INOVACIJA … koja uvijek evoluira

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

U jednoj davnoj kolumni  prikazali smo kako izgleda životni ciklus inovacije, mnemotehnika je 8E's:

Zaokružili smo životnu fazu „razvoj inovacije“ – EVOLVE – koja nas ovdje zanima, a i zato jer je u sebi vrlo proturječna! Ilustracija ove tvrdnje je u tome da kad netko smisli ideju za koju vjeruje da je inovativna odmah dolaze oponenti. Oni imaju j još bolje ideje ili unapređuju izvornu. Ideator je time obično frustriran, jer se njegova brilijantna ideja ne prihvaća bez pogovora.  Pri tome zaboravlja da je i ta njegova ideja vjerojatno samo „evolucija“ nekog ranijeg rješenja. Zato treba u svakoj situaciji biti otvoren prema novim rješenjima, ali ih ne treba prihvaćati nekritički.

Zbog rečenoga koristimo razne metode evaluacije ideja. Tako, kad predlažemo korištenje QR koda u tiskanim materijalima NAF-CC metoda (već primijenjena, vidi ovu kolumnu), dovodi do ovakve evaluacije:

 • NOVELTY (novost): QR u tiskovini je svakako novost u nas  jer nisam vidio neku stručnu ili publicističku knjigu ili pak znanstveni rad koji se time koriste.
 • ATTRACTIVENESS (atraktivnost): QR kod je svakako privlačan za čitatelje. Isto vrijedi i za autore i izdavače, kojima se na taj način povećava vjerodostojnost  knjige.
 • FEASIBILITY (izvodivost): tehnologija je raspoloživa i pouzdana.
 • COMPLIANCE (zakonitost): raspoloživa programska rješenja su otvorena za osobnu uporabu,u ovom slučaju od strane autora.
 • COST (trošak): ako se koristi slobodna programska rješenja za generiranje koda financijskog troška nema, dok je utrošak vremena na generiranje jednog QR koda ispod dvije minute, dakle za knjigu s prosječno 100 QR kodova je sveukupno je potrebno nešto više od tri sata.
  • Negativnost #1: svakako napor koji autori/urednici trebaju uložiti  za generiranje QR koda i ubacivanje u obliku slike u tekst)
  • Negativnost #2: ograničavajući učinak jer čitatelj mora imati opremu (smartphone s instaliranim QR kod čitačim SW).
  • Negativnost #3: dizajneri ponekad neće biti oduševljeni s QR kodom u knjizi jer može narušavati estetiku. teksta

Baveći se QR kodovima u tiskovinama odmah smo „poboljšali“ izvornu ideju, ali i neposredni tisak cijele internetske adrese u knjizi.  Postojanost knjige, uz nepostojanost internetskih adresa, dovodi u pitanje ovakav koncept navođenja izvora. Autori se ograđuju navodom „Preuzeto dana ...“, no to čitatelju ne pomaže ako je internetska adresa promijenjena ili ukinuta. Zato smo izvornu ideju odmah unaprijedili korištenjem dinamičke internetske adrese, što se naknadno može ažurirati.

Osim vjerodostojnosti, takav način rješava „Negativnost #2“! Kratkom dinamičkom adresom u QR kodu omogućujemo čitatelju da u nedostatku smartfona sa čitačem QR koda lako upiše link tekstom. Tako dugačku adresu prethodne kolumne:

https://www.ictbusiness.info/kolumne/inovacija-i-primjer-dinamickih-internetskih-adresa

pomoću dinamičkog koda i QR generatora možemo prikazati ovako:

Čitatelj time dobiva alternativne opcije korištenja ili QR koda ili pisanja kratkog linka u pregledniku. Tiskovina je vrlo uredna, jer uz sam tekst stoji i link, pa nije potrebno dodatno tražiti popis referenci.

