Kad ste već krenuli činiti vaš dom “pametnim”, nemojte ga ostaviti ranjivim

Kad ste već krenuli činiti vaš dom “pametnim”, nemojte ga ostaviti ranjivim

Foto: DepositPhotos

Pametni domovi sve su pametniji i samim time korisniji, pa su ljudi ovisniji o njima te u slučaju hakerskih napada mogu kibernetičkim kriminalcima ponuditi podosta povjerljivih podataka.

Nemojte to dopustiti, postoje načini kako se nositi s prijetnjama, unatoč činjenici što pametni domovi još nisu dovoljno sigurni. Informirajte se i unaprijed otkrijte gdje ste najranjiviji te kako to spriječiti. Zato su korisni izvještaji, kao ono Avastovo otprije nekoliko mjeseci.

Naime, iz njega je vidljivo da su dva od pet digitaliziranih kućanstava izložena rizicima cyber napada. Izvješće je obuhvatilo skeniranje sustava u 16 milijuna domova diljem svijeta.

Među promatranim kućanstvima njih 40,3 posto ima više od pet pametnih uređaja spojenih na kućne mreže, a 40,8 posto među njima ima najmanje jedan povezani uređaj koji je ranjiv u slučaju napada. To najbolje ilustrira koliko domova spada u rizičnu skupinu zahvaljujući IoT uređajima, budući da je samo jedna nesigurna točka dostatna za napad na cijelu mrežu.

Većina ranjivih uređaja (69,2 posto) nisu zaštićeni snažnim zaporkama ili imaju samo jedan korak autentifikacije. Daljih 31,8 posto nema odgovarajuće sigurnosne zakrpe što ih također čini izrazito ranjivim. Avast je skenirao 11 milijuna rutera diljem svijeta i saznao kako više od polovice njih, čak 59,7 posto, ima slabe lozinke, jednofaktorsku autentifikaciju ili softverske propuste. Upravo je neažurni softver najslabija karika u lancu.

Što se tiče uređaja, najranjivijima su se pokazali printeri. Gotovo trećina pisača, njih 32,9 posto, predstavlja ranjivost u promatranim sustavima. Slijede mrežni uređaji s 28,9 posto, sigurnosne kamere s 20,8 posto, mrežni sustavi za pohranu podataka (7,8 posto) te uređaji za streaming multimedije (5,3 posto).

Dakle, poradite na lozinkama, načinu povezivanja uređaja i kupujte ih od prepoznatih brendova te se ne libite savjeta koje daju stručnjaci.

Još iz kategorije

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

03.07.2020. komentiraj

Svijet ima 10 godina za riješiti svoje hitne izazove ili će biti prekasno. U svojoj novoj knjizi „DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja (4. kolovoza 2020.; Berret-Koehler), Blair Sheppard objašnjava zašto je taj vremenski okvir tako presudan, koji su najhitniji izazovi i ključni elementi rješenja.

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

25.06.2020. komentiraj

Kako funkcioniraju tržišta Srednje Europe? Poslovni stručnjak Andreas Schwabe, viši ekonomist u Raiffeisen Bank International AG (RBI) i diplomant MBA programa Global Executive na poslovnoj školi WU Executive Academy, analizirao je utjecaj koronavirus krize na regiju CEE s posebnim fokusom na ekonomije Hrvatske, Rusije, Rumunjske i Bugarske.

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

24.06.2020. komentiraj

Rad na daljinu postao je potreba kao nikad prije u trenucima pandemije koronavirusa pa su se zaposlenici morali prilagođavati, što je podrazumijevalo nabavku ključnih “alata” za kvalitetan rad. A jedan od njih za neke je svakako printer.