EU ima plan kako natjerati velike tehnološke tvrtke da nadoknade telekomima troškove internet prometa

EU ima plan kako natjerati velike tehnološke tvrtke da nadoknade telekomima troškove internet prometa
DepositPhotos

Europska komisija već bi u ožujku mogla izdati nacrt zakona koji poziva pružatelje usluga u cloudu i hiperskalere da nadoknade promet koji generiraju njihove usluge izravnim financiranjem infrastrukture telekomunikacijskih kompanija.

Oko toga je bilo podosta prijepora jer tehnološki divovi navode da zahvaljujući njima telekompanije imaju više pretplatnika i samim time prihoda, dok oni navode da su preopterećeni te sve pada na njihova leđa. Očito se u Europskoj uniji slažu s njima, ne tehnološkim divovima.

Međutim, treba znati, nacrt neće izaći prije nego što Europska komisija dovrši javno savjetovanje i upitnik koji će ispitati pružatelje usluga u cloudu i telekomunikacijskih usluga o njihovim planovima ulaganja u regiji.

Ovi tehnološki divovi odgovorni su za generiranje značajne količine prometa. U svibnju prošle godine je GMSA procijenio da pružatelji usluga kao što su Amazon, Google, Microsoft, Apple, Meta i Netflix čine 57 posto globalnog prometa.

U rujnu je Udruga europskih operatera telekomunikacijskih mreža, ili skraćeno ENTNO, objavila izjavu pozivajući velike tehnološke kompanije da plate pravičan udio u internetskoj infrastrukturi.

"Vjerujemo da bi najveći generatori prometa trebali pošteno doprinijeti pozamašnim troškovima koje trenutno nameću europskim mrežama", stoji u priopćenju.

Zanimljivo, na strani tech kompanija je ISP udruženje Euro-IX, koje je izrazilo zabrinutost da bi regulacija proizašla iz tzv. rasprave o "fer dijeljenju" pa automatski nenamjerno dovela do viših troškova i lošije kvalitete usluge za ISP korisnike u Europi.

Čini se da je korijen ovih zabrinutosti da će tech kompanije, ako budu prisiljene plaćati za promet svojih korisnika, prebaciti problem na njih u vidu lošije ili skuplje usluge.

Stoga, Euro-IX je pozvala kreatore politike da nastave s oprezom kako bi izbjegli unošenje sistemskih slabosti u kritičnu infrastrukturu.

Na kraju, iako bi nacrt zakona mogao biti spreman za samo 12 tjedana, napominje se da će zemlje članice EU i zakonodavci morati procijeniti mjere prije nego što budu donesene.