INOVACIJA … i primjer „dinamičkih internetskih adresa“

INOVACIJA … i primjer „dinamičkih internetskih adresa“

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

U prethodnoj smo kolumni najavili da postoje rješenja za problem naknadne promjene internetske adrese otisnute na papiru. Problem nastaje u  situaciji kada vlasnik  promijeni adresu ili  ukine mogućnost njezinog korištenja. Što je knjiga ili druga tiskovina starija  takva mogućnost s vremenom postaje vjerojatnija. To nas je potaklo da vezano za generiranje i korištenje QR kodova imamo u najavljenoj knjizi o inovaciji još jednu „inovaciju“: korišteni QR kodovi ne usmjeravaju na statičku, nego na dinamičku URL adresu (internetsku lokaciju)! Što je sad to?

Statički URL je krajnja adresa internetske lokacije, kao u linku iz knjige koja je kao primjer korištena u prethodnoj kolumni: http://www.razvoj.biz/resursi.htm. Taj link više ne postoji pa je u tiskanom materijalu čitatelj izgubljen., Ne može više pristupiti tom izvoru, a autor ili izdavač knjige više  nema šanse to popraviti. Osim frustracije to dodatno dovodi u pitanje i percepciju vjerodostojnosti tiskovine. Scan takvog QR koda daje link koji završava u greški:

Obratno, dinamički URL ukazuje na mjesto gdje je adresa spremljena.  Za ovu funkcionalnost postoji cijeli niz servisa na Internetu, neki besplatni, neki licencirani. Autor u najavljenoj  knjizi koristi besplatni Google servis za dinamičke linkove unutar Firebase razvojne platforme. Stvaranje takvih dinamičkih linkova može koristiti svatko s par klikova bez znanja programiranja. Dovoljno je otvoriti „projekt“ -. u ovom primjeru je to „Knjiga inovacija“, unutar kojega se može definirati po volji velik broj dinamičkih linkova.

Na primjer ako nam za QR generator treba krajnji link (Google to zove „deep link“): https://qrickit.com/qrickit_apps/qrickit_qrcode_creator_url.php , velika je vjerojatnost da će to za pet ili 10 godina imati drugu URL adresu. Kako bi se omogućilo „ažuriranje“ na neku novu URL adresu, ova se krajnja adresa upisuje u dinamički link: https://inovacija.page.link/QR_generator koji ima sljedeći QR kod:

Dakle, ako „qrickit.com“ za pet godina primijeni „duboku adresu“ svoje stranice nova se može upisati u Google dinamički link i čitatelj knjige će moći skeniranjem QR koda doći na ispravnu internetsku lokaciju godinama nakon izlaska ove knjige iz tiska! U Firebase-u ažuriranje „duboke adrese“ izgleda ovako:

Dinamički linkovi su naročito korisni za pristup publikacijama koje se redovito osvježuju. Na primjer, ako se referiramo na GII – Global Innovation Index, izvješće se objavljuje svake godine. Tako je referiranje na GII iz 2018. godine -https://www.globalinnovationindex.org/gii-2018-report – aktualno u vrijeme planirano za objavu knjige „Inovacija“. Ali ako će netko čitati ovu knjigu tri ili pet godina kasnije, „duboki link“ autor knjige može promijeniti na najnovije izvješće, a tome se pristupa putem otisnutog istog QR koda koji ukazuje na dinamički link https://inovacija.page.link/GII_report :

Tako će čitatelj knjige imati uvijek na raspolaganju aktualne podatke iz periodičkih izvješća makar je u knjizi otisnut jedan te isti QR kod,  koji  svake godine može usmjeravati na novo izvješće. Ovakava je mogućnost također zanimljiva i za strukturne promjene organizacija, na primjer kod spajanja i preuzimanja tvrtki.

Jeste li znali ... da će ovaj članak IT stručnjaci, pa i neki napredniji čitatelji komentirati: „Pa s QR kodovima ja već odavno radim, kakva je to uopće inovacija?“. Slažem se! Onome tko to već koristi ili producira to nije nikakva inovacija, niti mu je ikakva novost! Prilikom nedavnog posjeta Splitu sam u Galeriji Meštrović uz eksponate vidio QR kodove koji usmjeravaju posjetitelja na video pojašnjenja, štoviše s mogućnošću izbora na nekoliko stranih jezika! Za njih to naravno nije inovacija! Za pohvaliti je i organizacije državne uprave koje koriste QR kod, na primjer Ministarstvo pravosuđa za uvjerenja da se o nekome ne vodi kazneni postupak:

Uz pohvalu državnim institucijama za korištenje QR koda ipak imamo mnogo više primjera iz realnog sektora, čak i malih, obiteljskih firmi. Na primjer ovaj izvrsni restoran u Konjevratima na vrećicama vlažnih maramica ima QR kod s linkom na svoju web-stranicu:

Za navedene primjere, korištenje QR koda svakako nije inovacija, no postoje možda i desetci tisuća organizacija koji to nemaju a bilo bi im i sigurno korisno. Za njih je to „novost koja donosi održivu korist“, dakle čista inovacija!

QR kodovi očito nalaze svoju svrhu u tiskovinama. Ipak nas ne treba savladati nekritičko oduševljenje. To bi bio znak da ne znamo kritički misliti, a o čemu sam, kao o jednom od najjačih deficita u nas, pisao u kolumni pod naslovom: https://www.ictbusiness.info/kolumne/inovacija-i-kriticko-misljenje-u-edukaciji

Podsjećam da je Hrvatska po kritičkom mišljenju u edukaciji na 136. od 140 analiziranih zemalja u WEF GCI istraživanju (vidi OVDJE). Manjkavost u kritičkom mišljenju dovodi do frontalnog odbijanja inovativnih ideja („Greška tipa I“), ili pak do njihovog nekritičkog prihvaćanja („Greška tipa II“). Zašto QR kod u tiskovinama može spadati u „Grešku tipa II“ , pokazat ću uskoro u sljedećem članku ove kolumne.

Dr.sc. Miroslav Mađarić
Nezavisni inovacijski konzultant

Još iz kategorije

Zašto je Windows 10 gaming i dalje tako superioran Linuxu?

Zašto je Windows 10 gaming i dalje tako superioran Linuxu?

06.06.2020. komentiraj

Windows 10 još uvijek je glavni Microsoftov adut kad se govori o gaming svijetu na računalima. Iako se u Linux okruženju nude sjajna rješenja, još uvijek “to nije to” da bi Microsoft osjetio ikakvu prijetnju ili se morao prilagođavati da zadrži dominaciju.

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

05.06.2020. komentiraj

Apple je sa svojim iPhone X 2017. probio granicu od tisuću američkih dolara za bazni model, što je skoro pa u potpunosti pratio Samsung s Galaxy Note 8 i cijenom od 929 dolara. Nakon toga su se stvari promijenile, luksuzni su uređaji preplavili tržište i nije bilo povratka, no zbog toga treba mijenjati pravila.

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

04.06.2020. komentiraj

Facebookov virtualni OCP skup početkom svibnja imao je dvije provokativne prezentacije, koje sugeriraju da će NVMe postati univerzalni protokol za pristup bloku. Ipak, upitno je ima li to još uvijek svojih temelje i je li realno, no ako jedan Facebook prognozira takvu situaciju, sve je moguće.