No još uvijek ostaju dvije negativnosti nabrojene u kriteriju privlačnosti ovoga rješenja za korisnike (generiranje QR koda i nagrđivanje tiskovine). Zato „ideator“ ne smije biti nezadovoljan „evolucijom“ njegove inovativne ideje. U ovom slučaju se postavlja sljedeće pitanje:

„Mogu li se ukloniti spomenute negativnosti, djelomično ili u cijelosti?“

Prije nego to utvrdimo, pogledajmo  u okviru „Jeste li znali“ još jednu zanimljivu korist od dinamičkih linkova u tiskovini:

Jeste li znali ... da postoji još jedna značajna korist od uporabe dinamičkih linkova? To je mogućnost nadzora nad korištenjem takvih linkova specifično iz knjige. Uzmimo kao primjer dinamički link https://lectures.page.link/Drucker koji ukazuje na: https://medium.com/bookreview/book-review-innovation-and-entrepreneurship-by-peter-drucker-205ee76f5873

, a prikazan je ovim QR kodom:

Ako taj dinamički link pogledamo na Firebase stranici (Google alat za stvaranje dinamičkih linkova) https://console.firebase.google.com/u/1/project/mm-lectures/durablelinks/links/https:~2F~2Flectures.page.link , vidjet ćemo statistiku posjeta upravo preko tog dinamičkog linka, dakle od strane čitatelja tiskovine:

Na taj način autor i nakladnik mogu pratiti aktivnosti čitatelja godinama nakon izdavanja tiskovine! Štoviše, u „deep link“ mogu umetati bilo kakve poveznice, npr. reklame.

Pogledajmo sada kako ukloniti barem neke od negativnosti koje donosi korištenje QR koda! Današnja OCR (Optical Character Recognition) rješenja omogućuju  iz otisnutog linka automatsko očitavanje internetske adrese i pretvaranje u aktivan link. Ovdje jedan primjer iz impressuma knjige „Perfume bottles“:

Ovo je rađeno besplatnom OCR aplikacijom na smartphone-u „Text Scanner“ V 5.2.9. Takvih appova za Android ili iOS sustav ima na desetke po izboru korisnika ili već predinstaliranih na uređaju. OCR app automatski otkriva ne samo linkove, nego i e-mail adrese ili telefonske brojeve. Dvostrukim klikom na označeni aktivni link se automatski aktivira odgovarajući program na smartphone-u. Ako to načinimo s linkom na www.museesdegrasse.com , odmah smo na željenoj lokaciji:

Za primjenu ove inovativne ideje već postoji konkretni interes. Kad se nešto od toga i ostvari pokazat ćemo to kao stvarnu inovaciju u nekom od sljedećih članaka ove kolumne.

Dr.sc. Miroslav Mađarić
Nezavisni inovacijski konzultant

Još iz kategorije

KOMENTAR: HT stabilno, ali kreće nova transformacija

KOMENTAR: HT stabilno, ali kreće nova transformacija

25.07.2019. komentiraj

Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma pokazuju stabilnost s obzirom na vrlo izazovnu tržišnu utakmicu, ali i dokazuju da će doći do promjena koje dolazi s novim predsjednikom Uprave Konstantinos Nempisom koji je kompaniju preuzeo na početku drugog kvartala ove godine.

RFID – temelj uredske sigurnosti?

RFID – temelj uredske sigurnosti?

24.07.2019. komentiraj

Bili svjesni toga ili ne, svi smo u nekom trenutku u životu koristili RFID. Prvi radioodašiljači korišteni tijekom Drugog svjetskog rata pokrenuli su razvoj te tehnološke grane. Kroz stalnu evoluciju ona je u međuvremenu narasla tako da obuhvaća moderne često korištene ID kartice koje se oslanjaju na radiofrekvencijsku identifikaciju i daljinske ključeve na baterije. U ne tako dalekoj budućnosti možda će ljudi čak koristiti mikročipove ugrađene u tijela da bi se prijavljivali na računala i plaćali na aparatima za kavu i pića. Sveprisutnost RFID-a znači da se njegove prednosti često uzimaju zdravo za gotovo, no ne treba ih podcjenjivati.

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

17.07.2019. komentiraj

Za švedskog vlasnika Tele2 Hrvatska priča je završena. Tele2 AB je odmah na početku svog šestomjesečnog izvješća istaknuo kako Tele2 podaje svoje poslovanje u Hrvatskoj i kao takvog ga smatraju završenim i posebno to ističu tijekom cijelog izvješća. Čak ga i ne prikazuju u grupnim rezultatima nego navode kao „Tele2 Croatia is reported as a discontinued operation for all periods“ odnosno nema više Tele2 Hrvatska kao dijela grupacije.