DDoS napadi u konstatntnom su porastu po broju i snazi

DDoS napadi u konstatntnom su porastu po broju i snazi

Foto: DepositPhotos

Kompanija Cloudflare, specijalizirana za web infrastrukturu, objavila je izvješće o DDoS napadima u trećem kvartalu (Distributed Denial-of-service attack) i on je, nažalost, bio rekordan.

Naime, odvilo se osjetno više napada na VoIP usluge nego u prošlosti, a i bili su devastirajući. Primjerice, terabitni napadi i najveći botneti ikad postavljeni (Meris). A sve to doprinijelo je dodatnom razvoju DDoS ransomware napada, kojima je za cilj onemogućiti sustav sve dok žrtva ne plati otkupninu, čija visina varira.

Pamti se napad na Bandwith.com, koji je ostavio desetine kompanija "obezglavljenima" sve dok se nije riješio. Također, najviše napada zbilo se u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su kompanije glavne mete. Zatim slijede one u Velikoj Britaniji i Kanadi.

Računalni softver, gaming, kockanje, IT i internetske kompanije, najčešće su mete kad se seciraju napadi detaljnije. Konkretnije, ukupno su porasli za 573 posto u odnosu na drugi kvartal ove godine. Kad se pak gledaju ukupni DDoS napadi na globalnoj razini, porasli su za 44 posto. Na Bliskom istoku i u Africi prosječni napad povećao se za 80 posto.

Inače, DDoS je vrsta napada koja označava sprječavanje pristupa računalom sustavu korištenjem mnogobrojnih raspršenih resursa koji se većinom nalaze na internetu. Uobičajeni način na koji se sprječava pristup računalnom sustavu ili sustavima je kroz preopterećivanje računalne mreže slanjem mnogostrukih zahtjeva prema poslužitelju, tako da se zaustavi legitimni promet prema tim poslužiteljima.

Mete DDoS napada većinom su visokoprofilni web poslužitelji, banke, tvrtke koje obrađuju informacije sa kreditnim karticama, te korijenski (en. root) DNS poslužitelji. Cilj napada je razbiti sigurnosne sustave koji brane poslužitelje tako da se mogu dokopati vrijednih informacija koje poslužitelji pohranjuju.

Još iz kategorije

CES 2022: Google obećao bolju povezanost uređaja

CES 2022: Google obećao bolju povezanost uređaja

13.01.2022.

Appleovi korisnici jako vole isticati jednostavnost postavljanja, uparivanja i prebacivanja između svih njihovih uređaja. Ali, uz nekoliko iznimaka, to je nešto što korisnici Androida nisu uistinu mogli iskoristiti. I Google to najavljuje promijeniti, odnosno, najavio je tijekom CES sajma u Las Vegasu.

Nastavak odličnog poslovanja DataBoxa uz dvoznamenkasti rast

Nastavak odličnog poslovanja DataBoxa uz dvoznamenkasti rast

11.01.2022.

Tržište podatkovnih centara i cloud rješenja nastavlja rast, potvrđuje za ICTbusiness.info direktor DataBoxa Filip Olujić i dodaje da je u svakodnevnom poslovanju, za njih ključno stalno pratiti razvoj tehnoloških rješenja i pravovremeno reagirati na potrebe korisnika.

U 2021. detektiran rekordan broj mjesta curenja podataka

U 2021. detektiran rekordan broj mjesta curenja podataka

08.01.2022.

Tehnologija je toliko napredovala da je malo tko može ignorirati, što znači da većina ljudi s pristupom internetu čuva u digitalnom smislu podosta osobnih podataka, a tako nešto itekako je primamljivo hakerima. I brojke napada koji se tiču „curenja“ podataka ili „data leak site“ (DLS) to itekako dobro otkrivaju.