GUBI NA POPULARNOSTI

Generacija Z bi mogla dovesti Android do potpune propasti

Generacija Z bi mogla dovesti Android do potpune propasti

Pametni telefoni se posljednjih podosta godina dijele na one s iOS i Android operativnim sustavima, ali takav duopol nije uvijek postojao. U počecima smo imali Symbian, Blackberry OS, Palm OS i još neke, no vrijeme je učinilo svoje i svi su oni iščeznuli. Kao što bi kroz deset godina mogao i Android!

Naime, Gen Z ili generacija Z, poznata i kao "zoomers", u sve većoj mjeri bira iPhone ispred bilo kojeg drugog mobilnog uređaja. Isprva, mislilo se da je to specifično samo za Sjedinjene Američke Države, gdje je iOS činio s krajem 2022. više od 50 posto udjela na tržištu. A još 2019. bio je na 35 posto.

Ne, problemi za Android su općenito na području Sjeverne Amerike, isto tako i Europe, gdje 83 posto vlasnika iPhonea mlađih od 25 godina ne namjerava mijenjati uređaj, odnosno, operativni sustav. Ne smeta im ni činjenica da iPhonei koštaju "debelo" iznad tisuću američkih dolara.

Ako se takav trend nastavi, za deset bi godina Android mogao biti uvelike na marginama ili potpuno propasti, barem što se nekih luksuznijih modela tiče. Naravno, oni jeftiniji uvijek će pronaći "svoje mjesto pod suncem", ali oni skuplji će se teško snaći. Osim ako... Što se može učiniti iz perspektive Googlea da okrene situaciju na bolje po sebe?

Najprije, mora uspjeti u naumu da se Apple prisili implementirati RCS (Rich Communication Services), što već čini kroz marketinške kampanje. Uz njega, iMessages ne bi bio praktički beskoristan van iOS ekosustava, a mladima je to bitno. Paradoksalno... U vrijeme kad se cijene univerzalnost, kad svi teže jednostavnosti, Apple ne odstupa od politike "unutar kuće" te onemogućava Android korisnicima komunikaciju kroz svoje alate.

Zamislite da Facebook odluči napraviti isto za WhatsApp i izabere Android... Naravno, paradoksalno je i da se korisnici toliko sami sputavaju platformom koja nije univerzalna i svima dostupna. Ali, u tome i jest snaga Applea, ići kontra svih "marketinških i logičkih pravila", a svejedno uspijevati.

I dok je RCS dobra ideja, na to ne utječe Google. Ono što može jest promijeniti mit o tome da su iOS uređaji jednostavniji za korištenje i da su iPhonei superiorni u dizajnu. Android svijet nudi na stotine različitih modela, a na desetke ih je premium klase, što podrazumijeva i premium dizajn. Dakle, treba jasnije iskomunicirati ovako nešto jer mladi često ponavljaju ova dva detalja kao bitna, a nisu činjenično točna. Google tu treba ponuditi pomoć proizvođačima jer ne mogu svi potrošiti dovoljno na marketing i isticati se.

Urbani mit je i da Android nije siguran. Više korisnika, više uređaja, više sigurnosnih prijetnji... Ono što pak nije mit jest prepoznatljiv brend i Apple je u tom smislu uvjerljivo najbolji. A tu je i sveprisutnost u javnom prostoru. Davno je Apple odlučio uvrštavati svoje proizvode u filmove, serije, glazbene spotove, u ruke influencera...

Na kraju, za Android je bitno poraditi na kompatibilnosti s Appleovim proizvodima, što podrazumijeva dvosmjernost. Tako netko kome možda nije primamljiv "kockasti" i "plastični" Apple Watch konstantno identičnog i "dosadnog" dizajna može posegnuti za rješenjem koje je elegantnije i više podsjeća na sat.

Prostora ima i ne treba čekati da se američka situacija "prelije" globalno pa da potom uslijede zakašnjele reakcije. Nije sramotno priznati da si lošiji pa se prilagoditi i postati bolji. Uostalom, učinio je to kroz svoju povijest nemalo puta i Apple. Kao i drugi tehnološki divovi...