Kako se osjećaju žrtve hakerskog napada

Kako se osjećaju žrtve hakerskog napada

Foto: DepositPhotos

Hakerski napadi uobičajena su pojava i često znaju za žrtve imati milijune ljudi diljem svijeta, no jako malo nas uistinu zna nekoga tko je doživio tako nešto. Zbog toga je i teško shvatiti kako se takve osobe osjećaju, što su time izgubile i kako im je odredilo živote na duže ili kraće staze.

Kako bi probudio empatiju pa možda na taj način potaknuo ljude da se više posvete sigurnosti na internetu, profesor Mark Button, sa Sveučiliša Portsmouth u Engleskoj, napravio je istraživanje u kojem su sudjelovale 52 osobe, žrtve hakerskih napada. Zaključak istraživanja je da posljedice hakerskih napada kod osoba imaju identičan utjecaj kao i provale u domove, automobile ili kad osobu opljačkaju na ulici.

Ako se nekome čini da nije bitno baviti se ovom temom, onda se vara jer računalni kriminal čini oko deset posto udjela u svim kriminalnim aktivnostima na svijetu. I to nije malo, to je problem kojim se treba baviti. A što je najbitnije, to je problem s kojim se moguće nositi uz malo više pažnje, edukacije i ulaganja.

"Zastrašujuće je na mnogo načina doživjeti hakerski napad. Žrtva osjeća tjeskobu, nemoć, tugu, ljutnju, očaj... Neke od osoba ostale su bez svega što su stvarale i po dvije godine. Ne mora to biti novac, to može biti doktorski rad, to mogu biti fotografije dragih osoba, to može biti neki projekt... i sve nestane u sekundi kao da nikad nije postojalo. Tako nešto ostavlja izniman trag na mentalno stanje čovjeka", naglasio je Button.

Ono što je najgore, od 52 osobe koje je ispitivao, samo četiri su uspjele uz pomoć nadležnih institucija pronaći počinitelje, a njih 48 nikad nije dobilo potrebnu satisfakciju, pravdu...

Materijalna šteta koju su ispitanici pretrpjeli kretala se od dvije funte do deset tisuća funti, a u jednom je slučaju zbog posljedica napada ispitanik ostao ukupno bez 80.000 funti. Također, jedan je ispitanih ostao bez 40.000 funti i 70 posto mušterija koje je imao kroz poslovanje.

Nisu to male stvari i postavite se u tu situaciju. Zato, potrudite se što više ne posjećivati stranice koje su sumnjive, ne klikati na linkove koji nisu provjereni i jako dobro proučite svaku e-mail poruku u kojoj se traže vaši osobni podaci, ma koliko god vam se na prvu činila legitimna.

Još iz kategorije

Napredne tehnologije pomažu platformama za e-trgovinu i trgovcima pružiti korisnicima pametnije iskustvo

Napredne tehnologije pomažu platformama za e-trgovinu i trgovcima pružiti korisnicima pametnije iskustvo

06.08.2020. komentiraj

Huawei je danas održao svoj Developer Webinar na kojem je predstavljeno unaprijeđeno rješenje za e-trgovinu. Povećanje obujma prodaje e-trgovina s 2,39 bilijuna dolara u 2018. godini na 3,46 bilijuna dolara u 2019. godini pokazuje kako sve više trgovaca i potrošača gleda online streamove za prodaju i kupnju proizvoda, a očekuje se da će ovakav tip e-trgovine nastaviti zauzimati sve veći udio u maloprodajnom sektoru. Huaweijevo inovativno rješenje stvoreno je kako bi pomoglo programerima ponuditi više mogućnosti na brzo rastućem tržištu e-trgovine, a trgovcima osigurati vrhunsko iskustvo live streaminga: lakše, brže i jednostavnije. Streaming uživo ima daleko uspješniju stopu konverzije korisnika u usporedbi s tradicionalnom e- trgovinom i učinkovitiji je u poticanju prodaje i izgradnji lojalnosti.

Android i iPhone backupi besplatni za sve s Google One aplikacijom

Android i iPhone backupi besplatni za sve s Google One aplikacijom

06.08.2020. komentiraj

Google je razveselio korisnike pametnih telefona besplatnim sigurnosnim kopiranjem podataka (eng. back up) na svojoj platformi Google One. Time se podosta olakšava svakodnevica korisnicima jer sad se ujedinjuju Drive, Gmail i Photos. Sve besplatno, jednostavno i lako dostupno.

EU uvela sankcije Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji zbog nedavnih hakiranja građana EU

EU uvela sankcije Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji zbog nedavnih hakiranja građana EU

06.08.2020. komentiraj

Europska unija nametnula je sankcije Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji zbog nedavnih kibernetičkih napada izvedenih nad građanima EU, kao i poslovnima subjektima na njenom teritoriju. Potvrđeno je da su hakeri koji stoje iza napada bili potpomognuti od strane državnog vrha.