Dva od pet digitalnih kućanstava izložena sigurnosnom riziku

Dva od pet digitalnih kućanstava izložena sigurnosnom riziku

Foto: DepositPhotos

Avast je objavio izvješće o sigurnosti pametnih domova iz kojeg je vidljivo da su dva od pet digitaliziranih kućanstava izložena rizicima cyber napada. Izvješće je obuhvatilo skeniranje sustava u 16 milijuna domova diljem svijeta.

Među promatranim kućanstvima njih 40,3% ima više od pet pametnih uređaja spojenih na kućne mreže, a 40,8% među njima ima najmanje jedan povezani uređaj koji je ranjiv u slučaju napada. To najbolje ilustrira koliko domova spada u rizičnu skupinu zahvaljujući IoT uređajima, budući da je samo jedna nesigurna točka dostatna za napad na cijelu mrežu.

"Ljudi koriste pametne televizore i druge povezane uređaje za zabavu, ili pak nadziru svoje mališane putem monitora za bebe putem kućne mreže. No, često nisu svjesni što je potrebno učiniti kako bi se zaštitili od neželjenih upada u sustav. Dovoljan je samo jedan nezaštićeni uređaj kako bi vam se haker ušuljao u dom i putem mreže pristupio drugim uređajima, pronašao vaše osobne podatke. Jednostavni načini za povećanje sigurnosti, poput snažnih lozinki i dvostruke autentifikacije za sve uređaje, kao i redovito skidanje sigurnosnih zakrpa, dovoljni su da podignu cyber sigurnost doma na znatno višu razinu", ističe predsjednik potrošačkog segmenta poslovanja u Avastu Ondrej Vlček.

Većina ranjivih uređaja (69,2%) nisu zaštićeni snažnim zaporkama ili imaju samo jedan korak autentifikacije. Daljih 31,8% nema odgovarajuće sigurnosne zakrpe što ih također čini izrazito ranjivim. Avast je skenirao 11 milijuna rutera diljem svijeta i saznao kako više od polovice njih, čak 59,7%, ima slabe lozinke, jednofaktorsku autentifikaciju ili softverske propuste. Upravo je neažurni softver najslabija karika u lancu, ističu iz Avasta.

Što se tiče uređaja, najranjivijima su se pokazali printeri. Gotovo trećina pisača, njih 32,9%, predstavlja ranjivost u promatranim sustavima. Slijede mrežni uređaji s 28,9%, sigurnosne kamere s 20,8%, mrežni sustavi za pohranu podataka (7,8%) te uređaji za streaming multimedije (5,3%). Printeri se, kao najranjiviji dijelovi sustava, nalaze među prva tri u svim zemljama u kojima je rađeno istraživanje, a na vrhu su, između ostalih, u SAD-u, Kanadi, Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji i Japanu. Media streaming uređaji ušli su u pet najranjivijih, a nalaze se na trećem mjestu najčešćih povezanih uređaja u domovima nakon printera i TV uređaja.

Još iz kategorije

Google čuvao nezaštićene lozinke G Suite korisnika punih 14 godina

Google čuvao nezaštićene lozinke G Suite korisnika punih 14 godina

24.05.2019. komentiraj

Google možda jest jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu, ali griješi poput onih mnogo manjih, što je potvrdila posljednja informacija, prema kojoj su sve G Suite lozinke bile nezaštićene posljednjih 14 godina. Upravo tako, 14 godina!

Finalna epizoda Igre prijestolja blokirana u Kini

Finalna epizoda Igre prijestolja blokirana u Kini

24.05.2019. komentiraj

Sjedinjene Američke Države su po naredbi predsjednika Donalda Trumpa doslovno zabranile poslovanje Huaweiju na njenom tlu, što je ponukalo Google da otkaže suradnju kineskoj kompaniji, da bi to ponukalo Tencent u neemitiranju finalne epizoda Igre prijestolja u Kini! S obzirom na kritike i ocjenu od 4,4 na IMDB, možda je za Kineze to plus, ali sami potez svakako je “oteo” za HBO nekoliko stotina milijuna gledatelja više.

TOP 5 najboljih alternativnih internet preglednika za Android

TOP 5 najboljih alternativnih internet preglednika za Android

23.05.2019. komentiraj

Android mobilni uređaji u velikoj većini slučajeva automatski dolaze s predinstaliranim Chrome internetskim preglednikom, koji je dovoljno kvalitetan, ali ne mora biti svakom korisniku jednako vrijedan. Dakle, svi oni koji žele neka alternativna rješenja mogu se njima i okrenuti jer internetskih preglednika za Android mobilne uređaje ne nedostaje. I ovdje predstavljamo pet najboljih.