Dva od pet digitalnih kućanstava izložena sigurnosnom riziku

Dva od pet digitalnih kućanstava izložena sigurnosnom riziku

Foto: DepositPhotos

Avast je objavio izvješće o sigurnosti pametnih domova iz kojeg je vidljivo da su dva od pet digitaliziranih kućanstava izložena rizicima cyber napada. Izvješće je obuhvatilo skeniranje sustava u 16 milijuna domova diljem svijeta.

Među promatranim kućanstvima njih 40,3% ima više od pet pametnih uređaja spojenih na kućne mreže, a 40,8% među njima ima najmanje jedan povezani uređaj koji je ranjiv u slučaju napada. To najbolje ilustrira koliko domova spada u rizičnu skupinu zahvaljujući IoT uređajima, budući da je samo jedna nesigurna točka dostatna za napad na cijelu mrežu.

"Ljudi koriste pametne televizore i druge povezane uređaje za zabavu, ili pak nadziru svoje mališane putem monitora za bebe putem kućne mreže. No, često nisu svjesni što je potrebno učiniti kako bi se zaštitili od neželjenih upada u sustav. Dovoljan je samo jedan nezaštićeni uređaj kako bi vam se haker ušuljao u dom i putem mreže pristupio drugim uređajima, pronašao vaše osobne podatke. Jednostavni načini za povećanje sigurnosti, poput snažnih lozinki i dvostruke autentifikacije za sve uređaje, kao i redovito skidanje sigurnosnih zakrpa, dovoljni su da podignu cyber sigurnost doma na znatno višu razinu", ističe predsjednik potrošačkog segmenta poslovanja u Avastu Ondrej Vlček.

Većina ranjivih uređaja (69,2%) nisu zaštićeni snažnim zaporkama ili imaju samo jedan korak autentifikacije. Daljih 31,8% nema odgovarajuće sigurnosne zakrpe što ih također čini izrazito ranjivim. Avast je skenirao 11 milijuna rutera diljem svijeta i saznao kako više od polovice njih, čak 59,7%, ima slabe lozinke, jednofaktorsku autentifikaciju ili softverske propuste. Upravo je neažurni softver najslabija karika u lancu, ističu iz Avasta.

Što se tiče uređaja, najranjivijima su se pokazali printeri. Gotovo trećina pisača, njih 32,9%, predstavlja ranjivost u promatranim sustavima. Slijede mrežni uređaji s 28,9%, sigurnosne kamere s 20,8%, mrežni sustavi za pohranu podataka (7,8%) te uređaji za streaming multimedije (5,3%). Printeri se, kao najranjiviji dijelovi sustava, nalaze među prva tri u svim zemljama u kojima je rađeno istraživanje, a na vrhu su, između ostalih, u SAD-u, Kanadi, Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji i Japanu. Media streaming uređaji ušli su u pet najranjivijih, a nalaze se na trećem mjestu najčešćih povezanih uređaja u domovima nakon printera i TV uređaja.

Još iz kategorije

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

23.03.2019. komentiraj

Norveška tvrtka Auka angažirala je britansku istraživačku agenciju LM Research da provede istraživanje među 28 tisuća malih i velikih trgovaca te tvrtki u ugostiteljstvu i hotelijerstvu na razini svih 28 zemalja Europske unije. Rezultati ovog istraživanja danas su predstavljeni u Zagrebu na događanju organiziranom u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške.

Redizajnirana web stranica WWW.HR

Redizajnirana web stranica WWW.HR

22.03.2019. komentiraj

Osnovne informacije o Hrvatskoj sada su dostupne na novoj redizajniranoj mrežnoj stranici WWW.HR. Uz atraktivan izgled i poboljšane funkcionalnosti početna stranica Hrvatske posjetiteljima nudi i nov sadržaj.

Mozilla predstavila besplatnu kriptiranu platformu Firefox Send za dijeljenje datoteka

Mozilla predstavila besplatnu kriptiranu platformu Firefox Send za dijeljenje datoteka

21.03.2019. komentiraj

Mozilla je predstavila Firefox Send, kriptiranu i besplatnu platformu za dijeljenjem kojoj se može pristupiti sa svih internetskih preglednika jednostavno preko adrese send.firefox.com. Usluga radi kao i svaka druga koja se tiče dijeljenja sadržaja, samo što ova omogućava postavljanje na Mozilline servere i potom se putem linka dijeli bilo kome. Uz to, podaci su kriptirani, samim time sigurni, ali ni to nije nešto što konkurencija ne nudi.