Web je star 3 deseljeća, je li postao “zvijer koja se otela kontroli”

Web je star 3 deseljeća, je li postao “zvijer koja se otela kontroli”

Foto: DepositPhotos

Tim Berners-Lee došao je na ideju World Wide Weba 1989. godine i sad tri desetljeća kasnije jasno je da njegova zamisao nije ispala baš onakvom kakvom se nadao jer motiv mu nisu bili centralizacija, gomilanje novca i narušavanje privatnosti korisnicima. Ali, dogodilo se što se dogodilo pa s pravom dolazi zaključak da je Web postao “zvijer koja se otela kontroli”.

Možda bi tako nešto bilo pretjerano da nije stiglo od Bernersa-Leeja samog, kao i njegovog nasljednika u CERN-u Francoisa Fluckigera.

"Moramo se zapitati jesmo li, na kraju, stvorili zvijer koja se otela kontroli", kazao je Fluckiger jer ne sviđa mu se ono što gleda, a u samim počecima bilo je toliko nevino i činilo se korisnim.

Sad, tri desetljeća kasnije, stvari su kakve jesu i ne može se govoriti samo o negativnostima jer Web je donio napredak čovječanstvu i bez obzira što ono možda još nije spremno iskoristit ga za korisnije stvari, teško je negirati pozitivan učinak. Uostalom, svaki pojedinac može učiniti nešto kako bi vratio Web na stare staze. Primjerice, Berners-Lee to i radi.

Odlučio je ponovno napraviti nešto čime bi omogućio potrebnu privatnost onima koji je žele. Pokrenuo je novi open source projekt pod nazivom Solid, kojim korisnici dobivaju potpunu kontrolu nad svojim podacima i mogu u miru surfati decentraliziranim webom, kako je i osmišljen prvotno.

"Oduvijek sam vjerovao da je web za svakoga, zato se s ostalim istomišljenicima borim svom snagom kako bih ga zaštitio. Promjene koje smo unijeli kreirale su bolji i povezaniji svijet. Ali, sve dobro što smo postigli poništava činjenica da je web evoluirao u nešto iznimno nejednako i podijeljeno. Moćnici koji imaju glavnu riječ koriste ga za svoju agendu, ali vjerujem da smo dosegli kritičnu točku i da je velika promjena moguća, ali i potrebna", otkrio je Tim Berners-Lee.

Možda taj projekt i ideja završe kako je i planirano...

Još iz kategorije

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

23.03.2019. komentiraj

Norveška tvrtka Auka angažirala je britansku istraživačku agenciju LM Research da provede istraživanje među 28 tisuća malih i velikih trgovaca te tvrtki u ugostiteljstvu i hotelijerstvu na razini svih 28 zemalja Europske unije. Rezultati ovog istraživanja danas su predstavljeni u Zagrebu na događanju organiziranom u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške.

Redizajnirana web stranica WWW.HR

Redizajnirana web stranica WWW.HR

22.03.2019. komentiraj

Osnovne informacije o Hrvatskoj sada su dostupne na novoj redizajniranoj mrežnoj stranici WWW.HR. Uz atraktivan izgled i poboljšane funkcionalnosti početna stranica Hrvatske posjetiteljima nudi i nov sadržaj.

Mozilla predstavila besplatnu kriptiranu platformu Firefox Send za dijeljenje datoteka

Mozilla predstavila besplatnu kriptiranu platformu Firefox Send za dijeljenje datoteka

21.03.2019. komentiraj

Mozilla je predstavila Firefox Send, kriptiranu i besplatnu platformu za dijeljenjem kojoj se može pristupiti sa svih internetskih preglednika jednostavno preko adrese send.firefox.com. Usluga radi kao i svaka druga koja se tiče dijeljenja sadržaja, samo što ova omogućava postavljanje na Mozilline servere i potom se putem linka dijeli bilo kome. Uz to, podaci su kriptirani, samim time sigurni, ali ni to nije nešto što konkurencija ne nudi.