Google Translate sada prevodi na više od 100 jezika i pokriva 99 posto online populacije

Google Translate sada prevodi na više od 100 jezika i pokriva 99 posto online populacije

Foto: Screenshot / Antonio Jularić

Google kroz svoj Translate nudi niz mogućnosti u prevođenju i polako se nameće kao glavni alat na tom području, a sve je rašireniji u cijelom svijetu jer odnedavno prevodi 103 jezika. Naravno, nije potpuno točan, ali itekako služi za osnove i može pomoći pri razumijevanju.

Nije slučajno da je baš u godini kad slavi desetu godišnjicu Google odlučio u svoj prevoditelj uvrstiti 13 novih jezika, uključujući havajski i kurdski, kako bi prešao brojku od njih ukupno stotinu. Na tragu je to svega što su zamislili u kompaniji kad se tog travnja 2006. godine krenulo s prevoditeljem. Željeli su nešto globalno, nešto korisno i nešto jednostavno, čemu će se ljudi rado vraćati.

Iako je daleko od savršenstva, svakako služi sjajno kao alat za prevođenje. Posebno jer ima razne prednosti. Osim što mu možete pristupiti preko vašeg Google računa, dakle preko preglednika, možete i putem posebne aplikacije. Ukoliko ne znate koji jezik prevodite onda će vam pomoći opcija "detektiraj jezik", a sve što trebate jest da kopirate taj tekst u lijevu kućicu.

Uz sve to, možete čuti i kako se pokoja riječ izgovara jer poseban bot izgovara napisao. Ali nije ni to sve, možete kopirati cijelu stranicu i Google će samo na temelju linka sve prevesti, a ukoliko skinete i poseban dodatak za vaš preglednik moći ćete već na samoj stranici prevoditi kompletan sadržaj.

Možete i kroz Google tražilicu dobiti rezultate, samo upišete neka se prevede određena riječ i već će vam kroz preglednik ona biti prevedena. Naravno, Google Translate je dostupan i na Android i iOS operativnim sustavima, jednostavno se preuzima kroz Google Play ili iStore.

I za kraj, ovo je 13 novih jezika u Google Translate: amharski (Etiopija), havajski, kurdski, korzički, frizijski (Nizozemska i Njemačka), kirgistanski, luksemburški, samoanski, škotsko-galski, šonski (Zimbabve), sindi (Pakistan i Indija), paštu (Afganistan i Pakistan) i xosa (Južnoafrička Republika).

Još iz kategorije

Apple, Google, Microsoft i Mozilla najavili ukidanje podrške za TLS 1.0 i 1.1

Apple, Google, Microsoft i Mozilla najavili ukidanje podrške za TLS 1.0 i 1.1

19.10.2018. komentiraj

Apple, Google, Microsoft i Mozilla najavili su da će onemogućiti podršku za Transparent Layer Security (TLS) 1.0 i 1.1 u svojim internetskim preglednicima u prvoj polovici 2020. godine.

Oko 62 posto web stranica za 10 tjedana će raditi na nepodržanoj verziji PHP-a

Oko 62 posto web stranica za 10 tjedana će raditi na nepodržanoj verziji PHP-a

19.10.2018. komentiraj

Podaci kojima raspolaže W3Techs pokazuju da oko 78,9 posto svih web stranica koriste PHP za rad, što znači da bi za samo deset tjedana 62 posto istih tih web stranica moglo ostati bez PHP podrške. Jer, 31. prosinca ove godine sigurnosna podrška za PHP 5.6.x će službeno biti prekinuta, što znači da će uslijediti kraj podrške za bilo koju od PHP 5.x verzija.

Na Totalni JoomBoos dolazi 50 poznatih youtubera

Na Totalni JoomBoos dolazi 50 poznatih youtubera

18.10.2018. komentiraj

U povodu trećeg rođendana platforme JoomBoos, predstojećeg će se vikenda u zagrebačkoj Areni održati najveći YouTube događaj u regiji. Zagreb će tako 21. listopada postati središte europske YouTube scene, a očekuje se dolazak više od deset tisuća posjetitelja.