INOVACIJA … 8 E-ova u životnom ciklusu

INOVACIJA … 8 E-ova u životnom ciklusu

Foto: Dražen Tomić

U prethodnoj kolumni sam obećao prikazati zašto su start-up tvrtke inovativnije od uhodanih kompanija. Da bi se to dobro razumjelo ovdje ću prikazati životni ciklus inovacije, dakle sve faze u njezinom nastanku i korištenju. Tako se može napraviti usporedba inovativnosti start-up-ova i drugih organizacija u poslovnom svijetu, što ćemo prikazati sljedeći ponedjeljak.

Kako se životni ciklus inovacije može prikazati pomoću 8 E-ova? Engleskim riječima  koje opisuju inovaciju u njenom životnom ciklusu:

 1. Envision: strateški pogled unaprijed u prema novim proizvodima (fizičkim i uslugama!), organizacijama i poslovnim modelima
 2. Encourage: ohrabrivanje zaposlenika i korisnika za sudjelovanje u inovacijskom procesu
 3. Enable: omogućavanje inovacijskog procesa i resursa za inovaciju
 4. Explore: istraživanje vezano uz ideju: razina novosti ili izvedivosti
 5. Evaluate: vrednovanje ideje: tržišna prihvatljivost ili sukladnost s propisima
 6. Experiment: testiranje:najčešće izrada i provjera prototipa
 7. Execute: izvođenje, dakle proizvodnja i prodaja
 8. Evolve: daljnji razvoj inovacije, poboljšanje proizvoda ili drugog objekta inovacije

JESTE LI ZNALI?

… da se u životnom ciklusu inovacije najviše grešaka tipa I (neostvarena inovacija) dešava zbog:

 • Odbijanja dobre ideje
 • Nedovoljne ustrajnosti u realizaciji?

Dobro je znati da se takve greške ne dešavaju samo u organizacijama i profesionalnom životu, nego i u osobnim i obiteljskim odlukama. Vidjeli smo kako Guy Kawasaki, inače sam inovacijski guru, priznaje grešku koja ga je koštala oko dvije milijarde US$ kad je odbio prihvatiti ponudu da bude CEO tvrtke Yahoo: „Predaleko je za voziti do posla i ne vidim kako bi od toga mogao biti nekakav biznis!“.

Ljudi čine takve greške koje ih kasnije skupo koštaju, često zato jer nemaju „inovativno stanje svijesti“. Opiru se novim idejama ili nisu dovoljno uporni u njihovoj realizaciji. Takve se greške dešavaju u svakoj životnoj dobi. Primjer:

Prisjećam se takve banalne situacije iz svoga ranoga djetinjstva: imao sam prilike naučiti dodatna dva jezika gotovo kao materinje – mađarski i njemački. „Mađarski je glup jezik, Nijemci su bili naši neprijatelji! Neću tako govoriti!“.

Nisam doduše izgubio na tome velike novce kao Guy Kawasaki, no prvo sam otišao raditi u Austriju gdje sam se s njemačkim pakleno namučio. Ok, vratio sam se u Hrvatsku raditi u INA d.d. – „guess what“ – dobio Mađare za šefove! :)

Iz ovog je primjera vidljivo da niti dječja urođena znatiželja nije uvijek dovoljna za realizaciju neke dobre ideje koja im predstavlja novost. Može li se već u ranom djetinjstvu jačati otvorenost prema novome koja će kasnije rezultirati većom kreativnošću i konačno inovativnošću? Može, vjerovanje u to počinje roditeljskom zamišljanju (Envision!) o potrebi takvog razvoja djeteta. Treba primijeniti i sljedeću riječ: „Encourage“ – ohrabrivanje djeteta primjerenim novim stvarima, npr. samostalnosti, novoj sportskoj aktivnosti, novoj hrani.

