Internet nas sve vodi u digitalnu amneziju

Internet nas sve vodi u digitalnu amneziju
Fotolia

Vraćanjem u ne tako davnu prošlost mogli bismo se prisjetit da smo nekad znali mnoge telefonske brojeve napamet, a da danas to u velikoj većini ne znamo jer ne moramo ni pamtiti - sve pohranimo na mobilne uređaje. Pokazalo je to i istraživanje provedeno kroz online anketu od strane Kasperskyja na šest tisuća korisnika pametnih telefona.

Prema njima, svega 47 posto djece od deset do 15 godina starosti zna svoj kućni broj dok njih 53 posto kaže da nema potrebe to znati kad im ionako piše u pametnom telefonu. A to sve skupa nije toliko bezazleno jer mnogo brže zaboravljamo stvari kad znamo da su nam doslovno "na dlanu".

Zaboravljamo imena glumaca, filmova, ali i brojeve mobitela svojih bližnjih, što stručnjaci nazivaju "digitalnom amnezijom". Taj termin najbolje odgovara ovom dobu, kad se u potpunosti oslanjamo na uređaje kako bi mislili umjesto nas. To dugoročno šteti načinu na koji razmišljamo, šteti našoj sposobnosti komunikacije i poimanja stvarnosti.

Jasno je prema svemu tome da s napretkom tehnologije nije došlo do napretka obrazovnih instituacija i edukacija na svim poljima jer trenutno napredak tehnologije povlači za sobom mnogo štetih stvari koje se mogu spriječiti kroz obrazovni sustav i edukacija na potrebnim razinama.

Zato ne čudi ni još jedan podatak koji Kaspersky pokazuje, a to je da bi 44 posto korisnika osjećalo "neizmjernu tugu" ukoliko bi izgubili svoj uređaj. Stoga, nikad nije kasno za napraviti backup i osigurati se da gubitak uređaja ne znači i gubitak jednog bitnog dijela života, povezanog direktno s nama itekako bitnim informacijama.

To se napravi vrlo jednostavno, svi noviji uređaji imaju doslovno kroz fotografije objašnjen svaki korak pa je zapravo isključivo komfor razlog za izgubiti sve što imamo. Ni ova famozna amnezija nije adekvatan izgovor za takvu pogrešku.