Izazovi zapošljavanja u IT kompanijama – dio 1.

Izazovi zapošljavanja u IT kompanijama – dio 1.

Kako smo u 365 dana povećali broj stručnjaka 100 posto i zaposlili 34 novih kolega?

Opće je poznato kako je upravo IT industrija zabilježila najznačajniji porast u posljednjem desetljeću. Tržište se kako u Hrvatskoj tako i diljem svijeta neprestano mijenjalo, a nova ICT znanja i vještine postala su važnija su nego ikada.

U kontinuiranoj potrazi za kvalitetnim stručnjacima izazov je bio predstaviti potencijalnim zaposlenicima vrijednosti rada na jednom proizvodu, i radu u globalnom okruženju te pokazati u čemu se razlikujemo od ostalih tvrtki.

Prije svega bili smo svjesni kako je potrebno uložiti velik broj sati i vremena, uz dobro pripremljenu strategiju. Usmjerili smo se na tri načina privlačenja talenata.

  1. Headhunting. Izradili smo detaljne profile stručnjaka koje želimo u svom timu. Točno smo znali kakvu osobnost, tehničko znanje i iskustvo tražimo. Kontaktirali smo sve koji su odgovarali tom opisu. Iz stotine razgovora koje smo odradili spoznali smo kako kandidati vrlo često ne znaju dovoljno o nama, a kada im prenesemo ključne informacije, zaintrigiramo ih. Stoga smo uložili dodatno vrijeme da unutar našeg odjela ljudskih resursa produbimo razumijevanje naših internih poslovnih procesa i općenito informacije o poslovanju jedne SaaS tvrtke, kako bi to kandidatima mogli prenijeti. Detaljno smo analizirali najčešće probleme kandidata i razloge zašto bi željeli promijeniti posao. Radili smo na tome da im pokažemo po čemu smo drugačiji te da im osiguramo ono što im je zaista važno. Reakcije na takav pristup bilo su vrlo pozitivne. Naime, pokazalo se da kandidati nisu navikli na tako transparentan pristup i ne doživljavaju često da im tvrtke “otkrivaju” svoje poslovne planove.
  2. Preporuke. Ovo je jedna od naših internih inicijativa koje su se pokazale vrlo uspješnima, a to nas posebno veseli jer su upravo postojeći zaposlenici spremni preporučiti tvrtku u kojoj rade i u kojoj su zadovoljni uvjetima i radnom atmosferom.
    U ovom procesu bilo je ključno da ostalim kolegama prenesemo ključne informacije o profilu idealnog kandidata i od njih dobijemo povratnu informaciju o tome zašto su nekoga preporučili i zbog čega misle da njihova preporuka odgovara profilu.
  3. Zapošljavanje stručnjaka iz drugih, manje ili više srodnih industrija, te njihov daljnji razvoj u IT-u. Što to znači? Neki od naših mladih stručnjaka na današnje pozicije došli su iz posve drugih struka. Na njih smo ponosni jer su u tim unijeli raznolikost i znanja koja im nisu bila dostupna. Omogućili su nam da sagledavamo situacije iz nekih novih kuteva i time obogatili našu perspektivu.

Pronalazak kvalitetnih stručnjaka izazov je, a danas, više no ikada mi, HR stručnjaci u IT-u ponekad doživljavamo kao nemoguću misiju. Ono na što nismo pristajali u našim metodologijama i samom odabiru je snižavanje kvalitete. Naime, ako u trenutku potrage kandidat nije slobodan za prelazak u nove karijerne pobjede, ostanite u kontaktu. Ostavit ćete dobar dojam i otvoriti vrata za buduću potencijalnu suradnju. Takvoj strategiji podršku daje i naše menadžment uvelike olakšavajući selekcijski postupak i njegov krajnji ishod.

 

Jasmina Puškarić, voditeljica odjela ljudskih potencijala, Lemax

Još iz kategorije

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

17.07.2019. komentiraj

Za švedskog vlasnika Tele2 Hrvatska priča je završena. Tele2 AB je odmah na početku svog šestomjesečnog izvješća istaknuo kako Tele2 podaje svoje poslovanje u Hrvatskoj i kao takvog ga smatraju završenim i posebno to ističu tijekom cijelog izvješća. Čak ga i ne prikazuju u grupnim rezultatima nego navode kao „Tele2 Croatia is reported as a discontinued operation for all periods“ odnosno nema više Tele2 Hrvatska kao dijela grupacije.

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

16.07.2019. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom A1 Hrvatska objavio je svoje rezultate za prvih šest mjeseci ove godine i oni su sasvim solidni. Očekivani, no ono što slijedi je velika utrka na telekom tržištu za Optima Telekomom odnosno bolje rečeno korisnicima i infrastrukturom. Kako Hrvatski Telekom koji upravlja Optima Telekom mora prodati Optimu, a Zagrebačka banka kao najveći pojedinačni dioničar također će prodavati istovremeno svoj udjel jer im u portfelju telekom ne treba jasno je da ima nekoliko jasno zainteresiranih strana. Prije svega tu je A1 Hrvatska koji bi time ojačao svoju poziciju, pridodao dio infrastrukture i korisnike i to bi za njih značilo još veću trku na tržištu s najjačim domaćim telekom Hrvatskim Telekom.

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

10.06.2019. komentiraj

U jednoj davnoj kolumni  prikazali smo kako izgleda životni ciklus inovacije, mnemotehnika je 8E's: Zaokružili smo životnu fazu „razvoj inovacije“ – EVOLVE – koja nas ovdje zanima, a i zato jer je u sebi vrlo proturječna! Ilustracija ove tvrdnje je u tome da kad netko smisli ideju za koju vjeruje da je inovativna odmah dolaze oponenti. Oni imaju j još bolje ideje ili unapređuju izvornu. Ideator je time obično frustriran, jer se njegova brilijantna ideja ne prihvaća bez pogovora.  Pri tome zaboravlja da je i ta njegova ideja vjerojatno samo „evolucija“ nekog ranijeg rješenja. Zato treba u svakoj situaciji biti otvoren prema novim rješenjima, ali ih ne treba prihvaćati nekritički.