Orange, DT, Vodafone i Telefonica od EK traže osnivanje nove zajedničke tvrtke

Orange, DT, Vodafone i Telefonica od EK traže osnivanje nove zajedničke tvrtke
DepositPhotos / Ilustracija

Orange, Vodafone, Deutsche Telekom i Telefonica zatražili su od Europske komisije odobrenje za osnivanje zajedničkog poduzeća. Posao ima za cilj podržati usluge ciljanog oglašavanja trećih strana, uključujući različite elemente privatnosti za kontrolu potrošača.

Kvartet tek treba dati detaljnu javnu izjavu o tom potezu, ali podnesak EK o prijedlogu dao je nacrt plana sa šefovima tijela za politiku tržišnog natjecanja koji rade do privremenog roka 10. veljače. Podnesak pokazuje da bi pothvat bio u jednakom vlasništvu i pod kontrolom četvorice.

Ako bude odobren, bit će ponuđen ono što je opisano kao rješenje za digitalnu identifikaciju vođeno privatnošću za podršku digitalnom marketingu i reklamnim aktivnostima robnih marki i izdavača. Očekuje se da će rezultirajući proizvod zahtijevati eksplicitnu suglasnost robnih marki i izdavača od korisnika, pri čemu će identitet pojedinca biti zaštićen od oglašivača. Potrošači će moći koristiti privatni portal za povlačenje privole u bilo kojem trenutku.

"JV će generirati siguran, pseudonimizirani token izveden iz raspršenog/kriptiranog pseudonimiziranog internog identiteta povezanog s korisnikovom pretplatom na mrežu koju će osigurati sudjelujući mrežni operateri", kako je navedeno u unosu. Token bi omogućio brendovima da prepoznaju korisnika bez otkrivanja osobnih podataka.

Vodafone je već održao probu s raznim partnerima, uključujući oglašivače, izdavače i Deutsche Telekom za sustav ciljanog oglašavanja u Njemačkoj pod markom TrustPid. Web stranica TrustPid napominje da potrošačima omogućuje uživanje u besplatnom sadržaju i prednostima otvorenog interneta uz zadržavanje kontrole nad svojom privatnošću. Vodafonovo ispitivanje osmišljeno je kako bi se testirala tehnička izvedivost platforme više operatera i vjerojatno je predstavljalo temelj predloženog zajedničkog pothvata.