ICTbusiness TV: Elektronički novac i promjene u poslovima u budućnosti

ICTbusiness TV:  Elektronički novac i promjene u poslovima u budućnosti

U vrijeme krize, koja još uvijek traje, ovo je bila jedna od najizazovnijih emisija, a kako stvari stoje to će se i nastaviti. U ovoj emisji donosimo priču o Aircashu koji je institucija za elektronički novac, s dozvolom izdanom od Hrvatske narodne banke te upisana u središnji registar koji vodi European Banking Authority (EBA), slijedom čega je ovlaštena pružati usluge povezane s izdavanjem elektroničkog novca na području cijele Europske unije.

Status Aircasha kao EU licencirane institucije za elektronički novac rezultat je opsežnog procesa licenciranja koji se zapravo odvio u dvije faze. Naime, Aircash je započeo s radom kao institucija za platni promet uz bazičnu uslugu novčane pošiljke, da bi potom uslijedio i postupak licenciranja za instituciju za elektronički novac, čime je omogućen širok spektar usluga i širenje poslovanja. Upravo o tome¸i kako su počeli razgovaramo s osnivačem Hrvojem Ćosićem.

U drugom dijelu emisije donosimo priču o promjenama koje donosi digitalizacija prema kojoj će približno 340 tisuća radnih mjesta nestati zbog automatizacije i trendova koje je potakla pandemija bolesti COVID-19, no bit će zamijenjena gotovo istim brojem novih radnih mjesta u novim zanimanjima i rastućim industrijama te uslijed općeg porasta proizvodnosti. No, kako ističe Tomislav Brezinščak, direktor McKinsey & Company Adriatic neto potražnja za radnom snagom ostati praktički nepromijenjena, doći će do značajnih promjena u strukturi zanimanja. Stoga će do kraja desetljeća gotovo 140 tisuća radnika u Hrvatskoj trebati promijeniti zanimanje da bi ostali zaposleni.