Više od milijun jedinstvenih phishing web stranica detektirano u prvoj polovici 2021.

Više od milijun jedinstvenih phishing web stranica detektirano u prvoj polovici 2021.

Foto: Shutterstock

Analiza koju je proveo Atlas VPN, a temelji se na podacima koje nudi APWG Phishing Activity Trends, pokazuje da se kroz prvu polovicu 2021. detektiralo oko 1,23 milijuna phishing web stranica, što je rast od 294 posto u odnosu na njih 311.766 tijekom istog razdoblja lani.

Odmah s početkom godine krenulo je loše i u siječnju je zabilježeno 245.771 jedinstvenih phishing stranica. U veljači je brojka pala za 35 posto na 158.898, ali u ožujku je porasla za 30 posto na 207.208. Ukupno, kroz prvi kvartal ove godine brojka je bila na 611.877.

Nije se smirilo ni u drugom kvartalu jer travanj donosi 204.050 identificiranih phishing web stranica, svibanj je nešto blaži sa 190.762 i u lipnju se radilo o njih čak 222.127 pa se čini da ponovno svjedočimo trendu rasta koji bi se mogao nastaviti do kraja ove godine.

Što se tiče napada na brendove, riječ je o njih 2761 koji su bili žrtve phishinga. U istom razdoblju lani, radilo se o njih 2128. Dakle, opasnost je prisutna i sve izraženija pa se treba itekako paziti u ovim trenucima dok traje pandemija koronavirusa i pojačana je aktivnost rada ili školovanja na daljinu, kao i općenito aktivnosti u online prostoru.

Inače, ono što se phishing web stranicama želi postići jest kopirati izgled autentičnih web stranica pa "namamiti" korisnika na njih kako bi ostavio osjetljive podatke. Nakon toga, povratka najčešće nema.

Primjerice, eBay, PayPal, razne financijske institucije... bit će kopirane i ako korisnik ne pazi, mislit će da uistinu mora iz raznih razloga ostaviti podatke kao korisničko ime, lozinka, kreditna kartica ili neki osobni dokument, kako bi riješio neki problem.

Najčešće, taj "problem" bit će usmjeren u zaštitu korisničkog računa, a e-mail poruka bit će izvedena kao upozorenje "kako netko želi neovlašteno ući na vaš račun pa ga zaštitite promjenom podataka". Oni koji nasjednu na to, kliknut će na naizgled legitimnu web stranicu pa ostaviti podatke koji se traže od njih.

Još iz kategorije

Mozilla Firefox stigao u Windows Store

Mozilla Firefox stigao u Windows Store

08.12.2021.

Mozilla je 9. studenoga napokon uvrstila Firefox internetski preglednik u Microsoft Store, što ga čini prvom alternativom za Edge unutar te trgovine. Možda su se u Microsoftu na to odlučili jer je njihov Edge učvrstio poziciju ispred Firefoxa na tržištu.

Aircash uskoro uvodi i Google Pay i Apple Pay

Aircash uskoro uvodi i Google Pay i Apple Pay

08.12.2021.

Mastercard cilja na populaciju koju i mi gađamo, a to su dinamičniji i inovativniji ljudi, koji su spremni na prihvaćanje novih tehnologija. Isto tako, oboje smo poprilično fokusirani na sport što nam je još jedna zajednička točka, ističe za ICTbusiness.info osnivač Aircasha Hrvoje Ćosić.

Google testira jednostavniji način pretraživanja datoteka unutar Drivea

Google testira jednostavniji način pretraživanja datoteka unutar Drivea

08.12.2021.

Napredniji korisnici Google Drivea vjerojatno su primijetili da njegova tražilica i nije od velike pomoći jer prečesto daje cijeli niz rezultata koji nemaju u konačnici baš nikakvu težinu u potrazi za konkretnom datotekom. I to će se uskoro promijeniti...