Izazovi zapošljavanja u IT kompanijama – dio 1.

Izazovi zapošljavanja u IT kompanijama – dio 1.

Kako smo u 365 dana povećali broj stručnjaka 100 posto i zaposlili 34 novih kolega?

Opće je poznato kako je upravo IT industrija zabilježila najznačajniji porast u posljednjem desetljeću. Tržište se kako u Hrvatskoj tako i diljem svijeta neprestano mijenjalo, a nova ICT znanja i vještine postala su važnija su nego ikada.

U kontinuiranoj potrazi za kvalitetnim stručnjacima izazov je bio predstaviti potencijalnim zaposlenicima vrijednosti rada na jednom proizvodu, i radu u globalnom okruženju te pokazati u čemu se razlikujemo od ostalih tvrtki.

Prije svega bili smo svjesni kako je potrebno uložiti velik broj sati i vremena, uz dobro pripremljenu strategiju. Usmjerili smo se na tri načina privlačenja talenata.

  1. Headhunting. Izradili smo detaljne profile stručnjaka koje želimo u svom timu. Točno smo znali kakvu osobnost, tehničko znanje i iskustvo tražimo. Kontaktirali smo sve koji su odgovarali tom opisu. Iz stotine razgovora koje smo odradili spoznali smo kako kandidati vrlo često ne znaju dovoljno o nama, a kada im prenesemo ključne informacije, zaintrigiramo ih. Stoga smo uložili dodatno vrijeme da unutar našeg odjela ljudskih resursa produbimo razumijevanje naših internih poslovnih procesa i općenito informacije o poslovanju jedne SaaS tvrtke, kako bi to kandidatima mogli prenijeti. Detaljno smo analizirali najčešće probleme kandidata i razloge zašto bi željeli promijeniti posao. Radili smo na tome da im pokažemo po čemu smo drugačiji te da im osiguramo ono što im je zaista važno. Reakcije na takav pristup bilo su vrlo pozitivne. Naime, pokazalo se da kandidati nisu navikli na tako transparentan pristup i ne doživljavaju često da im tvrtke “otkrivaju” svoje poslovne planove.
  2. Preporuke. Ovo je jedna od naših internih inicijativa koje su se pokazale vrlo uspješnima, a to nas posebno veseli jer su upravo postojeći zaposlenici spremni preporučiti tvrtku u kojoj rade i u kojoj su zadovoljni uvjetima i radnom atmosferom.
    U ovom procesu bilo je ključno da ostalim kolegama prenesemo ključne informacije o profilu idealnog kandidata i od njih dobijemo povratnu informaciju o tome zašto su nekoga preporučili i zbog čega misle da njihova preporuka odgovara profilu.
  3. Zapošljavanje stručnjaka iz drugih, manje ili više srodnih industrija, te njihov daljnji razvoj u IT-u. Što to znači? Neki od naših mladih stručnjaka na današnje pozicije došli su iz posve drugih struka. Na njih smo ponosni jer su u tim unijeli raznolikost i znanja koja im nisu bila dostupna. Omogućili su nam da sagledavamo situacije iz nekih novih kuteva i time obogatili našu perspektivu.

Pronalazak kvalitetnih stručnjaka izazov je, a danas, više no ikada mi, HR stručnjaci u IT-u ponekad doživljavamo kao nemoguću misiju. Ono na što nismo pristajali u našim metodologijama i samom odabiru je snižavanje kvalitete. Naime, ako u trenutku potrage kandidat nije slobodan za prelazak u nove karijerne pobjede, ostanite u kontaktu. Ostavit ćete dobar dojam i otvoriti vrata za buduću potencijalnu suradnju. Takvoj strategiji podršku daje i naše menadžment uvelike olakšavajući selekcijski postupak i njegov krajnji ishod.

 

Jasmina Puškarić, voditeljica odjela ljudskih potencijala, Lemax

Još iz kategorije

INOVACIJA … i „apsolutiziranje“ edukacije

INOVACIJA … i „apsolutiziranje“ edukacije

19.02.2019. komentiraj

Kao namjernu ili slučajnu reakciju na www.facebook.com/EdukacijaNajvaznija/ saborski zastupnik Marko Vučetić (nezavisni) je objavio sljedeće osporavanje: „Kada se izolira određeni segment stvarnosti i pritom se apsolutizira, nikada se ne rješava problem, nego se otvara put za neku novu tiraniju. Obrazovanje se rješava obrazovanjem i obrazovnim politikama (a ne politikom u obrazovanju), zdravstvo zdravstvom i zdravstvenim politikama (a ne politikom u zdravstvu), vladavina prava poštivanjem zakona i kreiranjem zakona koje treba provoditi (a ne provođenjem politike u pravosuđu).... No, kontekst u kojem djelujemo kontekst je simulacije zbilje i dominacije PR-a. Tu se gubi razlika između zbilje i privida, odnosno privid i zbilja se promatraju kao istorazinske datosti. Onaj tko zbilja zna i onaj tko prividno zna, onaj tko zbilja liječi i onaj tko prividno liječi, onaj tko zbilja provodi zakone i onaj tko prividno provodi zakone postaju isti.

Kako nas je SaaS učinio uspješnijom tvrtkom?

Kako nas je SaaS učinio uspješnijom tvrtkom?

18.02.2019. komentiraj

Poslovna klima u Hrvatskoj daleko je od motivirajuće ili inspirativne. No, postoje pojedinci i njihove kompanije koji ne posustaju i kao iznimke koje potvrđuju pravilo prkose gospodarskoj letargiji. Svjedočimo raznim strukturama društva koji podliježu dostupnim regulativama i zakonima: mladi se kroz HUB-ove i start-up projekte bore za svoje mjesto, uz očigledno da će, ako im se pruži prilika, napustiti Hrvatsku. Starije koji će ostati na svojim radnim mjestima jer ne vide bolje pozicije ili su uz brojne obveze u svojoj zemlji onemogućeni otići. I one nas između koji pokušavamo pronaći svoje mjesto i to mjesto napraviti uspješnijim.

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

15.02.2019. komentiraj

Kompletirani su rezultati svih domaćih telekoma i prema posljednjim koji su izašli najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma može se lako konstatirati kako je tržište telekom rješenja i usluga u Hrvatskoj stabilno i da nastavlja rast. I HT kao najjači domaći telekom bilježi rast prihoda u Hrvatskoj za 0,6 posto, dok je taj prihod nešto manji ako se pribroje i rezultati Crnogorskog Telekoma.