Google Translate sada prevodi na više od 100 jezika i pokriva 99 posto online populacije

Google Translate sada prevodi na više od 100 jezika i pokriva 99 posto online populacije

Foto: Screenshot / Antonio Jularić

Google kroz svoj Translate nudi niz mogućnosti u prevođenju i polako se nameće kao glavni alat na tom području, a sve je rašireniji u cijelom svijetu jer odnedavno prevodi 103 jezika. Naravno, nije potpuno točan, ali itekako služi za osnove i može pomoći pri razumijevanju.

Nije slučajno da je baš u godini kad slavi desetu godišnjicu Google odlučio u svoj prevoditelj uvrstiti 13 novih jezika, uključujući havajski i kurdski, kako bi prešao brojku od njih ukupno stotinu. Na tragu je to svega što su zamislili u kompaniji kad se tog travnja 2006. godine krenulo s prevoditeljem. Željeli su nešto globalno, nešto korisno i nešto jednostavno, čemu će se ljudi rado vraćati.

Iako je daleko od savršenstva, svakako služi sjajno kao alat za prevođenje. Posebno jer ima razne prednosti. Osim što mu možete pristupiti preko vašeg Google računa, dakle preko preglednika, možete i putem posebne aplikacije. Ukoliko ne znate koji jezik prevodite onda će vam pomoći opcija "detektiraj jezik", a sve što trebate jest da kopirate taj tekst u lijevu kućicu.

Uz sve to, možete čuti i kako se pokoja riječ izgovara jer poseban bot izgovara napisao. Ali nije ni to sve, možete kopirati cijelu stranicu i Google će samo na temelju linka sve prevesti, a ukoliko skinete i poseban dodatak za vaš preglednik moći ćete već na samoj stranici prevoditi kompletan sadržaj.

Možete i kroz Google tražilicu dobiti rezultate, samo upišete neka se prevede određena riječ i već će vam kroz preglednik ona biti prevedena. Naravno, Google Translate je dostupan i na Android i iOS operativnim sustavima, jednostavno se preuzima kroz Google Play ili iStore.

I za kraj, ovo je 13 novih jezika u Google Translate: amharski (Etiopija), havajski, kurdski, korzički, frizijski (Nizozemska i Njemačka), kirgistanski, luksemburški, samoanski, škotsko-galski, šonski (Zimbabve), sindi (Pakistan i Indija), paštu (Afganistan i Pakistan) i xosa (Južnoafrička Republika).

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

14.06.2019. komentiraj

Trojan malware Qakbot pojavio se ove godine napredniji i opasniji nego prethodnih godina, a meta mu je Microsoftove sustave. Samim time, potvrdila se potreba za antivirusnim alatima, odnosno, dodatku postojećeg Defendera. Ali, tržište još uvijek nije konkretno odlučilo tko je lider na njemu.

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

14.06.2019. komentiraj

Netmarketshare je objavio brojke za svibanj ove godine i one su istovremeno loše, ali i dobre za Microsoft. Jer, dok je Windows 10 napokon blizu 50 posto udjela na tržištu operativnih sustava, njegovi internetski preglednici Edge i Internet Explorer nastavili su padati.

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

13.06.2019. komentiraj

WhatsApp je najavio da će neki pametni telefoni do kraja godine ostati bez pristupa njegovim uslugama, što ne ubraja samo Huawei uređaje već i neke druge koji ne zadovoljavaju kriterije tog Facebookova servisa za slanje poruka.