Web je star 3 deseljeća, je li postao “zvijer koja se otela kontroli”

Web je star 3 deseljeća, je li postao “zvijer koja se otela kontroli”

Foto: DepositPhotos

Tim Berners-Lee došao je na ideju World Wide Weba 1989. godine i sad tri desetljeća kasnije jasno je da njegova zamisao nije ispala baš onakvom kakvom se nadao jer motiv mu nisu bili centralizacija, gomilanje novca i narušavanje privatnosti korisnicima. Ali, dogodilo se što se dogodilo pa s pravom dolazi zaključak da je Web postao “zvijer koja se otela kontroli”.

Možda bi tako nešto bilo pretjerano da nije stiglo od Bernersa-Leeja samog, kao i njegovog nasljednika u CERN-u Francoisa Fluckigera.

"Moramo se zapitati jesmo li, na kraju, stvorili zvijer koja se otela kontroli", kazao je Fluckiger jer ne sviđa mu se ono što gleda, a u samim počecima bilo je toliko nevino i činilo se korisnim.

Sad, tri desetljeća kasnije, stvari su kakve jesu i ne može se govoriti samo o negativnostima jer Web je donio napredak čovječanstvu i bez obzira što ono možda još nije spremno iskoristit ga za korisnije stvari, teško je negirati pozitivan učinak. Uostalom, svaki pojedinac može učiniti nešto kako bi vratio Web na stare staze. Primjerice, Berners-Lee to i radi.

Odlučio je ponovno napraviti nešto čime bi omogućio potrebnu privatnost onima koji je žele. Pokrenuo je novi open source projekt pod nazivom Solid, kojim korisnici dobivaju potpunu kontrolu nad svojim podacima i mogu u miru surfati decentraliziranim webom, kako je i osmišljen prvotno.

"Oduvijek sam vjerovao da je web za svakoga, zato se s ostalim istomišljenicima borim svom snagom kako bih ga zaštitio. Promjene koje smo unijeli kreirale su bolji i povezaniji svijet. Ali, sve dobro što smo postigli poništava činjenica da je web evoluirao u nešto iznimno nejednako i podijeljeno. Moćnici koji imaju glavnu riječ koriste ga za svoju agendu, ali vjerujem da smo dosegli kritičnu točku i da je velika promjena moguća, ali i potrebna", otkrio je Tim Berners-Lee.

Možda taj projekt i ideja završe kako je i planirano...

Još iz kategorije

Google čuvao nezaštićene lozinke G Suite korisnika punih 14 godina

Google čuvao nezaštićene lozinke G Suite korisnika punih 14 godina

24.05.2019. komentiraj

Google možda jest jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu, ali griješi poput onih mnogo manjih, što je potvrdila posljednja informacija, prema kojoj su sve G Suite lozinke bile nezaštićene posljednjih 14 godina. Upravo tako, 14 godina!

Finalna epizoda Igre prijestolja blokirana u Kini

Finalna epizoda Igre prijestolja blokirana u Kini

24.05.2019. komentiraj

Sjedinjene Američke Države su po naredbi predsjednika Donalda Trumpa doslovno zabranile poslovanje Huaweiju na njenom tlu, što je ponukalo Google da otkaže suradnju kineskoj kompaniji, da bi to ponukalo Tencent u neemitiranju finalne epizoda Igre prijestolja u Kini! S obzirom na kritike i ocjenu od 4,4 na IMDB, možda je za Kineze to plus, ali sami potez svakako je “oteo” za HBO nekoliko stotina milijuna gledatelja više.

TOP 5 najboljih alternativnih internet preglednika za Android

TOP 5 najboljih alternativnih internet preglednika za Android

23.05.2019. komentiraj

Android mobilni uređaji u velikoj većini slučajeva automatski dolaze s predinstaliranim Chrome internetskim preglednikom, koji je dovoljno kvalitetan, ali ne mora biti svakom korisniku jednako vrijedan. Dakle, svi oni koji žele neka alternativna rješenja mogu se njima i okrenuti jer internetskih preglednika za Android mobilne uređaje ne nedostaje. I ovdje predstavljamo pet najboljih.