Mobilni malware napadi sve su češći i sofisticiraniji

Mobilni malware napadi sve su češći i sofisticiraniji

Foto: Antonio Jularić

Kibernetički kriminal nikad nije bio na višim razinama no u ovim trenucima jer osim osobnih računala i laptopa počeli su odavno napadi na pametne telefone, prvenstveno one Android. Dalo je to “lošim momcima” potpuno nove i neistražene prostore za zagorčavanje života korisnicima i onima u industriji koji se bave zaštitom.

Naime, trenutno su kreativniji, opasniji i nepredvidljiviji nego ikad, a napadaju koristeći se metodama kao phishing, ransomware, scareware, grayware i sve ostalo što zapravo korisnici preuzimaju sami. I to je ono najgore u cijeloj priči, ono što zabrinjava i što kibernetičkom kriminalu "daje krila".

Konkretnije, u prvoj polovici ove godine bilježi se 50 posto više malwarea na Android mobilnim uređajima nego u istom razdoblju lani.  A najveći rast malwarea jest u aplikacijama vezanima za mobilno bankarstvo i financije općenito. Najkorišteniji je pritom Anubis trojan.

Najrazvijeniji i najopasniji je pak malware Triada, koji se čak našao predinstaliran na 20 tisuća pametnih telefona nižeg cjenovnog ranga. Ono što taj malware postiže jest davanje napadču mogućnost kontrole na uređajem. Preostala dva najpopularnija malwarea koja su pronađena na Android uređajima jesu Lotoor, koji daje napadaču root mogućnosti, a odmah nakon njega Hiddad, koji se može "infiltrirati" u najpopularnije aplikacije pa "bombardirati" korisnika oglasima.

Ipak, na kraju priče, ponovno smo svjedočili situacijama u kojima se igra na naivnost korisnika, koji svojom nepažnjom otvaraju vrata kibernetičkim kriminalcima i nanose sebi samim štetu. Naravno, ne treba ignorirati činjenicu da su sve lukaviji pa lakše mogu prevariti korisnike, ali jasno je da prije preuzimanja aplikacija za koje nikad niste čuli ipak treba provjeriti sve činjenice pa tek onda djelovati.

Kompletno izvješće možete pogledati OVDJE.

Još iz kategorije

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

23.09.2019. komentiraj

Firefox je napokon omogućio svim korisnicima mjeru zaštite protiv trackinga, najavljenu još u listopadu prošle godine. Naime, s verzijom Firefox 69 stigla je obrana protiv napasti koja posljednjih godina čini podosta štete po pitanju privatnosti korisnicima raznih internetskih preglednika, ne samo ovog Mozillinog.

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

23.09.2019. komentiraj

Facebook je tijekom drugog kvartala ove godine bilježio 2,41 milijarde aktivnih korisnika na mjesečnoj razini, što je rast od osam posto u odnosu na isto razdoblje lani, no u sjevernoj Americi taj pozitivni trend jedva da vrijedi.

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

20.09.2019. komentiraj

Digitalni život ili na engleskom “digital life” postala je realnost u današnje vrijeme, pojam koji označava koliko je određena sredina omogućila ljudima u njoj pristup digitalnoj sferi, prvenstveno po pitanju onoga što bi im pomoglo u svakodnevici. Kao, primjerice, što Estonija praktički sve nudi u digitalnom obliku i tako olakšava živote građanima.