Mobilni malware napadi sve su češći i sofisticiraniji

Mobilni malware napadi sve su češći i sofisticiraniji

Foto: Antonio Jularić

Kibernetički kriminal nikad nije bio na višim razinama no u ovim trenucima jer osim osobnih računala i laptopa počeli su odavno napadi na pametne telefone, prvenstveno one Android. Dalo je to “lošim momcima” potpuno nove i neistražene prostore za zagorčavanje života korisnicima i onima u industriji koji se bave zaštitom.

Naime, trenutno su kreativniji, opasniji i nepredvidljiviji nego ikad, a napadaju koristeći se metodama kao phishing, ransomware, scareware, grayware i sve ostalo što zapravo korisnici preuzimaju sami. I to je ono najgore u cijeloj priči, ono što zabrinjava i što kibernetičkom kriminalu "daje krila".

Konkretnije, u prvoj polovici ove godine bilježi se 50 posto više malwarea na Android mobilnim uređajima nego u istom razdoblju lani.  A najveći rast malwarea jest u aplikacijama vezanima za mobilno bankarstvo i financije općenito. Najkorišteniji je pritom Anubis trojan.

Najrazvijeniji i najopasniji je pak malware Triada, koji se čak našao predinstaliran na 20 tisuća pametnih telefona nižeg cjenovnog ranga. Ono što taj malware postiže jest davanje napadču mogućnost kontrole na uređajem. Preostala dva najpopularnija malwarea koja su pronađena na Android uređajima jesu Lotoor, koji daje napadaču root mogućnosti, a odmah nakon njega Hiddad, koji se može "infiltrirati" u najpopularnije aplikacije pa "bombardirati" korisnika oglasima.

Ipak, na kraju priče, ponovno smo svjedočili situacijama u kojima se igra na naivnost korisnika, koji svojom nepažnjom otvaraju vrata kibernetičkim kriminalcima i nanose sebi samim štetu. Naravno, ne treba ignorirati činjenicu da su sve lukaviji pa lakše mogu prevariti korisnike, ali jasno je da prije preuzimanja aplikacija za koje nikad niste čuli ipak treba provjeriti sve činjenice pa tek onda djelovati.

Kompletno izvješće možete pogledati OVDJE.

Još iz kategorije

Rješenje za sve zaboravne, za sve one koji svoj novac žele staviti pod kontrolu

Rješenje za sve zaboravne, za sve one koji svoj novac žele staviti pod kontrolu

25.02.2020. komentiraj

Jeste li ikada zaboravili otkazati “free trial” aplikacija koje ste instalirali, pa su vam za iste naplaćene pretplate, gotovo pa smo sigurni da jeste isto kao što smo i sigurni da ste poželjeli otkazati pretplatu na usluge koje mjesečno plaćate no to vam nije pošlo za rukom.

Iranski hakeri su hakirali VPN servere kako bi se infiltrirali u tvrtke diljem svijeta

Iranski hakeri su hakirali VPN servere kako bi se infiltrirali u tvrtke diljem svijeta

24.02.2020. komentiraj

Hakerski napadi na velike korporativne VPN servere ono su po čemu pamtimo prošlu godinu, no cijela priča dobiva jednu širu sliku jer istrage su pokazale da iza svega stoji Iran. Odnosno, hakeri iz te zemlje.

INFOGRAFIKA: Cyber Monday šoping ludilo

INFOGRAFIKA: Cyber Monday šoping ludilo

22.02.2020. komentiraj

Američki Dan zahvalnosti u davnoj je prošlosti bilo vrijeme kad su ljudi izražavali zahvalnost onime što imaju, ali u današnje je to ipak vrijeme kad se izražava želja za onime što bi voljeli imati. Zato trgovine bilježe rast prihoda iz godine u godinu, a samo u ovoj rekordi su potpuno porušeni, prvenstveno kad se radi i o online kupovini.