Stiže redizajn Google Translatea

Stiže redizajn Google Translatea

Foto: Antonio Jularić

Google Translate dobit će novo ruho zahvaljujući poboljšanom Materialu ili u krugovima developera poznatijem kao Material Design 2. Bilo je nekako za očekivati da će se ovako nešto dogoditi jer smo Googleov Material Design već vidjeli u nekoliko aplikacija za pametne telefone, ali i na Chrome internetskom pregledniku.

I sad, nakon što su ga dobili Gmail, Google News, Google web stranice za podršku, stranica korisničkog računa, Android Messages, Hangouts Chat i Chrome Web Store, na redu je da i Translate osjeti dašak promjena koje će ga osvježiti. Za neke testne korisnike već je dostupan u Chrome te Firefox internetskim preglednicima. Kao aplikacija će dobiti novo ruho nešto kasnije, a u cijelom svijetu postat će dostupan narednih tjedana, ako ne i mjeseci.

Material Design za Translate ima sve što smo već vidjeli od Googlea. Dakle, prepoznatljive boje, više bijele i manje sive, više plavog sjenačnja, više zaobljenih kuteva i Product Sans font. Najvažnije promjene jesu dva boxa na vrhu koja omogućuju korisniku da odluči prevodi li tekst, link ili postavljeni dokument. Uz to, boxevi omogućuju s većeg "translate" gumbića na diskretniju strelicu.

Osim toga, desktop sučelje sad više izgledao kao ono na mobile web verziji jer izbornik na lijevoj strani i tri okruglaste ikone za History, Saved i Community sad su na dnu. Uz to, boxevi za prijevod zauzimaju cijelu širinu zaslona. Naravno, nije isključeno da s vremenom i u konačnoj verziji, ugledamo još pokoju promjenu ili novitet.

Sve ovo je još jedan pomak unaprijed, koji se pridodaje činjenici da Google kroz svoj Translate nudi niz mogućnosti u prevođenju i polako se nameće kao glavni alat na tom području, a sve je rašireniji u cijelom svijetu. Naravno, nije potpuno točan, ali itekako služi za osnove i može pomoći pri razumijevanju. Također, svakim danom je pametniji nego ikad prije.

Još iz kategorije

Budućnost Google Newsa upitna zbog EU Direktive o autorskim pravima

Budućnost Google Newsa upitna zbog EU Direktive o autorskim pravima

18.02.2019. komentiraj

Google News trn je u očima izdavača dugi niz godina, ali oni europski uskoro bi mogli slaviti pobjedu jer mogli bi ga se riješiti zahvaljujući Direktivi o autorskim pravima u Europskoj uniji, koja će se uskoro finalizirati. S njom bi stigao i tzv. “porez na linkove”, a tako nešto ponajveća kompanija na svijetu ne bi mogla ni željela podnijet i jednostavno bi se povukla s tržišta vezanog za izdavaštvo i medije općenito.

Instagram poruke stižu na desktope i u internet preglednike

Instagram poruke stižu na desktope i u internet preglednike

18.02.2019. komentiraj

Nije prošlo ni tjedan dana otkako je Facebook najavio integraciju direktnih poruka s Instagrama na Pages Manageru, a sad je korisnike obradovao vijesti o tome da će one napokon biti vidljive kroz aplikacije na stolnim računalima i kroz web internetske preglednike. Tako nešto dugo se zagovaralo.

Nova EU regulativa o autorskim pravima

Nova EU regulativa o autorskim pravima

18.02.2019. komentiraj

Prije nekoliko dana Europski parlament, Vijeće EU-a i Europska komisija usuglasili su nova pravila o autorskim pravima za koja tvrde da će biti u skladu s trendovima digitalnog društva i digitalne ekonomije. Iako će neki smatrati 13. veljače kao poraz drugi će sigurno biti zadovoljni i to se prije svega odnosi na one koji proizvode sadržaj.