Kad ste već krenuli činiti vaš dom “pametnim”, nemojte ga ostaviti ranjivim

Kad ste već krenuli činiti vaš dom “pametnim”, nemojte ga ostaviti ranjivim

Foto: DepositPhotos

Pametni domovi sve su pametniji i samim time korisniji, pa su ljudi ovisniji o njima te u slučaju hakerskih napada mogu kibernetičkim kriminalcima ponuditi podosta povjerljivih podataka.

Nemojte to dopustiti, postoje načini kako se nositi s prijetnjama, unatoč činjenici što pametni domovi još nisu dovoljno sigurni. Informirajte se i unaprijed otkrijte gdje ste najranjiviji te kako to spriječiti. Zato su korisni izvještaji, kao ono Avastovo otprije nekoliko mjeseci.

Naime, iz njega je vidljivo da su dva od pet digitaliziranih kućanstava izložena rizicima cyber napada. Izvješće je obuhvatilo skeniranje sustava u 16 milijuna domova diljem svijeta.

Među promatranim kućanstvima njih 40,3 posto ima više od pet pametnih uređaja spojenih na kućne mreže, a 40,8 posto među njima ima najmanje jedan povezani uređaj koji je ranjiv u slučaju napada. To najbolje ilustrira koliko domova spada u rizičnu skupinu zahvaljujući IoT uređajima, budući da je samo jedna nesigurna točka dostatna za napad na cijelu mrežu.

Većina ranjivih uređaja (69,2 posto) nisu zaštićeni snažnim zaporkama ili imaju samo jedan korak autentifikacije. Daljih 31,8 posto nema odgovarajuće sigurnosne zakrpe što ih također čini izrazito ranjivim. Avast je skenirao 11 milijuna rutera diljem svijeta i saznao kako više od polovice njih, čak 59,7 posto, ima slabe lozinke, jednofaktorsku autentifikaciju ili softverske propuste. Upravo je neažurni softver najslabija karika u lancu.

Što se tiče uređaja, najranjivijima su se pokazali printeri. Gotovo trećina pisača, njih 32,9 posto, predstavlja ranjivost u promatranim sustavima. Slijede mrežni uređaji s 28,9 posto, sigurnosne kamere s 20,8 posto, mrežni sustavi za pohranu podataka (7,8 posto) te uređaji za streaming multimedije (5,3 posto).

Dakle, poradite na lozinkama, načinu povezivanja uređaja i kupujte ih od prepoznatih brendova te se ne libite savjeta koje daju stručnjaci.

Još iz kategorije

SSD je najbolja stvar koja se dogodila PC hardveru u posljednjem desetljeću

SSD je najbolja stvar koja se dogodila PC hardveru u posljednjem desetljeću

20.01.2020. komentiraj

Podatkovni centri još uvijek se oslanjaju na klasične hard diskove jer su dugotrajniji, jeftiniji i s većim kapacitetom no alternativa koju nude daleko brži SSD (Solid State Drive) diskovi. No, kad se govori o komercijalnom tržištu, SSD je uspio nadmašiti HDD i to je velik uspjeh s obzirom da se na njemu radilo cijelo prošlo desetljeće.

Kvantna računala će moći probiti enkripciju kriptovaluta za svega nekoliko sekundi

Kvantna računala će moći probiti enkripciju kriptovaluta za svega nekoliko sekundi

17.01.2020. komentiraj

Kvantno računalstvo donijet će cijeli niz promjena u tehnološkom smislu, ali i šire, no Joseph Liu, stručnjak iz HCASH ističe i jedan problem koji se veže uz pitanja sigurnosti. Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke u svega nekoliko i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Dakle, svaka kriptovalute u takvoj situaciji našla bi se u opasnosti.

Jeste li zabrinuti da će vam otisak na društvenim mrežama utjecati na karijeru?

Jeste li zabrinuti da će vam otisak na društvenim mrežama utjecati na karijeru?

16.01.2020. komentiraj

Vremena za zaposlene i one koji aktivno traže posao su se promijenila s društvenim mrežama jer jasno je da ono što se na njima objavljuje može biti viđeno od strane osoba koje su im nadređene ili razmatraju hoće li ih zaposliti, promaknuti ili im povećati plaću. Zato je bitno i kako se osoba prikazuje na društvenim mrežama.