Google Translate sada prevodi na više od 100 jezika i pokriva 99 posto online populacije

Google Translate sada prevodi na više od 100 jezika i pokriva 99 posto online populacije

Foto: Screenshot / Antonio Jularić

Google kroz svoj Translate nudi niz mogućnosti u prevođenju i polako se nameće kao glavni alat na tom području, a sve je rašireniji u cijelom svijetu jer odnedavno prevodi 103 jezika. Naravno, nije potpuno točan, ali itekako služi za osnove i može pomoći pri razumijevanju.

Nije slučajno da je baš u godini kad slavi desetu godišnjicu Google odlučio u svoj prevoditelj uvrstiti 13 novih jezika, uključujući havajski i kurdski, kako bi prešao brojku od njih ukupno stotinu. Na tragu je to svega što su zamislili u kompaniji kad se tog travnja 2006. godine krenulo s prevoditeljem. Željeli su nešto globalno, nešto korisno i nešto jednostavno, čemu će se ljudi rado vraćati.

Iako je daleko od savršenstva, svakako služi sjajno kao alat za prevođenje. Posebno jer ima razne prednosti. Osim što mu možete pristupiti preko vašeg Google računa, dakle preko preglednika, možete i putem posebne aplikacije. Ukoliko ne znate koji jezik prevodite onda će vam pomoći opcija "detektiraj jezik", a sve što trebate jest da kopirate taj tekst u lijevu kućicu.

Uz sve to, možete čuti i kako se pokoja riječ izgovara jer poseban bot izgovara napisao. Ali nije ni to sve, možete kopirati cijelu stranicu i Google će samo na temelju linka sve prevesti, a ukoliko skinete i poseban dodatak za vaš preglednik moći ćete već na samoj stranici prevoditi kompletan sadržaj.

Možete i kroz Google tražilicu dobiti rezultate, samo upišete neka se prevede određena riječ i već će vam kroz preglednik ona biti prevedena. Naravno, Google Translate je dostupan i na Android i iOS operativnim sustavima, jednostavno se preuzima kroz Google Play ili iStore.

I za kraj, ovo je 13 novih jezika u Google Translate: amharski (Etiopija), havajski, kurdski, korzički, frizijski (Nizozemska i Njemačka), kirgistanski, luksemburški, samoanski, škotsko-galski, šonski (Zimbabve), sindi (Pakistan i Indija), paštu (Afganistan i Pakistan) i xosa (Južnoafrička Republika).

Još iz kategorije

Windows 10 šalje podatke o vašim aktivnostima Microsoftu čak i kada mu to zabranite

Windows 10 šalje podatke o vašim aktivnostima Microsoftu čak i kada mu to zabranite

14.12.2018. komentiraj

Microsoft je krenuo u samom startu uistinu odlično sa svojim Windows 10 operativnim sustavom u baš svakom pogledu. Korisnici su ga prihvatili i njihov broj je rasta, a što je bolje od svega - ostali su uz njega. Čak ni bugova ili raznih problema nije bilo. I u takvoj situaciji očekivalo bi se kako će se biti idealno, a kad ono Microsoft je morao biti Microsoft i narušiti privatnost korisnika te se o tome priča već dvije godine, a stvari se nisu poboljšale.

Saznajte što su Hrvati najviše pretraživali na Googleu u 2018.

Saznajte što su Hrvati najviše pretraživali na Googleu u 2018.

13.12.2018. komentiraj

Na temelju pretraživanja u Hrvatskoj tijekom 2018. godine Google je objavio listu najtraženijih pojmova te donosi jedinstveni uvid u velika događanja i najpopularnije trendove. Kao nacija koja voli reći kako joj je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu očekivano smo najviše u protekloj godini na Googleu pretraživali pojam Svjetskog prvenstva, koje se tijekom lipnja i srpnja održavalo u Rusiji i na kojem je Hrvatska nogometna reprezentacija ostvarila senzacionalan uspjeh pozicioniravši se kao druga na svijetu.

Google sada može prikazati određene rezultate za mobilna pretraživanja bez spajanja na web

Google sada može prikazati određene rezultate za mobilna pretraživanja bez spajanja na web

12.12.2018. komentiraj

Google Search sadrži niz korisnih alata koji omogućavaju da se pretrage više ne prikazuju kroz direktne linkove već kroz direktni rezultat, bilo da se radi o kalkulatoru, konverteru jedinica ili satu. Svi ti rezultati ujedno se prikazuju na samom vrhu pretraga pa su vrlo praktični.