOVACIJA … i pravosuđe u Australiji

INOVACIJA … i pravosuđe u Australiji

14.02.2019. komentiraj

Kad se kod nas spominju „dobre prakse“ u nekim stranim zemljama, po mojem iskustvu, rezultira automatskim okidanjem tzv. „innovation killer statement“: „To kod nas tako ne može funkcionirati“!

KOMENTAR: Iznenađujuće dobri rezultati Tele2 u Hrvatskoj

KOMENTAR: Iznenađujuće dobri rezultati Tele2 u Hrvatskoj

13.02.2019. komentiraj

Redaju se rezultati, pa evo i Tele2 koji je sasvim iznenadio u 2018. godini s odličnim rezultatima jer mu je dobit prije kamata oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) skočila visokih 3,57 puta što će mnoge iznenaditi. Međutim, ako se pogledaju i druge brojke od rasta broja korisnika pa sve do posljedično rasta prihoda jasno je da su takve brojke očekivane. Ono što je za Tele2 u Hrvatskoj možda i najvažnije je da su EBITDA marže napokon dostigle one na telekom tržište koje su uvijek bile vrlo visoke.