Europska unija ne popušta pod pritiscima velikih internetskih platformi, zaštita potrošača ostaje prioritet

Europska unija ne popušta pod pritiscima velikih internetskih platformi, zaštita potrošača ostaje prioritet

Foto: DepositPhotos

Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) koja se jučer održala u Bruxellesu, zastupnici su održali javno saslušanje s predstavnicima nekih od najznačajnijih digitalnih platformi kao što su Google, Apple, Twitter i Facebook. Saslušanje je održano u kontekstu šire rasprave o zakonodavnom paketu o digitalnim uslugama kojim će se urediti poslovanje internetskih platformi na jedinstvenom digitalnom tržištu Europske unije. Javnom saslušanju prisustvovao je i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO), doc. dr. sc. Tomislav Sokol.

„Europska komisija koncem prošle godine uputila je u zakonodavnu proceduru paket o digitalnim uslugama. Riječ je o dvije uredbe kojima ćemo europsko tržište učiniti konkurentnijim i inovativnijim, posebno za mala i srednja poduzeća. Do sad je situacija bila takva da su velike internetske platforme zloupotrebljavale svoj dominantan položaj na tržištu i na taj način uvjetovale poslovanje manjih europskih kompanija, a pravila tržišnog natjecanja nisu bila dostatna jer sankcije za kršenje pravila nisu bile pravodobne“, kazao je Sokol i upozorio na brojne primjere zlouporabe dominantnog položaja na tržištu

„Jedan od primjera je i taj što američki Apple svojom poslovnom politikom koči razvoj europskog Spotify-a, platforme za slušanje glazbe, ne dopuštajući korisnicima svojih uređaja, a takvih je preko milijardu, da pod jednakim uvjetima instaliraju tu europsku aplikaciju zbog čega su potrošači izloženi riziku da je trošak instalacije čak do 30% skuplji. Prema sadašnjem prijedlogu takva poslovna praksa bila bi zabranjena“, ističe Sokol.

Sokol je istaknuo i da je reguliranje internetskih platformi i pružatelja digitalnih usluga na jedinstvenom digitalnom tržištu jedan od prioriteta ovog institucionalnog saziva Europskog parlamenta.

„Interes je europskih potrošača da uspostavimo jasna pravila poslovanja za velike internetske platforme. To znači i bolju zaštitu privatnosti europskih potrošača koji su svakim danom sve više izloženi agresivnom personaliziranom reklamiranju nad kojim nemaju nikakvu kontrolu. Očito je da radimo dobar posao i da smo na dobrom putu da osiguramo bolju zaštitu europskih potrošača i malih i srednjih poduzetnika u odnosu na samovolju velikih internetskih platformi, a to proizlazi i iz toga što velike internetske platforme vrše snažan pritisak ne bismo li ublažili stroga pravila o njihovom poslovanju u Europskoj uniji“, napominje Sokol te zaključuje da neće biti kompromisa kad je u pitanju zaštita interesa europskih građana.

Podsjetimo, Europska komisija koncem godine predložila je Akt o digitalnim tržištima (DMA) i Akt o digitalnim uslugama (DSA), a Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) označen je kao nadležan za oba navedena akta. Dodajmo i to da su akti predloženi u obliku uredbe što znači da će završetkom zakonodavnog postupka biti izravno primjenjivi u državama članicama Europske unije.

Još iz kategorije

HT produžio ugovor s United Mediom

HT produžio ugovor s United Mediom

23.07.2021.

Hrvatski Telekom svojim korisnicima uvijek pruža najkvalitetniji sadržaj s ciljem osiguranja najboljeg korisničkog iskustva, pohvalili su se iz najjačeg domaćeg telekoma HT-a. Sukladno tome, uz ranije produženu suradnju s Arena Sportom produljen je ugovor o suradnji s United Mediom (UM) čime sportski, informativni i zabavni kanali UM-a nastavljaju biti u MAXtv ponudi tijekom sljedećih 13 mjeseci. Odnosi se to i na N1 televiziju, pojašnjavaju iz HT-a.

YouTube dosegao 34,6 milijardi mjesečnih posjeta, više nego Facebook i Twitter zajedno

YouTube dosegao 34,6 milijardi mjesečnih posjeta, više nego Facebook i Twitter zajedno

23.07.2021.

Google se može pohvaliti novim uspjehom, njegov YouTube ima više posjeta na mjesečnoj razini no Facebook. Riječ je o 34,6 milijardi u odnosu na 22,4 milijarde i to se odvilo kroz svibanj ove godine.

Mala i srednja poduzeća najčešće su žrtve phishing napada u Europi

Mala i srednja poduzeća najčešće su žrtve phishing napada u Europi

22.07.2021.

Mala i srednja poduzeća (SMEs) u Europi najpoželjnija su meta za hakere tijekom pandemije koronavirusa, a najuspješnija metoda kojom se služe jest phishing, zatim slijede web bazirani napadi.