Na primjer, uobičajeni problem u svakodnevnom životu  za predškolce : neprihvaćanje novih jela je česta roditeljska noćna mora. Ta pojava nije problem samo prehrane, to je ujedno i obrazac ponašanja prema SVEMU novome. Roditelji koji se sustavno brinu o sojem djetetu će razumjeti da to utječe na njegov ukupni odgoj („Envision!“). Struka smatra da bi bila greška kažnjavanje ili stvaranje nužde (glad) kao neke vrste prisile za prihvaćanje nove hrane. Suprotno tome roditelji trebaju prijeći u drugu fazu ILC8Es koncepta – „Encourage“, dakle ohrabriti svoje dijete da prihvati novu hranu. Načina ima bezbroj. Jedan zgodan je opisan OVDJE, citiramo samo kratke upute:

 • Učinite obrok zabavnim
 • Stalno dajte novu hranu
 • Jedite novu hranu zajedno s djetetom
 • Dajte djetetu da izabere novu hranu
 • Podučite dijete o novoj hrani
 • Ne dajte više od jedne vrste nove hrane odjednom
 • Trudite se dijete ne prisiljavati da jede novu hranu

Zašto smo se u objašnjenju koncepta „ILC8Es“ poslužili brojkama i mnemotehnikom poput nabrajanja riječi s istim početnim slovom? To je pomoć u pamćenju glavne strukture koncepta inovacije. Zapamtiti životni ciklus inovacije u jednom „proznom“ odlomku je gotovo nemoguće. Riječi koje smisleno opisuju svaku fazu je lakše zapamtiti ako počinju istim slovom (ili čine neki akronim). Zapamtiti da ima 8 riječi koje počinju s „E“ nije teško, pa je onda lakše podsjetiti se i samih riječi.

„ILC8Es“ je izvorni autorski koncept opisa faza u životnom ciklusu inovacije. Danas je popularno takvo što bez citiranja prepisati, plagirati. Provjerili smo ovih osam pojmova, nalaze li se SVI u nekom od dokumenata vezanih uz inovaciju? Odgovor je niječan, najbliži popisu faza, odnosno subprocesa je Microsoftov dokument kojega možete pogledati OVDJE, sa sljedećim elementima, također svi počinju s „E“:

Ovaj prikaz iz odličnog inovacijskog priručnika cilja nešto drugačiju situaciju: to su podprocesi linearnog upravljanja inovacijom „samo“ do početka proizvodnog projekta, a ne prikaz cijelog životnog ciklusa inovacije. Zato su neke faze u „ILC8Es“ smještene u drugi dio inovacijskog ciklusa, a neke su dodane kao: ohrabrivanje, omogućavanje („Enable“ umjesto „Engage“), te istraživanje i eksperimentiranje. Zato smatramo da je „ILC8Es“ originalni koncept. Pomoću njega ćemo napraviti benchmark (usporedbu) između inovativnosti u start-up tvrtkama s onima u uhodanim kompanijama i korporacijama.

Na taj način ćemo odgovoriti na dva bitna pitanja:

 1. Da li je povećana inovativnost start-up tvrtki u odnosu na uhodane kompanije stvarnost ili mit
 2. Kakve zaposlenike trebamo za dobru start-up tvrtku?

Više o tome u ovoj kolumni naredni ponedjeljak!

 

Dr.sc. Miroslav Mađarić
Nezavisni inovacijski konzultant

Još iz kategorije

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

04.06.2020. komentiraj

Facebookov virtualni OCP skup početkom svibnja imao je dvije provokativne prezentacije, koje sugeriraju da će NVMe postati univerzalni protokol za pristup bloku. Ipak, upitno je ima li to još uvijek svojih temelje i je li realno, no ako jedan Facebook prognozira takvu situaciju, sve je moguće.

Jedan kibernetički pogled na racionalizam i empirizam u dobu strojnog učenja i Covida

Jedan kibernetički pogled na racionalizam i empirizam u dobu strojnog učenja i Covida

03.06.2020. komentiraj

Prije svega trebam se ispričati čitatelju na kibernetičkom pristupu-premda mnogi taj pojam koriste neformalno, meni je to vrlo prirodna ontologija, tako da sam metodološki vrlo ponosan misaoni nasljednik sovjetske kibernetike, posebno Alekseja Ljapunova.

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

27.05.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa zatvorila je u jednom trenutku više od polovice stanovništva u njihove domove pa samim time i primorala organizacije da zaposlenima omogući rad od kuće.