Avast ne odustaje od CCleanera

Avast ne odustaje od CCleanera

Foto: Antonio Jularić

Microsoft nikad nije bio obožavatelj čistača registara (eng., registry cleaner) i s 24. rujnom zabranio je CCleaner domenu na svom službenom forumu, da bi tri dana kasnije poništio tu odluku jer je njegov vlasnik Avast bio poprilično uvjerljiv u argumentaciji zašto zabrana nema smisla, čime se dolazi do razloga zašto ne postoji plan za gašenje tog čitača registara.

"Riječ je o najboljem proizvodu u poslu koji obavlja i od velike je važnosti korisnicima pa ne vidimo razloge zašto bismo ga ukidali", naglašeno je iz češke kompanije.

Naime, Avast je u srpnju 2017. preuzeo CCleaner u paketu s njegovom matičnom kompanijom Piriform pa odmah imao velikih problema. Jer, preuzeo je nenadano i jedan malware. S obzirom da CCleaner softver kojem je svrha skenirati računalo i otkriti ima li na njemu kakvih problema, bilo je poprilično paradoksalno da se s njegovim pokretanjem zapravo korisnik dovodio u opasnost.

Konkretno, riječ je bila o verziji 5.33 (32-bit), s kojom je u paketu dolazio malware. Problem je bio i u tome što CCleaner nema automatske nadopune i nadogradnje pa je svaki od 130 milijuna aktivnih korisnika mjesečno morao patch postavljati ručno. Ujedno, samo jedan od 64 antivirusa na tržištu uspio je prepoznati malware, a riječ je o ClamAV.

Nadalje, u kolovozu prošle godine došlo je do situacije u kojoj su nezadovoljni korisnici masovno pozvali na bojkot tog alata ukoliko ne promijeni praksu prikupljanja podataka, koji su rezultat konstantnog nadgledanja onoga što korisnici rade. Srećom, nezadovoljstvo je donijelo promjene i Avast je reagirao.

Na kraju priče, sve što nudi CCleaner, ionako postoji na Windowsima, kao i na internetskim preglednicima, što dovodi do zaključka da je vrijeme CCleanera prošlo. No, Avast očito ima još uvijek koristi od tog alata pa mu ne okreće leđa...

Još iz kategorije

Streaming platforme odlučile stati na kraj prevarama s dijeljenjem lozinki

Streaming platforme odlučile stati na kraj prevarama s dijeljenjem lozinki

13.11.2019. komentiraj

Velike kompanije zajedničkim su snagama odlučile stati na kraj prevarama vezanima uz dijeljenje lozinki kako bi se mogao besplatno ili za mizerne svote gledati streaming sadržaj, odnosno svaki video sadržaj koji se nudi kroz određene platforme s mogućnosti zaštite korisničkih računala lozinkama.

Najbolji besplatni DNS serveri

Najbolji besplatni DNS serveri

12.11.2019. komentiraj

Moderno doba u svijetu računalstva ne prolazi bez DNS (Domain Name System) servisa, koji primarno služi prevođenju odnosno mapiranju alfa-numeričkih naziva u IP adresu računala, a često i obratno. Upravo zato, bitno je izabrati najbolje servise i biti sigurniji da će ispuniti svoj posao.

Firefox će od nove godine skrivati notifikacijske prozorčiće od korisnika

Firefox će od nove godine skrivati notifikacijske prozorčiće od korisnika

11.11.2019. komentiraj

Mozilla je istražila načine kako smanjiti povećanu potrebu web stranica da korisnika kroz “pop-up” pitaju želi li primati obavijesti u svom internetskom pregledniku ili ne želi te će u siječnju iduće godine implementirati to rješenje kroz Firefox 72.